Auteur

Daan Appels

Daan Appels (1988) begon in 2009 op de sportredactie van De Gelderlander en schreef voor drie Persgroepkranten artikelen op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016). Gaandeweg verlegde hij zijn focus meer naar rechtbankverslaggeving en onderzoeksjournalistiek. Hij schreef onder meer over de omstandigheden voor Nederlanders in een helse Uruguayaanse gevangenis, de uitbuiting van horecapersoneel, de KGB-mentaliteit en drugsgebruik onder Eritrese vluchtelingen en maakte een verhaal met de voetbalbondscoach van Noord-Korea. Voor Follow The Money richt Daan zich vooral op de dossiers zorg en voedsel. Studeerde communicatiewetenschappen (Radboud Universiteit) en politieke communicatie (UvA).

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
3
2020

© Matthias Leuhof

Handhavers: coronaregeling zet poorten naar zorgfraude wijd open

13
Daan Appels & Judith Spanjers

Daan Appels & Judith Spanjers

Gemeentelijke handhavers vrezen dat de compensatieregeling voor zorgaanbieders uitnodigt tot zorgfraude. Dat blijkt uit een rondgang van Follow the Money langs toezichthouders door het hele land. Terwijl gemeenten al jaren met grote tekorten kampen, moeten zij zorgaanbieders nu voor het volle pond compenseren. ‘Gemeenten hebben het gevoel dat ze een ongedekte cheque moeten afgeven.’

© Matthias Leuhof

Verzekeraars staken betalingen na fraudeverdenking, zorgbedrijf implodeert

43
Daan Appels

Daan Appels

Querida Sarjoe is een succesvolle thuiszorgondernemer. Met haar Amstelveense bedrijf Shi-Nani verdiende ze in rap tempo genoeg om een nieuw huis, een boot en een dure auto te kopen. Maar een groot deel van haar verdiensten declareerde ze ten onrechte. Een zorgverzekeraar beticht haar van fraude, andere verzekeraars doen onderzoek. Bij elkaar eisen de zorgverzekeraars een kleine 2 miljoen van Shi-Nani terug. Volgens ex-medewerkers hadden de cliënten te lijden onder het winstbejag: mensen die op hun sterfbed lagen, waren tegen alle afspraken in soms alleen thuis.

2019

© Katja Fred

Frauderen met Zorgkaart is doodsimpel

37
Daan Appels

Daan Appels

Met miljoenen euro's subsidie en verzekeringsgeld, jaarlijks zo’n 130.000 nieuwe waarderingen, 1,4 miljoen bezoekers per maand en 127.000 te beoordelen instellingen is Zorgkaart Nederland de belangrijkste en grootste zorgvergelijker van Nederland. Patiëntenfederatie Nederland en zorgverzekeraars zien de site als bouwsteen in ons nationale zorghuis. Onderzoek van Follow the Money wijst uit dat fraude met Zorgkaart eenvoudig is.