Auteur · 835 volgers · 5 artikelen

Aliëtte Jonkers

Aliëtte onderzoekt voor Follow the Money het prijskaartje van onze gezondheidszorg. Welke perverse prikkels maken van de gezondheidszorg een roulette waarin het systeem altijd wint?

Aliëtte Jonkers werd in 1970 geboren in het Groningse dorp Winsum. Haar journalistieke carrière begon in 1992. Als 21-jarige snotneus begon ze als algemeen verslaggever bij het Algemeen Groninger Persbureau Tammeling. Daar leerde zij het vak van Bart Tammeling. In het kantoor aan de Peizerweg in Groningen, boven de Drukkerij Ebel Noorman, schreef ze voor de Groninger Gezinsbode, Het Groninger Dagblad, de Drentse Courant, het ANP en Trouw.

Op haar 30e kwam Aliëtte bij een medische uitgeverij terecht. De medische wereld liet haar vanaf dat moment niet meer los. De gezondheidszorg is voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Alle belangrijke thema’s van het leven komen erin terug: leven en dood, geluk en verdriet, geboorte en dood, macht, geldstromen, politiek, ego’s, menselijk falen, troost, hoop en liefde.

Na een paar jaar voor medische vaktijdschriften te hebben gewerkt, begon ze in 2010 als freelance journalist, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. In 2015 won ze de VWN Publicatieprijs voor de beste wetenschapsjournalistieke productie van Nederland met het artikel ‘Met de hand op het hart’, over de prognose na reanimatie en de angst een kasplantje te worden. Met dit artikel, dat werd gepubliceerd in de Volkskrant, werd zij tevens voorgedragen voor de titel ‘European Science Writer of the Year’. Momenteel schrijft Aliëtte naast Follow the Money ook voor onder meer de Volkskrant, Nursing, Arts & Auto, Skepter, V&VN Magazine en het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Wat maakt onze zorg zo duur?
5 september 2019

Hoogleraar Maroeska Rovers strijdt tegen onzinzorg: ‘De optie niets doen moet een vaste plek krijgen’

Aliëtte Jonkers
91
Zorgcowboys
1 juni 2019

Leven van leesproblemen: welkom in de dyslexie-industrie

Aliëtte Jonkers & Siem Eikelenboom
32
Wat maakt onze zorg zo duur?
21 mei 2019

Podcast | Kapotte knie als kaskraker

Aliëtte Jonkers & Frederique de Jong
Wat maakt onze zorg zo duur?
11 mei 2019

Kapotte knie als kaskraker

Aliëtte Jonkers
71
Voorzorg en overzorg
7 maart 2019

Baat het niet, dan schaadt het wel: onderzoek naar geld en gepaste zorg

Aliëtte Jonkers
62