Auteur

Jessica de Vlieger

Er zijn maar weinig meisjes die een voorliefde voor prosecco en jurkjes weten te combineren met een passie voor rekenkundige modellen en het vaste voornemen om al schrijvend en onderzoekend de wereld te verbeteren. Jessica de Vlieger (1987) is er zo eentje, uniek in haar soort.

Jessica verruilde haar studie Bedrijfskunde voor Bedrijfseconomie; ze miste de cijfers en de optiemodellen. Maar dat was niet voldoende voor haar brede interesse, dus volgden Europese Studies, de variant Economie met Italiaans. Na haar bachelors begon ze in 2012 aan haar Master Finance. Waar studiegenoten zich daarna graag lieten radbraken op de financiële werkvloer, zag Jessica een heel andere toekomst voor zich: schrijven over geld in plaats van er grote hoeveelheden van binnen te slepen. Daarop meldde ze zich in januari 2013 op de burelen van Follow the Money.

Sindsdien hebben de vaderlandse bankiers er een geduchte waakhond bij - hoe schattig ze er ook uit mag zien - met kennis van zaken en een drive om dingen tot op de bodem uit te pluizen. Voor Follow the Money volgt Jessica de ontwikkelingen bij Rabo en andere banken, onderzoekt ze vastgoedprojecten en laat ze haar blik ook nog wel eens afdwalen naar de wereld van het internationaal handelsrecht.

Tips: jessica [at] ftm.nl

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
63
2014

De torenhoge vastgoedambities van de Rabobank

7
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Rabobank had torenhoge ambities in het vastgoed en nam daarbij grote risico's. Een onthullende reconstructie over hoe drie omvangrijke prestigeprojecten uitdraaiden op een financieel drama.

Rabobank de mist in met prestigeprojecten in vastgoed

9
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Met drie grote internationale vastgoedprojecten heeft de Rabobank de afgelopen jaren al zeker honderden miljoenen euro verlies gemaakt. Toen de Rabobank in 2006 de vastgoeddochter MAB Development kocht met het Bouwfonds, was intern al lang bekend dat de projecten grote risico’s bevatten.

Het kat-en-muisspel tussen Europa en banken over bonussen

5
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Europese banken blijven creatieve manieren zoals 'toeslagen' vinden om de bonuslimiet te omzeilen. Europa wil nu de regelgeving aanscherpen en het gebruik van maandelijkse toeslagen aanpakken maar heeft dat eigenlijk wel zin?

Rabo Vastgoedgroep: waar zit de pijn? [GRAPHICS]

1
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

In het eerste halfjaar van 2014 trof Rabobank een voorziening van 1,2 miljard euro. De helft hiervan was te wijten aan slechte kredieten in het commercieel vastgoed. Waar zit de pijn in Rabo Vastgoedgroep?

Smeergeldaffaire blijft SBM Offshore achtervolgen

0
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

SBM Offshore heeft een voorziening van 240 miljoen dollar getroffen voor eventuele schikkingen in de smeergeldaffaire van dochterbedrijven in Equatoriaal-Guinea en Angola. Ook in Brazilië ligt het offshorebedrijf nog flink onder vuur.

Van politiek naar bedrijfsleven: Wie gingen Jan Kees de Jager voor?

4
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Oud-Minister van Financiën Jan Kees de Jager wordt CFO bij KPN. Welke politici gingen hem voor en verruilden ook de politiek voor het bedrijfsleven?

Gevecht ING en AFAS over veiligheid (of over concurrentievervalsing)

7
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Vandaag dient een kort geding van ING Bank tegen softwarebedrijf AFAS. Inzet is de veiligheid van bankgegevens van de klant. Gaat het echt om de veiligheid of om concurrentievervalsing?

Sterspeler geblesseerd? Even Zürich bellen [GRAPHICS]

0
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Om boze voetbalclubs te voorkomen, heeft de FIFA een verzekeringspot voor spelers die blessures oplopen tijdens het WK. Maar hoe groot is deze pot en hoe 'verzekerd' zijn de clubs eigenlijk?

