Auteur

Robert Kosters

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
82
2020

De financiële fratsen van het 'Nederlandse' moederbedrijf van Douwe Egberts

Analyse
31
Robert Kosters

Robert Kosters

Een van de grootste ‘Nederlandse’ bedrijven haalde vorige week een enorme stunt uit. Binnen drie dagen bracht JAB Holding het moederbedrijf van koffiebrander Douwe Egberts naar de Amsterdamse beurs. De introductie verliep succesvol, maar roept veel vragen op. Over de belangen van een schatrijke familie met een naziverleden, geschuif met schuld overladen ondernemingen en een lange reeks van al dan niet vijandige overnames. De koffie van D.E. is een pion in een gevecht om de macht op de internationale koffiemarkt.

2019

Podcast | De ondergang van een Nederlandse btw-fraudeur

Podcast
1
Dennis Mijnheer, Frederique de Jong & Robert Kosters

Dennis Mijnheer, Frederique de Jong & Robert Kosters

De ondergang van een Nederlandse btw-fraudeur

21
Dennis Mijnheer & Robert Kosters

Dennis Mijnheer & Robert Kosters

Vanuit Zoetermeer draait computer-groothandelaar Rino P. al meer dan 10 jaar mee in de Champions League van de internationale btw-carrousels. Hij verdiende miljoenen, maar liep afgelopen jaar twee keer hard tegen de lamp. Het resultaat: veroordelingen in zowel Spanje als Duitsland. Follow the Money beschrijft de handel en wandel van Rino en zijn kompanen.

Podcast | We vertrouwen elkaar niet genoeg om btw-miljardenroof te stoppen

Podcast
0
Frederique de Jong, Robert Kosters & Dennis Mijnheer

Frederique de Jong, Robert Kosters & Dennis Mijnheer

We vertrouwen elkaar niet genoeg om btw-miljardenroof te stoppen

29
Robert Kosters

Robert Kosters

Nu het verkiezingsstof is neergedaald, moeten de nieuw gekozen politici laten zien uit welk hout zij gesneden zijn. Harde keuzes zijn nodig om de btw-roof van jaarlijks 50 miljard te stoppen. Daarover is men het eens. De middelen om deze miljardenfraude uit te bannen, liggen klaar. Nu nog de wil om het aan te pakken.

Grand Theft Europe: de gestolen btw-miljarden

45
Dennis Mijnheer & Robert Kosters

Dennis Mijnheer & Robert Kosters

Er zit een gigantische weeffout in de Europese btw-systemen, waar professionele fraudeurs gretig misbruik van maken. Daardoor kunnen ze jaarlijks tientallen miljarden uit de schatkisten van EU-landen roven. De afgelopen maanden deed Follow the Money, in een samenwerkingsverband van 35 Europese mediapartners, onderzoek naar de grootste tak van fraude in de EU. Vandaag deel 1: hoe is het mogelijk dat deze fraude al ruim een kwart eeuw voortwoekert?

Moneyland: voor ultrarijken, multinationals, kleptocraten en dictators (maar niet voor u)

Interview
106
Robert Kosters

Robert Kosters

Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden. Schrijver en journalist Oliver Bullough doopte deze wereld ‘Moneyland’ en schonk ons daarmee een fantastisch concept om de schimmige offshore-wereld beter te begrijpen. Robert Kosters interviewde hem.

2014

Nederland bespaarde sinds crisis 34 miljard door lage rente

4
Robert Kosters

Robert Kosters

Nederland heeft door de lage rente sinds de crisis 34 miljard bespaard op haar rentebetalingen, zo blijkt uit een berekening van Follow the Money. De rentebetalingen zijn nu nog lager dan die voor de crisis, ondanks de fors gestegen staatsschuld. Eerder werd al bekend dat Duitsland 120 miljard minder zou hebben bespaard op renteaflossingen.

Hoe de Duitsers door de crisis 120 miljard bespaarden

4
Robert Kosters

Robert Kosters

Duitsland profiteert van de crisis. Door de onzekerheid in andere landen vluchten beleggers in Duitse staatsobligaties. Het gevolg: ultralage rentes. De Bundesbank berekende dat Duitsland sinds de crisis maar liefst 120 miljard mínder kwijt was aan rentebetalingen.

