Auteur

Daniël van Kessel

Daniël van Kessel (1995) zat drie jaar tussen de techneuten op de TU Delft, waarna hij zijn zijn spullen pakte en Nederlands ging studeren in Amsterdam. Daarna volgde een master journalistiek aan de KU Leuven. Nog tijdens die master begon hij zijn onderzoek naar datacenters dat hij voor Follow the Money freelance uitwerkte.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
7
2022

Doop je villapark om tot landgoed, het Rijk betaalt mee

22
Daniël van Kessel & Nikki Brands

Daniël van Kessel & Nikki Brands

Met belastingkorting een villawijk neerzetten in het groen? Met het etiket ‘landgoed’ heb je lucratief fiscaal gereedschap in handen. Niet voor niets kreeg Nederland er sinds 1999 ruim 63 duizend voetbalvelden aan ‘landgoederen’ bij.

Gazprom kondigt afscheid van Duitse en Nederlandse vestiging aan

5
Ties Keyzer & Daniël van Kessel

Ties Keyzer & Daniël van Kessel

Gazprom kondigt vandaag aan de ‘deelname’ in een aantal Europese dochterondernemingen te zullen ‘staken’. Daaronder valt ook het in ’s Hertogenbosch gevestigde Gazprom Energy, dat gas levert aan Nederlandse gemeenten en waterschappen. Die wilden van de contracten af om de Russische staatskas niet langer te spekken. Of de stap van het moederbedrijf betekent dat Nederlandse gasbetalingen nu niet meer naar Rusland vloeien, is onduidelijk.

Gazprom bedient gaspijplijn naar Turkije en Zuid-Europa vanuit Amsterdam

114
Ties Keyzer, Daniël van Kessel & Henk Willem Smits

Ties Keyzer, Daniël van Kessel & Henk Willem Smits

De Gazprom-dochter die TurkStream-gaspijplijn tussen Rusland en Turkije beheert, is gehuisvest in Amsterdam. Ook houdt personeel daar vanuit de centrale controlekamer in de gaten of de gewenste hoeveelheid gas veilig door de pijp op de Zwarte Zeebodem stroomt. Hoe raakte een Russisch-Turkse pijplijn op de Zuidas verzeild? En kan Nederland Vladimir Poetin hiermee pijn doen?

Overheid deed nooit onderzoek naar nut miljarden kostende Omgevingswet: ‘Een stuurloos project’

13
Daniël van Kessel & Mira Sys

Daniël van Kessel & Mira Sys

De overheid heeft nooit onderzoek gedaan naar de noodzaak van de nieuwe Omgevingswet, een megawet die 26 wetten over de leefomgeving moet vervangen. Dat zeggen toonaangevende juristen tegen Follow the Money. De regering negeerde stelselmatig belangrijke adviezen over de wet.

Poldergemeente Zuidplas steekt 750 miljoen in een nieuw dorp: ‘Een historische vergissing’

9
Nikki Brands & Daniël van Kessel

Nikki Brands & Daniël van Kessel

Niet ver van Rotterdam, in de Zuidplaspolder, moet een compleet nieuw dorp verrijzen. Met op termijn achtduizend woningen – en alles wat daar aan voorzieningen bij hoort – bijna zeven meter onder NAP. De jonge gemeente Zuidplas ontwikkelt het betwiste project voor eigen rekening: zo’n 750 miljoen euro. Er is geen weg terug. Niet bouwen is geen optie meer.

2021

‘Groene’ restwarmte datacenters is vooral kille PR

79
Daniël van Kessel

Daniël van Kessel

Het magische woord in de datasector: restwarmte. Door energie te hergebruiken als verwarming zouden datacenters kunnen bijdragen aan de energietransitie. Maar juist de big tech-datacenters − goed voor een kwart van de stroomvraag van de databranche − maken deze circulaire belofte niet waar. En dat staat al vroeg in het proces vast: door keuzes voor de locatie en voor de koeltechniek.

De cloud laat ons water verdampen. Wie zorgt dat er straks nog genoeg is?

42
Daniël van Kessel

Daniël van Kessel

De techreuzen der aarde hebben Nederland ontdekt. In de Eemshaven en de Wieringermeer worden megadatacenters uit de grond gestampt, Zeewolde staat in de planning. De koeling van deze datacenters laat echter kostbaar drinkwater of oppervlaktewater verdampen — en van dat water hebben we in de zomer steeds vaker een tekort.