Auteur

Addie Schulte

Addie Schulte (1965) heeft gedurende twintig jaar bij Het Parool vele kanten van de dagbladjournalistiek verkend. Hij was politiek redacteur in Den Haag ten tijde van de opkomst van Pim Fortuyn en schreef met collega Bas Soetenhorst boeken over de problemen van de PvdA (De Achterkamer) en de VVD (Daadkracht en duidelijkheid). Hij volgde als journalist en columnist achtereenvolgens de politiek in de Amsterdamse Stopera en de internationale politiek.

Sinds november 2015 is hij werkzaam als freelance journalist met publicaties in o.a. De Correspondent, De Nederlandse Boekengids, Folia, Trouw en Het Parool. Op boekenstrijd.nl schrijft hij over non-fictie. En last but not least, hij houdt zich ook bezig met het neergangsdenken.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
8
2017

Voor rechts-populisten staat niet de economie, maar de natie voorop

Opinie
29
Addie Schulte

Addie Schulte

De groei van rechts-populisme kan beter begrepen worden als je beseft dat de economie niet doorslaggevend is voor het stemgedrag van burgers. Addie Schulte legt in het achtste en laatste deel van zijn serie over economie en onvrede uit waarom het idee van de voortschrijdende vooruitgang niet langer wordt geloofd.

De opkomst van de robot is nauwelijks een verkiezingsthema

Opinie
35
Addie Schulte

Addie Schulte

De toenemende robotisering gaat grote gevolgen hebben op de arbeidsmarkt, zo is het algemene idee. Toch lijken de politieke partijen zich niet zo veel van deze ontwikkeling aan te trekken: ze stellen zich vooral afwachtend op en komen met weinig concrete plannen. Een analyse.

Het ongebreidelde optimisme van Mark Rutte

Opinie
53
Addie Schulte

Addie Schulte

Optimisme is het handelsmerk van Mark Rutte, de man die ieder idee kan verkopen. Zijn zonnige blik op de toekomst hangt direct samen met zijn economische opvattingen en stelt hem lijnrecht tegenover een groep kiezers die de zaken minder positief inziet.

Wat heeft Asscher toch tegen onzekerheid?

Opinie
20
Addie Schulte

Addie Schulte

Zekerheid is het middel tegen onvrede en populisme; zo gaat PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher de verkiezingsstrijd in. Maar, stelt Addie Schulte, het is nodig om de begrippen zekerheid en onzekerheid een beetje te relativeren.

Links populisme rukt op in Europa, maar doorbijten ho maar

15
Addie Schulte

Addie Schulte

Onvrede als voedingsbodem voor populisme speelt links-populistische partijen in de kaart. Maar regeringsmacht veroveren ze nauwelijks. Morrelen aan de gevestigde belangen lukt hun al helemaal niet, constateert Addie Schulte. Is de rol van het 'sociaal populisme' in Europa nu echt uitgespeeld?

De banken doorstaan ook deze crisis wel

96
Addie Schulte

Addie Schulte

In tegenstelling tot zijn evenbeelden in Frankrijk en de VS hoor je Geert Wilders zelden tot nooit kritiek leveren op de financiële sector. Dat is interessant, want juist die sector is in het populisme van het post-crisistijdperk vaak de gebeten hond. De vraag is echter of al het boegeroep iets op gaat leveren.

‘Tegennatuurlijk stemgedrag’ is niets om je over te verbazen

Opinie
39
Addie Schulte

Addie Schulte

In de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart onderzoekt journalist Addie Schulte de verhouding tussen economische ontwikkelingen, onvrede en de Nederlandse politiek. Deze week richt hij zich op de vraag waarom sommige kiezers op partijen stemmen die helemaal niet voor hun belangen opkomen.

Het komt allemaal door globalisering. Of toch niet?

90
Addie Schulte

Addie Schulte

Onvrede lijkt een bepalende factor te worden bij de komende verkiezingen. In de aanloop naar 15 maart onderzoekt journalist Addie Schulte de verhouding tussen economische ontwikkelingen, onvrede en de Nederlandse politiek. In dit eerste deel behandelt hij de 'globaliseringstheorie', die van winnaars en verliezers spreekt.