De Sterspeler op het WK [Graphics]

2
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Hoe meer het Nederlandse elftal wint, hoe meer de Ster aan reclame verdient. Nederlandse adverteerders betalen per kijker veel meer voor reclames dan hun concurrenten in Frankrijk, Italië en Duitsland.

De FIFA Economie: hier gaan de miljarden van de World Cup naar toe [Graphics]

2
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Het WK kost gastland Brazilië naar schatting 11,5 miljard dollar, terwijl de FIFA er rond de 4 miljard dollar aan over zal houden. De non-profit organisatie maakt al jaren winst. Waar komt dit door en wat gebeurt hiermee?

Waarom Europa zelf schuld heeft aan de mislukking van de CO2-handel

6
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Europa zag CO2-handel als dé oplossing voor het klimaatprobleem, maar dit dreigt in een mislukking te eindigen. Onvermijdelijk of eigen schuld? In de VS lijkt het namelijk wel te werken.

Gerrit Zalm worstelt met zijn DSB verleden

13
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Gerrit Zalm beweerde gister dat de AFM is teruggekomen op haar negatieve oordeel over zijn functioneren bij DSB Bank. De AFM ontkent dit desgevraagd ten stelligste. 'Het klopt niet,' zegt AFM bestuurder Theodor Kockelkoren.

Zelfkritiek Nederland op investeringsverdragen blijft uit

0
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Minister Ploumen deelt niet de kritiek op het Nederlandse investeringsbeleid, zo blijkt uit antwoorden op Kamervragen over de Nederlandse investeringsverdragen en de schadeclaims die hieruit voortkomen.

Alex Brenninkmeijer: ‘De Europese Rekenkamer is een bot wapen geworden’

10
Anne de Blok & Jessica de Vlieger

Anne de Blok & Jessica de Vlieger

Alex Brenninkmeijer nam vorig jaar afscheid van zijn functie als Nationale Ombudsman om toe te treden tot het college van de Europese Rekenkamer. Leden worden doorgaans niet geacht interviews af te geven, maar daar heeft Brenninkmeijer geen boodschap aan: ‘Ik moet nog maar ontdekken wat de grenzen hier zijn.’

In Europa telt een Litouwse stem meer dan een Nederlandse

4
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Grote landen in Europa krijgen bij de Europese verkiezingen veel minder zetels per uitgebrachte stem dan kleine landen. Een Nederlandse stem voor het Europees Parlement heeft vier keer minder invloed dan een Litouwse. Hoe zou het Europees parlement eruit zien als elke stem even veel zetels zou opleveren?

De verbouwing van de financiële sector is pas net begonnen

4
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

De komst van de Europese Bankenunie is zo goed als zeker. Het moet de stabiliteit van banken verbeteren, het toezicht versterken en de belastingbetaler beschermen. Maar hoe effectief zijn alle hervormingen van de financiële sector?

Nederlandse banken voorlopig buiten schot bij valutafraude

4
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Na de Libor-fraude dient zich een groter financieel schandaal aan: de valutafraude. In zes landen zijn toezichthouders al onderzoeken gestart, twintig bankiers moesten vertrekken. Vooralsnog lijkt er geen sprake van betrokkenheid van Nederlandse banken.

Europa betaalt de rekening van eigen verdragsbeleid

1
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Verschillende Europese landen worden gedaagd in internationale arbitragetribunalen vanwege overheidsbeleid tijdens de financiële crisis. Europa profiteerde lange tijd van haar netwerk aan investeringsverdragen, maar komt nu steeds vaker aan de ontvangende kant van de claims te staan.

De vijf grootste uitdagingen voor de nieuwe Rabo-topman

6
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Rabobank heeft Wiebe Draijer benoemd als nieuwe bestuursvoorzitter. De voormalig consultant komt aan het hoofd van een bank in crisis. Voor welke uitdagingen komt hij te staan?

