Auteur

Aliëtte Jonkers

Aliëtte onderzoekt voor Follow the Money het prijskaartje van onze gezondheidszorg. Welke perverse prikkels maken van de gezondheidszorg een roulette waarin het systeem altijd wint?

Aliëtte Jonkers werd in 1970 geboren in het Groningse dorp Winsum. Haar journalistieke carrière begon in 1992. Als 21-jarige snotneus begon ze als algemeen verslaggever bij het Algemeen Groninger Persbureau Tammeling. Daar leerde zij het vak van Bart Tammeling. In het kantoor aan de Peizerweg in Groningen, boven de Drukkerij Ebel Noorman, schreef ze voor de Groninger Gezinsbode, Het Groninger Dagblad, de Drentse Courant, het ANP en Trouw.

Op haar 30e kwam Aliëtte bij een medische uitgeverij terecht. De medische wereld liet haar vanaf dat moment niet meer los. De gezondheidszorg is voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Alle belangrijke thema’s van het leven komen erin terug: leven en dood, geluk en verdriet, geboorte en dood, macht, geldstromen, politiek, ego’s, menselijk falen, troost, hoop en liefde.

Na een paar jaar voor medische vaktijdschriften te hebben gewerkt, begon ze in 2010 als freelance journalist, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. In 2015 won ze de VWN Publicatieprijs voor de beste wetenschapsjournalistieke productie van Nederland met het artikel ‘Met de hand op het hart’, over de prognose na reanimatie en de angst een kasplantje te worden. Met dit artikel, dat werd gepubliceerd in de Volkskrant, werd zij tevens voorgedragen voor de titel ‘European Science Writer of the Year’. Momenteel schrijft Aliëtte naast Follow the Money ook voor onder meer de Volkskrant, Nursing, Arts & Auto, Skepter, V&VN Magazine en het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
5
2019

© Radboudumc

Hoogleraar Maroeska Rovers strijdt tegen onzinzorg: ‘De optie niets doen moet een vaste plek krijgen’

Interview
90
Aliëtte Jonkers

Aliëtte Jonkers

‘Er is geld zát in de zorg, we besteden het alleen niet goed.’ Dit zei Maroeska Rovers, hoogleraar Evidence-based Chirurgie aan het Radboudumc eerder tegen Follow the Money. Dat vraagt om verdieping: hoe kan Nederland de explosief stijgende zorgkosten dan wél beteugelen? In dit interview verkent de hoogleraar vijf ideeën die de geldkraan dichtdraaien.

Leven van leesproblemen: welkom in de dyslexie-industrie

31
Aliëtte Jonkers & Siem Eikelenboom

Aliëtte Jonkers & Siem Eikelenboom

Agressieve marketing, dependances op scholen en miljoenen aan winst: dyslexie blijkt een gouden handel. Terwijl gemeenten de kosten van de jeugdzorg de pan zien uitrijzen, doen dyslexiebureaus goede zaken met het diagnosticeren en behandelen van lees- en spellingsproblemen. Wetenschappers luiden de noodklok: ‘Het aantal diagnoses dyslexie kan fors omlaag.’

Podcast | Kapotte knie als kaskraker

Podcast
0
Aliëtte Jonkers & Frederique de Jong

Aliëtte Jonkers & Frederique de Jong

Angela Merkel bij de opening van de Hannover Messe in 2011. Ze was kort daarvoor aan haar meniscus geopereerd.
© ANP / Patrick Lux

Kapotte knie als kaskraker

71
Aliëtte Jonkers

Aliëtte Jonkers

Onnodige behandelingen spekken de kas van Nederlandse ziekenhuizen. Follow the Money dook in de wereld van kijkoperaties aan de knie bij mensen van 50 jaar en ouder. Ook na invoering van een nieuwe richtlijn waarin zo’n ingreep bij verouderingsklachten wordt afgeraden, gingen deze operaties volop door. Dat leverde de Nederlandse ziekenhuizen bij elkaar een extra omzet op van 100 tot 160 miljoen euro per jaar. En de koek is nog niet op.

Mammografie in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam.
© ANP Koen Suyk

Baat het niet, dan schaadt het wel: onderzoek naar geld en gepaste zorg

62
Aliëtte Jonkers

Aliëtte Jonkers

Journalist Aliëtte Jonkers onderzoekt voor Follow the Money het prijskaartje van onze gezondheidszorg. Welke perverse prikkels maken van de gezondheidszorg een roulette waarin het systeem altijd wint?