Auteur

Daniel Mügge

Daniel Mügge is Professor of Political Arithmetic aan de Universiteit van Amsterdam. Daar probeert hij te ontrafelen waarom we de economie zo meten als we dat doen. Zijn obsessie met macroeconomische indicatoren wordt gefinancierd door de European Research Council en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
12
2018

De economische statistiek wordt van binnenuit aangevreten

16
Daniel Mügge

Daniel Mügge

Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de financiële staat van Nederland. Maar onze statistiek heeft steeds minder greep op een radicaal veranderende economie. Mondialisering, belastingparadijzen en complexe productieketens vreten ons cijferwerk van binnenuit aan. Is het statistisch kompas nog wel geschikt om de Nederlandse economie te navigeren?

2017

Is Merkel IV wel zo’n gunstig voorteken?

Opinie
53
Daniel Mügge

Daniel Mügge

Spannend zijn ze niet, de Duitse verkiezingen. Alles wijst erop dat Angela Merkel morgen voor een vierde termijn zal worden verkozen. Duidt dit op pais en vree? Aber nein. Eerder op een fundamentele verschuiving in de politiek.

Duurzaamheid ís economische groei

Opinie
19
Daniel Mügge

Daniel Mügge

De tegenstelling tussen duurzaamheid en economische groei is onzin. Laat Trump en VVD of CDA er niet mee wegkomen, maant columnist Daniel Mügge.

Gaat Martin Schulz de wereld redden?

Opinie
57
Daniel Mügge

Daniel Mügge

De Europese Unie heeft een ‘new deal’ nodig om de Europese gedachte van vers elan te voorzien, zo betoogt Daniel Mügge, en de rol van Duitsland is daarvoor allesbepalend. Het stemt hem hoopvol dat Martin Schulz, de gewezen voorzitter van het Europees Parlement, zich in de strijd om het Duitse kanselierschap mengt.

2016

Verlos ons van de doorrekenfetisj

Opinie
17
Daniel Mügge

Daniel Mügge

Even leek er een einde te komen aan de traditie dat politieke partijen voorafgaand aan de verkiezingen hun programma’s laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Nu lijkt het er echter op dat de CPB-rekenmeesters toch aan de slag mogen. Daniel Mügge zou dat zeer betreuren.

An open letter to David Cameron

Opinie
43
Daniel Mügge

Daniel Mügge

In two days’ time, the British people will cast their vote in the long-awaited ‘Brexit’ referendum. Whatever the outcome, their decision is certain to resonate throughout the European Union. It begs the question: why should it be up to the British people alone whether or not the United Kingdom remains in the EU?

Hoe de politiek zich steeds meer achter cijfers verschuilt

Opinie
17
Daniel Mügge

Daniel Mügge

De grote waarde die de regering hecht aan het vergroten van het bruto binnenlands product is tekenend voor het belang van objectieve (macro-economische) indicatoren in de politiek. Cijfers zijn nodig, betoogt Daniel Mügge, maar ze ontslaan politici niet van de plicht om besluiten te nemen op basis van hun eigen afwegingen. Het objectieve karakter van onderzoeksgegevens kan evenveel verhullen als verduidelijken.

Hoezo is groei nog steeds basis voor beleid en niet welzijn of geluk?

Opinie
3
Daniel Mügge

Daniel Mügge

Vandaag en morgen vergadert in Den Haag de tijdelijke commissie Breed Welvaartsbegrip van de Tweede Kamer. De kernvraag op de agenda van het zestal Kamerleden is vrij fundamenteel: is het bruto binnenlands product wel de juiste maatstaf om te bepalen of het met Nederland wel of niet de goede kant opgaat? Of stuurt deze graadmeter beleid juist in de verkeerde richting? Over twee maanden adviseert de commissie de Kamer of er wel of geen vervolgonderzoek moet komen. Dat is zeker nodig, betoogt Daniel Mügge. Maar het probleem zit veel dieper dan tot nu toe verondersteld.

2015

De rendementscrisis – en de politieke gevolgen

Opinie
84
Daniel Mügge

Daniel Mügge

Als je dezer dagen een hypotheek neemt, kan je met een beetje mazzel de rente voor 20 of zelfs 30 jaar vastzetten rond de drie procent. Hoe somber moeten institutionele beleggers de toekomst inzien als zij daar genoegen mee nemen? Daniel Mügge hoort hier een financiële tijdbom tikken, en de politiek zal uiteindelijk genoodzaakt zijn om de rendementscrisis te lijf te gaan. Maar hoe gaat dat eruit zien?

How Twitter and technocracy undermine collective solutions

Opinie
105
Daniel Mügge

Daniel Mügge

Economic policy is under fire from an unlikely corner – a toxic alliance of Twitter and technocracy. They pull in opposite directions, but with the same result: they erode a shared sense of the economic challenges we face and potential solutions. Without such a common frame of reference, worries Daniel Mügge, all that is left is a shrill dialogue that wrecks our trust in collective economic governance itself.

Het broze fundament van de bancaire sector

Opinie
93
Daniel Mügge

Daniel Mügge

Columnist Daniel Mügge voelde de koude rillingen over zijn rug gaan toen hij een persbericht van Deutsche Bank las. 'Het financiële stelsel hangt met paperclips aan elkaar'.

Het Nederlandse markt-socialisme

Opinie
106
Daniel Mügge

Daniel Mügge

Op Prinsjesdag zal een grote zak met cadeautjes worden verdeeld. 'Leuk voor even,' stelt columnist Daniel Mügge, maar een toekomstgericht beleid weten onze micro-managende politici niet meer te produceren. 'Zij reduceren het overheidsapparaat tot een achterbanbedienmachine.'