Auteur · 150 volgers · 8 artikelen

Daan de Wit

Journalist in hart en nieren. Altijd op zoek naar het nieuws achter het nieuws: hoe zit het echt?

Een van zijn belangrijkste onderzoeksgebieden is voeding en gezondheid, een onderwerp waarmee iedereen dagelijks heeft te maken. Voeding en gezondheid gaat niet alleen over lekker eten en drinken, het gaat bijvoorbeeld ook over een miljardenindustrie en het feit dat we massaal dik en ziek worden. Iets dat zich vertaalt naar grote kosten en veel menselijk leed. Waar weer een andere miljardenindustrie bij komt kijken, de industrie die ons oplapt met medicijnen en ziekenzorg. Dit roept vragen op over die industrieën en de rol van onze overheden.

Het onderwerp voeding wordt vaak overgelaten aan gezellige tijdschriften, leuke boeken en aan huisartsen, die tijdens hun jarenlange opleiding slechts een paar uur wordt onderwezen over de rol van voeding bij gezondheid. Wat nodig is, is onafhankelijk en diepgravend journalistiek onderzoek. FTM erkent dit en plaatst met het inzetten van Daan de Wit het onderwerp voeding bovenaan de agenda. De Wit: ‘Een van de meest relevante en interessante onderzoeksgebieden binnen het onderwerp voeding en gezondheid is cholesterol. Een miljard mensen lijdt aan een te hoog cholesterol en komt in aanmerking voor cholesterolverlagende medicijnen, een van de meest-verkochte medicijnen. Cholesterol is een dagelijkse kopzorg voor massa’s mensen, en voor overheden wereldwijd. Om het onderwerp cholesterol grondig aan te pakken, is het niet voldoende slechts te kijken naar de voordehandliggende vragen, zoals ‘hoe zijn we zo ziek geworden’ of ‘wat is de rol van de industrie’. Als je iets goed wil doorgronden is het verstandig een stap terug te nemen. Dan kom je vragen tegen die ik zeker ook zal onderzoeken, zoals ‘welke functie heeft cholesterol in ons lichaam’, ‘wat is het probleem precies en welke rol spelen overheden, artsen en industrie bij het voorkomen en oplossen ervan’.'

Voeding en gezondheid is niet het eerste of enige interessegebied van Daan. Jarenlang ging zijn interesse vooral uit naar geopolitieke onderwerpen. Interesses die soms uitmondden in boeken. Eerst verscheen, op basis van 1650 unieke bronnen, het boek De Volgende Oorlog, over de voorbereidingen van een militair conflict met Iran. Later schreef hij (ook voor FTM) over de geheime contracten, de experimentele vaccins en de dubieuze rol van overheid en industrie bij de Mexicaanse griep. Eind 2015 verscheen Weet wat je eet - Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.

De cholesterolmythe
28 mei 2016

Cholesterol: statistische misleiding gaf rooskleurig beeld effect statines

Daan de Wit
17
De cholesterolmythe
11 mei 2016

Hoe de oorlog tegen cholesterol de farmaceutische industrie gouden tijden bezorgde

Daan de Wit
13
De cholesterolmythe
21 april 2016

Duizend miljard door de plee door 'cholesterol-hype'

Daan de Wit
5
De cholesterolmythe
7 april 2016

Cholesteroldossier roept kritische reacties op

Daan de Wit
29
De cholesterolmythe
21 maart 2016

Cardiologen vertellen hoe de ‘cholesterolmythe’ vaste voet aan de grond kreeg: ‘Ik schaam mij’

Daan de Wit
12
De cholesterolmythe
30 januari 2016

De cholesterolmythe (2)

Daan de Wit
112
De cholesterolmythe
5 januari 2016

De cholesterolmythe (1)

Daan de Wit
62
2015
De cholesterolmythe
12 december 2015

Nieuwe wetenschap herhaalt de oude wijsheid: vet eten is gezond

Daan de Wit
86