Auteur

Daan de Wit

Journalist in hart en nieren. Altijd op zoek naar het nieuws achter het nieuws: hoe zit het echt?

Een van zijn belangrijkste onderzoeksgebieden is voeding en gezondheid, een onderwerp waarmee iedereen dagelijks heeft te maken. Voeding en gezondheid gaat niet alleen over lekker eten en drinken, het gaat bijvoorbeeld ook over een miljardenindustrie en het feit dat we massaal dik en ziek worden. Iets dat zich vertaalt naar grote kosten en veel menselijk leed. Waar weer een andere miljardenindustrie bij komt kijken, de industrie die ons oplapt met medicijnen en ziekenzorg. Dit roept vragen op over die industrieën en de rol van onze overheden.

Het onderwerp voeding wordt vaak overgelaten aan gezellige tijdschriften, leuke boeken en aan huisartsen, die tijdens hun jarenlange opleiding slechts een paar uur wordt onderwezen over de rol van voeding bij gezondheid. Wat nodig is, is onafhankelijk en diepgravend journalistiek onderzoek. FTM erkent dit en plaatst met het inzetten van Daan de Wit het onderwerp voeding bovenaan de agenda. De Wit: ‘Een van de meest relevante en interessante onderzoeksgebieden binnen het onderwerp voeding en gezondheid is cholesterol. Een miljard mensen lijdt aan een te hoog cholesterol en komt in aanmerking voor cholesterolverlagende medicijnen, een van de meest-verkochte medicijnen. Cholesterol is een dagelijkse kopzorg voor massa’s mensen, en voor overheden wereldwijd. Om het onderwerp cholesterol grondig aan te pakken, is het niet voldoende slechts te kijken naar de voordehandliggende vragen, zoals ‘hoe zijn we zo ziek geworden’ of ‘wat is de rol van de industrie’. Als je iets goed wil doorgronden is het verstandig een stap terug te nemen. Dan kom je vragen tegen die ik zeker ook zal onderzoeken, zoals ‘welke functie heeft cholesterol in ons lichaam’, ‘wat is het probleem precies en welke rol spelen overheden, artsen en industrie bij het voorkomen en oplossen ervan’.'

Voeding en gezondheid is niet het eerste of enige interessegebied van Daan. Jarenlang ging zijn interesse vooral uit naar geopolitieke onderwerpen. Interesses die soms uitmondden in boeken. Eerst verscheen, op basis van 1650 unieke bronnen, het boek De Volgende Oorlog, over de voorbereidingen van een militair conflict met Iran. Later schreef hij (ook voor FTM) over de geheime contracten, de experimentele vaccins en de dubieuze rol van overheid en industrie bij de Mexicaanse griep. Eind 2015 verscheen Weet wat je eet - Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
8
2016

Cholesterol: statistische misleiding gaf rooskleurig beeld effect statines

17
Daan de Wit

Daan de Wit

Statines zijn een grote hit. Dat werden ze op basis van onderzoek. Maar nu blijkt dat er met de cijfers is gegoocheld. Door handig schuiven met percentages tovert de industrie een prachtige, maar misleidende score voor deze cholesterolverlager uit de hoge hoed van de statistiek.

Hoe de oorlog tegen cholesterol de farmaceutische industrie gouden tijden bezorgde

13
Daan de Wit

Daan de Wit

Sinds medio vorige eeuw de visie op verzadigd vet veranderde en daarna de oorlog werd verklaard aan cholesterol, heeft de farmaceutische industrie honderden miljarden euro’s verdiend aan cholesterolverlagende medicijnen. Wie zijn de grootste spelers op deze markt en hoe hebben zij kunnen profiteren van de nieuwe kijk op cholesterol?

Duizend miljard door de plee door 'cholesterol-hype'

5
Daan de Wit

Daan de Wit

Na het in de ban doen van vet — Let op vet! — en de oorlogsverklaring aan cholesterol — Hoe lager, hoe beter — zijn er creatieve en vooral lucratieve oplossingen bedacht voor deze veronderstelde gevaren. Een recente ontwikkeling is de opkomst van functional foods, en al iets langer zijn er de statines, de cholesterolverlagende medicijnen. Wat is het effect van deze middelen? En wat kosten ze?

Cholesteroldossier roept kritische reacties op

29
Daan de Wit

Daan de Wit

Veel, soms felle, reacties verschenen er op de artikelen in het FTM-cholesteroldossier. Begrijpelijk, het dossier toont een heel andere visie dan de reguliere op cholesterol, verzadigd vet, hart- en vaatziekten en cholesterolverlagende medicijnen. In dit deel: reacties van artsen en andere betrokkenen die zich niet kunnen vinden in de publicaties over cholesterol en hart- en vaatziekten.

Cardiologen vertellen hoe de ‘cholesterolmythe’ vaste voet aan de grond kreeg: ‘Ik schaam mij’

12
Daan de Wit

Daan de Wit

‘Cholesterol is gevaarlijk!' Al tientallen jaren worden we gewaarschuwd. Tegelijkertijd klinken de tegenstemmen steeds luider. Critici wijzen er bijvoorbeeld op dat cholesterol een lichaamseigen stof is en dat juist een laag cholesterol ongezond is. Cardiologen Hugenholtz en De Groot (80+) onderzoeken de feiten en komen tot een nieuwe visie op de ‘cholesterolmythe’. ‘Als je diep in m’n hart kijkt is mijn drijfveer dat ik me schaam dat ik mensen foutief heb behandeld’.

De cholesterolmythe (2)

0
Daan de Wit

Daan de Wit

Voor Follow the Money bouwt onderzoeksjournalist en auteur Daan de Wit aan een dossier met een grote maatschappelijke en journalistieke relevantie. Een onderwerp waar veel belangen, geld en invloed mee zijn gemoeid: cholesterol. De visie op cholesterol bij hart- en vaatziekten vertoont gebreken. ‘Er móet nu iets veranderen om het aantal slachtoffers te verminderen en ook om de almaar stijgende zorgkosten te drukken.’ Vandaag deel 2: Onderzoek leert: Hoge cholesterolniveaus leiden niet tot meer hart- en vaatziekten.

De cholesterolmythe (1)

0
Daan de Wit

Daan de Wit

Voor Follow the Money bouwt onderzoeksjournalist en auteur Daan de Wit aan een dossier met een grote maatschappelijke en journalistieke relevantie. Een onderwerp waar veel belangen, geld en invloed mee zijn gemoeid: cholesterol. De visie op cholesterol bij hart- en vaatziekten vertoont gebreken. ‘Er móet nu iets veranderen om het aantal slachtoffers te verminderen en ook om de almaar stijgende zorgkosten te drukken.’ Vandaag deel 1: Onderzoek over onderzoek.

2015

Nieuwe wetenschap herhaalt de oude wijsheid: vet eten is gezond

Column
0
Daan de Wit

Daan de Wit

Wat is verstandig om te eten en wat juist niet? Twee jaar onderzoek naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten leverde journalist en auteur Daan de Wit een voor hem volstrekt onverwacht antwoord op - plus het besef dat we van de officiële adviezen om vet te laten staan juist dik en ziek worden. 'Weet wat je eet' heet het boek dat De Wit erover schreef. De komende tijd zal hij voor FTM een serie artikelen schrijven over wat je moet 'eten om gezond te worden en te blijven'.