Auteur

Ada Homolová

Data- en onderzoeksjournalist. Zoekt met Python naar verhalen in grote spreadsheets. Voor FTM werkt ze met Bureau Brussel aan Europese verhalen. Speciale interesse in openbare aanbestedingen. Werkt(e) met Investico, OneWorld, Pointer, OCCRP, Lost in Europe en Arena.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
2
2022

Europarlementariërs willen meer transparantie over onkostenvergoedingen, maar doen daar zelf amper aan mee

13
Ada Homolová & Peter Teffer

Ada Homolová & Peter Teffer

Leden van het Europees Parlement krijgen een maandelijkse vergoeding van 4778 euro voor hun kantoorkosten. Controle op de besteding daarvan is er niet. Wel kunnen Europarlementariërs sinds 2019 op de website van het Parlement verklaren dat ze dit belastinggeld rechtmatig hebben besteed. Nog geen 4 procent van de 705 leden blijkt dat te hebben gedaan.

Zelfs de ‘nuttige idioten’ in het Europees Parlement trekken hun handen af van Poetin

103
Jesse Pinster & Ada Homolová

Jesse Pinster & Ada Homolová

Vladimir Poetin verliest de steun van extreemrechtse partijen in Europa. Het zorgvuldig opgebouwde team van ‘nuttige idioten’ valt uit elkaar. De Duitse Europarlementariërs van Alternative für Deutschland duiken weg, het Rassemblement National van Marine Le Pen maakt een opportunistische draai en ook de Nederlandse JA21’ers zijn sinds de Russische invasie van Oekraïne van mening veranderd. Dat blijkt uit een analyse van het stemgedrag van Europarlementariërs die Follow the Money maakte.