Auteur

Irene van Staveren

Irene van Staveren (1963) is hoogleraar pluralist development economics aan het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze sinds 1999 werkt. Ze studeerde economie en behaalde haar doctoraat aan diezelfde universiteit. Ook is zij lid van het Sustainable Finance Lab, een informeel en multidisciplinair netwerk van academici in Nederland. Het ideaal van dit platform: ‘een stabiele en robuuste financiële sector die bijdraagt aan een economie die de mens dient zonder daarbij zijn leefmilieu uit te putten.’

In de door blanke mannen gedomineerde wereld van economen laat Van Staveren een fris en opstandig geluid horen. Zij is daarmee veel dwarser dan de meeste kerels om haar heen. Dit zal dan ook terug te lezen zijn in haar stukken voor Follow the Money.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
5
2018

Wie bubbels wil voorkomen, grijpt naar Keynes

Opinie
279
Irene van Staveren

Irene van Staveren

Werd Ann Pettifor in 2006 nog weggehoond toen ze schreef dat er een grote schuldencrisis aan zat te komen, anno 2018 hebben haar ideeën meer krediet. In haar nieuwe boek 'The Production of Money' grijpt ze terug op Keynes om ons huidige monetaire beleid aan de kaak te stellen. Een recensie.

2017

Een zorgzame zorgpolis: het kan wél

Opinie
20
Irene van Staveren

Irene van Staveren

Zorgverzekeraars als Promovendum en Besured halen de krenten uit de pap en drijven zo de zorgpremies op voor de rest van het volk. Het kan ook anders, schrijft columnist Irene van Staveren. Een voorstel voor een zorgpolis waar iederéén profijt van heeft.

Cherrypicking van zorgverzekeraars vergroot ongelijkheid

Opinie
26
Irene van Staveren

Irene van Staveren

Zorgverzekeraars als Promovendum lokken hoogopgeleiden — statistisch gezien de voordeligste klanten — met lage premies. Dat lijkt een prima deal voor alle betrokkenen, maar de ongelijkheid in de zorg wordt zo alleen maar groter.

2016

Goldman Sachs gaat ‘back to the future’

Opinie
4
Irene van Staveren

Irene van Staveren

De kwartaalcijfers van Goldman Sachs waren een positieve verrassing. De beruchte zakenbank blijkt met succes een oud verdienmodel nieuw leven te hebben ingeblazen: geld vragen voor traditionele bankiersdiensten. Wordt bankieren weer saai en degelijk?

2011

"Financiele sector mist zelfreinigend vermogen"

Opinie
0
Irene van Staveren

Irene van Staveren

Van financial professionals moet men volgens professor Irene van Staveren geen hervorming van de sector verwachten