Hoe Jan Bennink miljoenen verdiende met dubieuze overname Douwe Egberts [Long Read]

4
Robert Kosters

Robert Kosters

Douwe Egberts moest weer de trots van Nederland worden. Maar de koffieproducent viel al snel in handen van een Duitse firma. Waarom? En hoe kreeg CEO Jan Bennink het voor elkaar daar zelf miljoenen aan te verdienen? ‘Deze overname is van a tot z vooropgezet, dat kan niet anders.’

De bizarre val van Portugals grootste bank

1
Robert Kosters

Robert Kosters

De grootste bank van Portugal, Banco Espírito Santo, is gisteren gered met bijna 5 miljard euro kapitaal. Het Portugese bankdrama heeft alles in zich: fraude, witwassen, conflicterende belangen, falend toezicht en overwachte miljardenverliezen.

Wantrouwen op de beurs: 'Dan weet je dat je wordt vernaggeld'

15
Robert Kosters

Robert Kosters

De financiële markten zijn inmiddels zo complex dat ook Nederlands grootste belegger APG de markt niet meer vertrouwt. Beurzen liggen al enige tijd onder vuur vanwege mogelijke manipulatie door flitshandelaren. Maar nu blijkt dat ook in de ondoorzichtige dark pools wordt gerommeld. 'De markt is een puinhoop.'

ING wint 1e slag van AFAS: wat zei de rechter? [UPDATE]

10
Robert Kosters

Robert Kosters

AFAS mag van de rechter klanten niet op haar eigen site laten inloggen om bankgegevens van ING binnen te halen. Eerder maakte AFAS veel amok in de pers over het kort geding dat de bank aanspande.

Topman Vion:'Maak vleeskeuringsrapporten NVWA openbaar'

2
Robert Kosters

Robert Kosters

De consument vertrouwt door de aanhoudende schandalen in de vleesindustrie niet meer wat er op zijn bord komt. Topman Michiel Herkemij van Vion wil de vleeskeuringsrapporten van de toezichthouder NVWA openbaar maken. 'Alleen transparantie kan ons redden.'

Rabobank wil 'dicht bij gemeenschap blijven'

7
Robert Kosters

Robert Kosters

De door schandalen geplaagde Rabobank probeert met een nieuwe raad van bestuur het vertrouwen van de klant terug te winnen. Ondanks het sluiten van talloze lokale filialen en geldautomaten, denkt Rabobank de 'dichtbij-bank' van Nederland' te blijven.

De troebele koffiedeal van Jan Bennink

3
Robert Kosters

Robert Kosters

Douwe Egberts moest de nieuwe sterspeler worden op de Amsterdamse beurs. Toen het bedrijf een jaar later werd overgenomen door een Duitse private equity partij, bleek de door Jan Bennink voorgespiegelde visie van zelfstandige groei een vernuftig in elkaar gedraaid sprookje te zijn.

Jan Bennink moest opstappen als bestuurder bij Kraft

2
Robert Kosters

Robert Kosters

Oud DE Masterblenders en Numico CEO Jan Bennink moest in 2009 gedwongen opstappen als bestuurder bij voedselconcern Kraft, vanwege mogelijke belangenvertrengeling rond een grote overname. Ook heeft Bennink bijbanen bij concurrenten niet gemeld.

De luchtkastelen van Imtech

0
Robert Kosters

Robert Kosters

Het geplaagde Imtech veranderde na aanhoudende schandalen in Duitsland en Polen van beurslieveling in beursschlemiel. Het Financieele Dagblad maakte een reconstructie. Hoe een project van 20 miljoen uitgroeide tot een van 620 miljoen, een installateur aannemer werd en bijna failliet ging.

Vleesverwerker Vion bungelt ondanks nieuwe strategie aan vleeshaak banken

4
Robert Kosters

Robert Kosters

Nederlands grootste vleesverwerker Vion heeft grote moeite afscheid te nemen van haar geplaagde verleden. Rabobank en ING zijn nog altijd zeer terughoudend met het financieren van de plannen die het bloed van Vion weer moeten laten stromen.

geheimhoudingsplicht accountants afschaffen of afzwakken?

