Auteur

Berend van der Kolk

Berend van der Kolk (1986) is universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en studeerde accounting, filosofie en bedrijfskunde. Hij is geboeid door de vraag waarom we zoveel meten en wat dat met ons doet.
In 2021 publiceerde hij het boek 'De meetmaatschappij' en voor Follow the Money schrijft hij over cijfers, accounting, management, onderzoek, onderwijs en ethiek.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
3
2021

We moeten het hebben over onze collectieve cijferobsessie

13
Berend van der Kolk

Berend van der Kolk

Dashboards houden schoolprestaties bij, we delen hardlooptijden in apps, stellen op het werk SMART-doelen op en we beoordelen aan de lopende band restaurants, toiletten en films met smileys en sterren. We meten ons suf. Alles om grip te krijgen op de weerbarstige werkelijkheid. Maar er is een behoorlijke schaduwzijde, en daar hebben we het te weinig over. Dat betoogt Berend van der Kolk in zijn boek ‘De meetmaatschappij’.

2019

De haat-liefdeverhouding met prestatiemetingen

Opinie
21
Berend van der Kolk

Berend van der Kolk

Prestatiemetingen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Medewerkers komen er soms door onder druk te staan, maar tegelijkertijd vinden ze het prettig dat de kwaliteit van hun handelen kan worden gemeten. Opmerkelijk: vooral professionals zien hun werk als een collectieve kwestie. Columnist Berend van der Kolk verkent het krachtenspel.

Studieboeken accounting missen vaak ethische reflectie

Opinie
54
Berend van der Kolk

Berend van der Kolk

Na de grote fraudezaken en de financiële crisis in het begin van deze eeuw zou je verwachten dat populaire tekstboeken over management, accounting en aansturing kritischer zijn geworden. Helaas lijkt dat amper het geval, laat een recente analyse zien: de nadruk van de onderzochte studieboeken ligt nog altijd op techniek, terwijl ethische reflecties vaak ontbreken. Dit terwijl een integratie met ethiek in een vak als accounting hard nodig is.