Afkeer van Nederlands verdragsimperialisme groeit

4
Jesse Frederik & Jessica de Vlieger

Jesse Frederik & Jessica de Vlieger

In navolging van Venezuela en Zuid-Afrika heeft nu ook Indonesië het investeringsverdrag met Nederland beëindigd. Het land is de rechtszaken en miljoenenclaims zat. 'Ik wil niet dat multinationals met juridische rugdekking alles kunnen doen wat ze willen in ontwikkelingslanden als Indonesië.'

De zwanenzang van de makelaar

18
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Ooit was de makelaardij een goudmijn, nu zijn het barre tijden. Het boek ‘De Makelaar’ houdt de beroepsgroep tegen het licht, tot grote paniek van makelaars zelf. Begrijpelijk, want hebben we makelaars eigenlijk nog wel nodig?

Rechtszaak om aantijging belangenverstrengeling serviceflats

2
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

In het kort geding dat opgestapt CDA-raadslid Andries de Boer heeft aangespannen tegen dagblad Trouw eist hij rectificatie van de berichtgeving over serviceflats. Follow the Money is een partij in deze zaak: zij deed onderzoek naar de misstanden rond de seniorenwoningen en kwam tot de conclusie dat er sprake was van belangenverstrengeling.

De échte pijn zit in Rabo Vastgoedgroep

11
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Het jaar 2013 was voor Rabobank het verschrikkelijkste in zijn geschiedenis. Maar financieel gezien zat de pijn hem vooral in de Rabo Vastgoedgroep, die diep in de rode cijfers dook. Wrang vooruitzicht: de ellende is nog lang niet voorbij.

Nieuwe clash tussen Rabo-hoofdkantoor en lokale banken

4
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

De strijd tussen de lokale Rabobanken en Utrecht is weer in volle gang. Reden: de beursnotering van Rabobank ledencertificaten. Vanwege de koersgevoeligheid krijgen lokale banken minder informatie van het hoofdkantoor en vrezen nu voor de coöperatieve samenwerking.

AFM zwijgt over misstanden bij verkoop rentederivaten aan MKB

13
Jan-Hein Strop & Jessica de Vlieger

Jan-Hein Strop & Jessica de Vlieger

Het vervolgonderzoek van de AFM naar de verkoop van rentederivaten aan het MKB heeft alleen aanbevelingen voor banken opgeleverd. De toezichthouder zwijgt over de misstanden.

Libor breekt met traditie van níet-vervolgen bankiers

7
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Veertien aanklachten liggen er tegen bankiers die betrokken waren bij de Libor-fraude. Het is een trendbreuk: frauderende bankiers wisten bij strafrechtelijke vervolgingen veelal buiten schot te blijven.

Beduusd in Brussel

6
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger toog naar Brussel en verbaasde zich een dag lang in de wandelgangen van het Europees Parlement. 'Hoeveel zin heeft het voor journalisten om hier te zitten?'

Tien vragen over de beursgang van de Rabobank ledencertificaten

11
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Vandaag gaan de Rabobank ledencertificaten naar de beurs. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en veranderingen.

Jacht geopend op frauderende Rabo bankiers

3
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Gerard Spong opende in Nederland de jacht op de frauderende Rabomannen, in de Verenigde Staten worden nu ook drie Rabobankiers vervolgd voor hun aandeel in de Libor-fraude.

Nederland: Claimparadijs van Europa

15
Jesse Frederik & Jessica de Vlieger

Jesse Frederik & Jessica de Vlieger

Het internationale handelsverdrag (TTIP) waar de Europese Commissie met de Verenigde Staten over aan het onderhandelen is, krijgt veel aandacht. Minder bekend is dat Nederland één van de grootste fora voor investeringsclaims ter wereld is. 'De hypocrisie is stuitend.'