4
Robert Kosters

Robert Kosters

De geheimhoudingsplicht van accountants staat sinds afgelopen vrijdag ook ter discussie bij accountants zelf. Eerder pleitte onder andere hoogleraar Marcel Pheiffer voor het gedeeltelijk afschaffen van de geheimhoudingsplicht.

KPMG Brazilië kan niet meer pinnen [UPDATE]

0
Robert Kosters

Robert Kosters

Het Braziliaanse rechter heeft bevolen heeft beslag laten leggen op een deel van de activa van KPMG Brazilië, vanwege haar betrokkenheid bij de in 2013 gefailleerde bank BVA.

De tragiek van de koffiekeurmerken

8
Robert Kosters

Robert Kosters

Consumenten kopen graag koffie met een duurzaam of fairtrade keurmerk. Helaas zorgen de koffiekeurmerken er door de hoge kosten ook voor dat kleine ambachtelijke koffieboeren niet mee kunnen doen.

Gok en voorspel je rijk op het WK [Graphics]

3
Robert Kosters

Robert Kosters

Het Nederlands elftal is de verrassing van dit WK als je naar de voorspellingen van bookmakers en anderen vooraf kijkt, Hoe pakten de voorspellingen van de experts uit? Alles over gokken en voorspellen rond het WK.

Accountants PWC en KPMG: ‘Schaf onze geheimhoudingsplicht af’

2
Robert Kosters

Robert Kosters

Bestuurslid Michael de Ridder van PWC zegt tegenover Follow the Money dat de geheimhoudingsplicht voor accountants moet worden afgeschaft. Zijn voorstel wordt onderschreven door Marc Hogeboom van KPMG. ‘Misschien moeten we ook wel af van de verplichte controle.’

Rabobank wereldkoploper in vleessector [Graphics]

4
Robert Kosters

Robert Kosters

Rabobank is 's werelds grootste financier van de vleessector. ING komt op de 9e plaats. Nederland is na de Verenigde Staten tevens als land de grootste geldverstrekker van de vleesindustrie.

Foutief invoeren rekeningnummer kan ontaarden in nachtmerrie

14
Robert Kosters

Robert Kosters

Het is een nachtmerriescenario: je maakt geld over naar een verkeerd rekeningnummer en krijgt het geld niet meer terug. Hoewel de kans hierop door de invoering van IBAN in theorie kleiner is, ben je als klant zelf verantwoordelijk. 'Ik moet nog maar zien of ik die tienduizend euro terug krijg.'

Superwinsten Flash Boys drogen op [Interview]

4
Robert Kosters

Robert Kosters

De gecomputeriseerde handel in aandelen en opties ligt na de publicatie van het geruchtmakende boek 'Flash Boys' opnieuw onder vuur. Follow the Money sprak met Remco Lenterman, directeur bij het Nederlandse IMC - één van de top vijf high frequency traders in de wereld. 'Hoe efficiënter de markten, hoe minder er te verdienen is. Dat geldt zeker ook voor ons.'

Jonge bankiers willen radicale cultuuromslag

7
Robert Kosters

Robert Kosters

Het vertrouwen in bankiers is nog altijd dramatisch laag. Daarom presenteerden 100 jonge bankiers onlangs de cultuurkaart: een poging om de gesloten cultuur in de financiële sector te doorbreken.

De koffie wordt toch niet zo heet gedronken

1
Robert Kosters

Robert Kosters

De eigenaren van Douwe Egberts leken voor de megafusie met Mondelez een belachelijke hoge prijs van rond de 20 miljard te betalen. Door slimme financiering en belastingvoordelen valt de prijs de helft lager uit dan eerder gedacht.

KPMG international grijpt in: Hommen gaat puin ruimen bij KPMG

1
Robert Kosters

Robert Kosters

Jan Hommen gaat als nieuwe bestuursvoorzitter KPMG flink overhoop halen. De oud-ING topman wordt ondersteund door de Canadees Andrew Cranston, die wordt gedetacheerd door het internationale hoofdkantoor. 'Hopelijk is het een keerpunt in deze hele situatie.'