Auteur

Annemarie van de Weert

Na tien jaar vast dienstverband als verslaggever bij dagblad De Telegraaf, was Van de Weert het zat. Teveel 'geneuzel in de marge, terwijl er toch zoveel meer belangrijks aan de hand is in Nederland en de rest van de wereld'.
Aangewakkerd door eigen onderzoek naar fraude, corruptie, malafide ondernemingspraktijken en het maken van achtergrondverhalen in samenwerking met oorlogs-, en crisiscorrespondent Charles Sanders, nam ze de beslissing om ontslag te nemen in tijden van economische malaise.
Het freelance bestaan bleek weerbarstig en uiteindelijk besloot ze weer in de ‘schoolbanken’ plaats te nemen en zichzelf verder te ontwikkelen op het gebied van internationale misdaden, ook wel oorlogsmisdaden genoemd. Ze behaalde vervolgens haar master ‘International Crimes & Criminology’ aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Door haar praktijkervaring aan te vullen met wetenschappelijke inzichten in misdaadbestrijding, politieke kwesties, criminologische theorieën en het internationaal strafrecht, bezit zij bijzondere kennis waarmee zij de criminele aspecten van het heersende kapitalisme kan analyseren. Voor FTM schrijft ze columns over de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij de georganiseerde misdaad, oorlogsmisdaden en het schenden van mensenrechten.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
10
2016

Shell vecht tot het bittere einde over olieschade Nigeria

5
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

Al sinds 2008 spant de Nederlands-Britse oliereus Shell zich tot het uiterste in om aansprakelijkstelling voor olievervuiling in de Nigerdelta te ontlopen. Cruciaal bewijsmateriaal raakt zoek, de bevoegdheid van de Nederlandse rechter wordt betwist en de schade wordt geweten aan sabotage in plaats van gebrekkig onderhoud. FTM doet verslag vanuit de rechtszaal.

Dit Nederlandse team doet niet meer aan het WK in Qatar mee

2
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

Bouwbedrijf Koninklijke BAM groep trekt zich terug uit de bouwprojecten voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022. De jarenlange strategie om in het omstreden oliestaatje succesvol te worden, loopt daarmee een ernstige deuk op.

Biobrandstofbeleid EU blijkt een farce

4
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

De klimaatdoelstellingen zijn een flinke stok achter de deur om de CO2-uitstoot van het vrachtverkeer te beteugelen. Om dat doel te bereiken zet de EU zwaar in op het gebruik van biobrandstoffen, maar dat blijkt de motor achter ernstige misstanden in de productielanden. Is verduurzaming wel de belangrijkste doelstelling van dit beleid?

Multinational Shell versus Nigeriaanse boeren

6
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

Door uiterst complexe bedrijfsstructuren met dochterondernemingen wereldwijd kunnen multinationals veelal wegkomen met wandaden. Misstanden schuiven ze simpelweg af. Maar olieconcern Shell wordt het vuur nu na aan de schenen gelegd. Hoe verloopt deze strijd?

2015

Nette handel financieren en de grootste food & agri-bank worden, vergt lenigheid van Rabobank

8
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

Rabobank heeft de ambitie om de beste food- & agribank ter wereld te worden. De vraag is of die ambitie kan worden verwezenlijkt door alleen met nette bedrijven zaken te doen? Neem Rabo's nauwe banden met het Singaporese palmolieconcern Wilmar.

BioPort Rotterdam: economisch succes met een inktzwarte rand

24
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

Rotterdam Haven en zijn speciaal opgetuigde BioPort voor de opslag, verwerking en doorvoer van biomassa is een economische klapper, maar blijkt tevens een motor voor ruïneuze ontwikkelingen. FTM maakte een reconstructie van dit pijnlijke succesnummer.

Hoe het Europese biobrandstofbeleid grote schade aanricht

23
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

Het 'duurzame' biobrandstofbeleid van de Europese Unie schiet zijn doel ver voorbij. De onstilbare honger van het Westen naar tropische gewassen voor de productie van milieuvriendelijke brandstof heeft grootschalige mensenrechtenschendingen tot gevolg in ontwikkelingslanden. Palmolie speelt in dit zich explosief ontwikkelende drama een duistere hoofdrol.

2014

'Omdat de mogelijkheid zich voordoet'

Opinie
7
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

Journalist Annemarie van de Weert studeert International Crimes and Criminology aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze vraagt zich af hoe het komt dat sommige toppers in het bedrijfsleven hun handen zo makkelijk in onschuld wassen.

Waarom multinationals ongestraft misdaden kunnen plegen

Opinie
9
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

Multinationale ondernemingen kunnen zich feitelijk de ergste misdaden permitteren, ze worden toch niet vervolgd. Annemarie van de Weert zet drie hoofdredenen op een rij

Het onschendbare kapitalisme

Opinie
7
Annemarie van de Weert

Annemarie van de Weert

Nog nooit werd een multinational door een rechter aansprakelijk gesteld voor haar betrokkenheid bij internationale misdrijven. Columnist Annemarie van de Weert legt de pijnpunten bloot.