Auteur

Anne de Blok

Anne de Blok (1990) is overtuigd dat diepgravende onderzoeksjournalistiek het verschil kan maken. Behept met een gezonde dosis argwaan bijt ze zich vast in dossiers en laat ze niet meer los. Daarnaast volgt ze de Haagse macht op de voet, zodat ze – als het nodig is – dáár kan drukken waar het pijn doet.

Anne won voor haar onderzoek 'Vissen naar subsidie', een co-productie van Follow the Money en KRO Reporter, in 2015 de VVOJ-aanmoedigingsprijs De Loep. Op dit moment werkt ze op de redactie van tv-programma De Monitor.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
20
2014

Antwoord op Kamervragen 'Vissen naar subsidie'

6
Anne de Blok

Anne de Blok

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma werd door de Kamerleden Van Gerven (SP), Dikkers en Leenders (beiden PvdA) tot verantwoording geroepen, maar haar antwoorden blijven summier.

Vissen naar subsidie

9
Anne de Blok

Anne de Blok

Met behulp van miljoenensubsidies waarop geen enkele controle werd uitgeoefend werd een monopolist in het zadel geholpen. En nu wil Brussel zijn geld terug, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money en Brandpunt Reporter.

​Waarom deze vis Nederland miljoenen gaat kosten

18
Anne de Blok

Anne de Blok

Uit onderzoek van Follow the Money en Brandpunt Reporter blijkt dat Europese subsidiegelden oneigenlijk zijn gebruikt voor de kweek van meerval. Niet gesubsidieerde meervalkwekers zeggen daardoor uit de markt te zijn gedrukt. Het CDA en de SP willen dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek instelt naar mogelijke fraude.

Hoe milieuminister Margreeth de Boer werd verslagen door Schiphol [Reconstructie]

2
Anne de Blok

Anne de Blok

Milieuminister Margreeth de Boer (PvdA) is in de jaren ’90 behoorlijk pootje gelicht in het ‘hete’ Schiphol-dossier. Het milieu mocht de economische groei uiteindelijk niet in de weg staan. Een reconstructie.

Hoe Schiphol het pootje haakte van een milieuminister

8
Anne de Blok

Anne de Blok

Midden jaren negentig. Schiphol mag groeien onder de harde voorwaarde dat het milieu er niet op achteruit gaat. Minister Margreeth de Boer (PvdA) wordt gevraagd de milieugrenzen te bewaken, maar komt er al gauw achter dat het niet de bedoeling is dat milieu de economische groei in de weg staat.

Samenwerking over veilige vliegroutes nog lang niet zeker

2
Anne de Blok

Anne de Blok

Na het neerstorten van MH17 ligt het voor de hand informatie over veilige vliegroutes structureel met elkaar te delen. Maar inlichtingendiensten laten zich niet graag in de kaarten kijken.

De witte olifanten van het WK [VIDEO]

9
Anne de Blok

Anne de Blok

Witte olifanten werden de leegstaande stadions na het WK in Zuid-Afrika genoemd. Nu het reizende circus van voetbalsupporters Brazilië verlaat, dreigt ook daar voor menig stadion een eenzaam bestaan.

Maakt Plasterk de grootste bestuurlijke blunder van zijn leven?

11
Anne de Blok

Anne de Blok

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de decentralisatie van taken van het rijk naar gemeentes. De grootste operatie van het kabinet Rutte is zeer slecht voorbereid, maar Plasterk zet door. ‘Het kabinet is er enkel op gericht om de bezuinigingen te halen.’

Zes vragen over woensdag gehaktdag

1
Anne de Blok

Anne de Blok

De belangrijkste dag in het parlementaire jaar is niet Prinsjesdag, maar Woensdag Gehaktdag. Vandaag wordt bekend of ons geld het afgelopen jaar wel rechtmatig en doelmatig is besteed. Toch is er nauwelijks aandacht voor.

Alex Brenninkmeijer: ‘De Europese Rekenkamer is een bot wapen geworden’

10
Anne de Blok & Jessica de Vlieger

Anne de Blok & Jessica de Vlieger

Alex Brenninkmeijer nam vorig jaar afscheid van zijn functie als Nationale Ombudsman om toe te treden tot het college van de Europese Rekenkamer. Leden worden doorgaans niet geacht interviews af te geven, maar daar heeft Brenninkmeijer geen boodschap aan: ‘Ik moet nog maar ontdekken wat de grenzen hier zijn.’

