Auteur

Berend van der Kolk

Berend van der Kolk (1986) is Assistant Professor bij de IE Business School in Madrid en studeerde accounting, filosofie en bedrijfskunde. Hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over management accounting in de publieke sector en verbleef als gastonderzoeker bij de University of Sydney en de London School of Economics.

In zijn onderzoek en onderwijs richt Van der Kolk zich op de relatie van management en accounting met gedrag, motivatie en ethiek. Zijn onderzoek is gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften, maar ook in praktijkgerichte outlets zoals Holland Management Review en The Guardian. Voor FTM schrijft hij over accounting, management, onderzoek, onderwijs en ethiek.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
2
2019

De haat-liefdeverhouding met prestatiemetingen

Opinie
21
Berend van der Kolk

Berend van der Kolk

Prestatiemetingen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Medewerkers komen er soms door onder druk te staan, maar tegelijkertijd vinden ze het prettig dat de kwaliteit van hun handelen kan worden gemeten. Opmerkelijk: vooral professionals zien hun werk als een collectieve kwestie. Columnist Berend van der Kolk verkent het krachtenspel.

Studieboeken accounting missen vaak ethische reflectie

Opinie
54
Berend van der Kolk

Berend van der Kolk

Na de grote fraudezaken en de financiƫle crisis in het begin van deze eeuw zou je verwachten dat populaire tekstboeken over management, accounting en aansturing kritischer zijn geworden. Helaas lijkt dat amper het geval, laat een recente analyse zien: de nadruk van de onderzochte studieboeken ligt nog altijd op techniek, terwijl ethische reflecties vaak ontbreken. Dit terwijl een integratie met ethiek in een vak als accounting hard nodig is.