Auteur

Pieter Lakeman

Introductie behoeft hij nauwelijks. Lakeman (1942) studeerde natuurkunde en econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Na enkele jaren bij overslagbedrijf Van Ommeren richtte hij in 1976 Sobi op, Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie. 
Als eerste in Nederland onderwierp hij de financiële verslaggeving aan systematisch onderzoek. Lakeman ontdekte tientallen misstanden bij beursgenoteerde ondernemingen. Van 1979 tot 2000 ondersteunde en adviseerde ondernemingsraden. Hij heeft verschillende keren aangetoond dat besturen van ondernemingen kunstmatig hun winsten omhoog manipuleerden zodat ze privé konden profiteren van bonus- en optieregelingen.
Lakeman is messcherp in zijn analyses, zonder vrees voor de consequenties. Waarheidsvinding staat voorop. Dat maakt hem niet altijd populair, maar ook onmisbaar voor de Nederlandse zakelijke cultuur. Hij is de horzel in de pels van sjoemelende CFO's en falende CEO's. 

Zijn rol bij het omvallen van DSB maakten hem omstreden. Hoe men er ook over denkt, voorlopig is zijn ongelijk in deze zaak nog niet aangetoond. 
Op zijn site Sobi.nl zijn tientallen dossiers te vinden van zaken waarbij Lakeman betrokken is, of dat is geweest.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
52
2016

Vergoeding werkelijke schade renteswaps mkb lijkt ver weg

Opinie
91
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Het lijkt erop dat banken nog niet een derde zullen vergoeden van de schade die ze hebben veroorzaakt met het verkopen van renteswaps aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. En dat terwijl het van meet af aan duidelijk was, zo betoogt Pieter Lakeman, dat een swap bij deze groep klanten per definitie een inferieur product was voor het afdekken van renterisico.

Nederlandse pensioengerechtigden steunen Griekenland en Italië

47
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Griekenland en Italië werden van de ondergang gered door ingrepen van de ECB die volgens columnist Pieter Lakeman een donkere keerzijde hebben.

2015

Potje ABN AMRO voor schade renteswaps is veel te klein

Opinie
21
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

In augustus bleek ABN AMRO een potje opzij te hebben gezet om de schade door renteswaps te compenseren. Pieter Lakeman kan zonder problemen voorrekenen hoe groot deze voorziening in werkelijkheid zou moeten zijn. De Nederlandse belegger moet extra waakzaam zijn voor misleidende praatjes, waarschuwt hij.

Draghi en Merkel forceren bankroet van Griekenland

Opinie
53
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Door gebrek aan euro's - met dank aan Draghi en Merkel - ontstaat in Griekenland een alternatieve economie met eigen munten en ruilhandel. Voordeel voor de deelnemers: er gaat geen factuur de deur uit, waarop btw of inkomstenbelasting geheven kan worden. Nadeel: het gevolg voor het tekort van de Griekse overheid laat zich raden.

Lakeman: 'De macht en willekeur van DNB wordt ernstig ingeperkt'

Opinie
7
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Naar de mening van Pieter Lakeman heeft de rechter met de recente vonnissen in de strijd tussen De Nederlandse Bank en verzekeraar Delta Lloyd DNB wel degelijk teruggefloten: de centrale bank mag niet zomaar op de stoel van de ondernemer gaan zitten.

Waarom gaat de staat met zwendelbank Goldman Sachs in zee?

Opinie
53
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Goldman Sachs gooit hoge ogen om de beursgang van ABN AMRO te gaan begeleiden. Maar de staat moet helemaal niet in zee willen gaan met een partij die de Griekse staatsschuld met een ingewikkelde swapconstructie wegmoffelde, betoogt columnist Pieter Lakeman. Zeker niet omdat ABN AMRO daar zelf ook de dupe van was.

Waarom het zinkende schip KPMG wordt verlaten

Opinie
92
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Pieter Lakeman ontvouwt zijn kijk op de ontwikkelingen rond accountant KPMG. Voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink en het advocatenkantoor De Brauw Blackstone spelen daarin een bedenkelijke hoofdrol.

Toetsing renteswap dossiers door ABN AMRO 'is volmaakte flauwekul'

Opinie
30
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Pieter Lakeman kan er kort over zijn: ABN AMRO's uitgebreide individuele toetsing van de renteswapdossiers van hun klagende klanten slaat helemaal nergens op. Er is immers maar één criterium dat er werkelijk toe doet? Niet toevallig is dat precies het criterium waarin de bank zelf tekort geschoten is.

2014

'DNB duwt verzekeraars de afgrond in'

Opinie
14
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Volgens columnist Pieter Lakeman duwt DNB de pensioenfondsen en verzekeraars de afgrond in. Hij is vol lof over Delta Lloyd dat eindelijk tegenwicht biedt tegen het 'bijna misdadige beleggingsbeleid' dat DNB de sector oplegt.

De vrije val van van Vestia [boekrecensie]

Opinie
5
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Pieter Lakeman diende als eerste tuchtklachten tegen KPMG en Deloitte in wegens de wijze waarop de rentederivaten in de jaarrekeningen van Vestia gewaardeerd werden. Dat Hans Verbraeken de precieze cijfers niet weergeeft in zijn boek 'De vrije val van Vestia', is Lakemans enige punt van kritiek in zijn lovende recensie. 'Het zou interessant zijn geweest de fouten van KPMG cijfermatig te kunnen beoordelen.'

Een stresstest waar je niet gestrest van raakt

Opinie
15
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

De stresstest van de Europese banken op last van de ECB heeft weinig zwakke broeders opgeleverd. Zelfs in het 'rampenscenario' overleefde een overgrote meerderheid de test. Pieter Lakeman legt uit dat ook het 'rampenscenario' een zacht eitje is.