1600 kalveren, 550 zeugen en een swap van 2,5 mln euro

23
Joris Heijn & Anne de Blok

Joris Heijn & Anne de Blok

Hij had 1600 kalveren, 550 zeugen en een swap van 2,5 miljoen euro. Nu heeft veehouder Wim Folmer niets meer en is hij naar de rechter gestapt om de afkoopsom van 219.000 van de ‘cancellable swap met swaption’ aan te vechten.

Europese fraudejager wil 400 miljoen euro terug

3
Anne de Blok

Anne de Blok

De Europese fraudewaakhond OLAF adviseerde lidstaten vorig jaar om ruim 400 miljoen euro aan frauduleus besteed geld terug te vorderen. Tevergeefs. Nog geen 120 miljoen is daadwerkelijk teruggekeerd naar de EU-begroting. Wat gaat er mis?

Anti-corruptierapport Europese Commissie is een farce

2
Anne de Blok

Anne de Blok

‘Te beschrijvend, nauwelijks geanalyseerd en geen substantiële bevindingen.’ Onverbiddelijk zijn de woorden van de Europese Rekenkamer over het eerste anti-corruptierapport van de Europese Commissie.

Diplomatie in Azië moedigt belastingontwijking via Nederland aan

5
Jesse Frederik & Anne de Blok

Jesse Frederik & Anne de Blok

Follow The Money ging op zoek naar andere voorbeelden van fiscale diplomatie en wat blijkt: ook in Indonesië en Thailand wordt het ‘erg aantrekkelijke fiscale vestigingsklimaat’ door Nederlandse overheidsinstellingen aangeprezen. 'Tax is our business.'

Dijsselbloem houdt kaken op elkaar over Kiev-Den Haag connectie

0
Anne de Blok

Anne de Blok

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem beloofde openheid van zaken te geven over belastingseminars op Nederlandse ambassades, maar zijn beantwoording van de Kamervragen is summier. ‘Als je geen antwoord kunt geven op zulke eenvoudige vragen, dan wek je de indruk dat je iets te verbergen hebt.’

Dijsselbloem: Nederlandse ambassade in Kiev treft geen blaam

6
Anne de Blok

Anne de Blok

Oekraïense oligarchen die hun geld via Nederland wilden laten lopen, werden op uitnodiging van de Nederlandse ambassade uitgebreid geïnformeerd over de fiscale mogelijkheden. Maar volgens minister Dijsselbloem van Financiën is daarmee ‘niets onoorbaars gebeurd.’

De Kiev-Den Haag connectie

5
Jesse Frederik & Anne de Blok

Jesse Frederik & Anne de Blok

De Nederlandse ambassade in Kiev brengt belastingconcurrentie in de praktijk. Al twee jaar op rij instrueert de ambassade vermogende Oekraïners op seminars hoe deze hun geld van Cyprus naar Nederland kunnen verschepen. Maar nu het conflict in Oekraïne oploopt, is Nederland mogelijk geen veilige haven meer voor deze rijke oligarchen.

Werkgevers verzetten zich tegen klopjacht Belastingdienst

7
Anne de Blok

Anne de Blok

De fiscus heeft de jacht geopend op ondernemingen die misbruik hebben gemaakt van fiscale vrijstellingen rond bijscholingsregelingen. Tientallen werkgevers hebben een naheffingsaanslag ontvangen. Is dat terecht?

De Europese Rekenkamer is een tijger zonder tanden

0
Anne de Blok

Anne de Blok

PvdA-lijsttrekker voor het Europees Parlement Paul Tang wil dat de Europese Rekenkamer meer macht krijgt. Het gepruts rond de Europese begroting is ronduit 'genant'. Het instituut moet zijn tanden in nationale overheden kunnen zetten.

Algemene Rekenkamer: Subsidiebesteding EU krijgt onvoldoende

0
Anne de Blok

Anne de Blok

Afgelopen jaar publiceerde de Europese Rekenkamer voor de negentiende keer op rij een negatieve verklaring over de besteding van de EU-middelen. Deze week kwam daar het EU-trendrapport van de Algemene Rekenkamer bovenop. Ook zij zijn niet te spreken over de wijze waarop Europees subsidiegeld in Nederland wordt besteed.