Auteur

Charlotte Waaijers

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
6
2016

Regisseur Mali-documentaire ‘De Missie’ hekelt Nederlands defensiebeleid

29
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

In een documentaire over de Nederlandse missie in Mali, die 11 juli werd uitgezonden op NPO 2, legt Robert Oey het onvermogen van de Nederlandse politiek bloot om een goed doortimmerd beleid te formuleren voor buitenlandse militaire projecten. ‘Het is een sexy industrie geworden waar veel mensen in werkzaam willen zijn.’

Ook NAVO opgelicht door Supreme

10
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Uit antwoorden op Kamervragen over de oplichting van het ministerie van Defensie door cateraar Supreme Group, blijkt dat ook de NAVO slachtoffer is geworden van dit bedrijf. Defensieminister Hennis bevestigt dat haar ministerie nog altijd zaken doet met Supreme, en dat er geen aangifte wordt gedaan.

Defensie weigert openheid van zaken te geven over contracten Supreme

12
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Begin deze maand berichtten Follow the Money en het VPRO-programma Bureau Buitenland beide over een fraudezaak die het ministerie van Defensie naar schatting miljoenen euro’s heeft gekost. De Nederlandse cateraar Supreme Group, die in de Verenigde Staten wegens identieke praktijken is veroordeeld en schuld heeft bekend, is in ons land niet vervolgd. Sterker nog, Defensie doet nog altijd zaken met dit bedrijf en toont zich hier weinig transparant over. FTM schetst de ontwikkelingen tot nu toe.

Defensie jarenlang getild door frauduleus bedrijf

14
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Het ministerie van Defensie is jarenlang opgelicht door een bedrijf dat zich in dezelfde tijd in de VS schuldig heeft gemaakt aan fraude en daar ook voor veroordeeld is. Toch werkt het ministerie nog steeds met dit bedrijf samen. Waarom doet Defensie dit, en waarom komt het in Nederland niet tot een strafrechtelijk onderzoek?

Waarom zou je militaire taken uitbesteden?

7
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Ons leger staat onder toezicht van onze overheid, zou je denken. Maar hoe zit dat nu Defensie steeds meer militaire taken aan marktpartijen overlaat? Follow the Money wilde weten waarom dat uitbesteden zo populair is bij Defensie, en vond drie antwoorden.

De huurlingen van Defensie, daar weten we te weinig van

7
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Het recht om mensen neer te schieten vertrouwen we het liefst alleen de staat toe. Toch geeft de overheid het monopolie op geweld de laatste tien jaar steeds verder uit handen aan private bedrijven en huurlingen. Follow the Money zoekt uit wie de militaire taken van het leger overneemt, hoeveel geld zij daarmee verdienen en waarom het toezicht hierop tekort schiet.