Hoe Boer & Croon een gezond bedrijf het faillissement in dreef

Opinie
12
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Afgelopen week ging de adviestak van het bedrijf Boer & Croon failliet. Columnist Pieter Lakeman heeft met een ander onderdeel van de ooit zo gewaardeerde firma nog een appeltje te schillen.

Falende accountants: 'het zijn de financiële prikkels die het hem doen'

Opinie
6
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Volgens columnist Pieter Lakeman is het vernietigende AFP-rapport over de kwaliteit van de accountantscontrole een regelrechte page turner. 'Maar er is slechts één middel om de zaak te verbeteren: fouten moeten bestraft worden'

De listen van Mario Draghi

Opinie
11
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank ontpopt zich tot een arglistige Sinterklaas, constateert columnist Pieter Lakeman. Niet alleen deelt hij willekeurig cadeautjes uit aan particuliere banken en bedrijven, ook bereidt hij achter de schermen samen met onze Klaas Knot de lidstaten van de eurozone voor om de Griekse en Italiaanse schulden kwijt te schelden.

Geen Decamerone voor Sierra Leone

Opinie
6
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Pieter Lakeman verbaast zich over de vermenging van ebolapatiënten met de gezonde bevolking in Liberia en Sierra Leone. Dat deden ze in de middeleeuwen toch slimmer.

DNB zadelt levensverzekeraars op met toekomstige miljardenverliezen

Opinie
13
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

De Nederlandsche Bank beschadigt belangen van verzekeraars door Europese regels te overtreden en banken te bevoordelen, constateert columnist Pieter Lakeman

De onderzoeks-terreur van De Nederlandsche Bank

Opinie
8
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

De Nederlandsche Bank is onder leiding van Klaas Knot verworden tot een bemoeizuchtige club machtswellustelingen. Dat betoogt columnist Pieter Lakeman. En pensioenvoorzitter Jan van Walsem kan erover meepraten.

Ondergang KPMG een stapje dichterbij

Opinie
1
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

KPMG's reputatie ligt door de aanhoudende schandalen aan duigen. Volgens columnist Pieter Lakeman is de kans groot dat KPMG Nederland straks als zelfstandige organisatie niet meer bestaat.

KPMG overschrijdt een grens

Opinie
3
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Het onderzoek naar KPMG richt zich nu op de vraag of de accountants zich schuldig hebben gemaakt aan criminele zelfverrijking. Voor zowel klanten als de belastingadviseurs van KPMG Meijburg zou het gesjoemel met het hoofdkantoor aanleiding kunnen zijn om te breken met accountant KPMG, denkt Pieter Lakeman.

Het dubio van de derivatenschade

Opinie
14
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Initiators van derivatenclaims tegen Rabobank op basis van de Euribor-fraude moeten opletten; Pieter Lakeman waarschuwt dat ze weinig kans maken.

De overlevingskansen van KPMG

Opinie
3
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Accountantskantoor Arthur Andersen ging in 2003 ten onder aan de gevolgen van de fraude bij ENRON. Is een dergelijk scenario ook mogelijk bij KPMG?

Keiharde aanpak frauduleuze accountants KPMG smaakt naar meer

Opinie
11
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

De absolute top van KPMG was betrokken bij het wegmoffelen van fraude bij Ballast Nedam. Laat het een aanmoediging zijn voor het OM meer dubieuze accountants strafrechterlijk te onderzoeken, aldus columnist Pieter Lakeman.

2013

Het klootjesvolk zoethouden

Opinie
3
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Pieter Lakeman verbaast zich over de onnavolgbare redeneringen van de president van de ECB, Mario Draghi en moet aan een mop van Sam en Moos denken.

Waarom Libor-claims tegen Rabobank kansloos zijn

Opinie
6
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Columnist en onderzoeker Pieter Lakeman legt gedetailleerd uit waarom Libor-claims tegen Rabobank kansloos zijn. En hij rekent voor dat bij particulieren de potentiële claim-opbrensten tientjes-werk is.

Rabobank-drama is óók een erfenis van Wellink

Opinie
7
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Waar was DNB’s Nout Wellink toen Rabobank de voorschriften voor Libor- en Euriborgegevens negeerde? De voormalig toezichthouder faalde opnieuw, constateert Pieter Lakeman.

Het leugenpak onder het boetekleed van Rabobank

Opinie
12
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Dat de Rabobank de bonussen aan de frauderende handelaren niet terugvordert, kan volgens columnist Pieter Lakeman simpelweg beschouwd worden als het betalen van zwijggeld.

De strapatsen van Nout Wellink

Opinie
2
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Columnist Pieter Lakeman komt op verzoek nog even terug op zijn confrontatie met Nout Wellink. 'Hij had er persoonlijk belang bij het faillissement van DSB Bank te voorkomen'.

Valt het doek voor Nout Wellink?

Opinie
6
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

De stap van de DSB-curatoren om een schadeclaim tegen DNB in te dienen wegens tekortschietend toezicht verdient alle lof. Pieter Lakeman hoopt dat ex-president Nout Wellink eindelijk een lesje leert.

Het keerpunt in de derivatenhandel is bereikt

Opinie
3
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

De veroordeling van accountant KPMG in de zaak Vestia markeert volgens Pieter Lakeman het einde van een deel van de derivatenhandel van banken en een nieuwe gezonde trend: aandacht voor claims.

Van Wijnbergen door jaloezie verblind?

Opinie
18
Pieter Lakeman

Pieter Lakeman

Sweder van Wijnbergen kan zijn eigen grafieken niet lezen constateert Pieter Lakeman. België doet het wel degelijk beter dan Nederland.