Auteur

Daniël van Kessel

Daniël van Kessel (1995) zat drie jaar tussen de techneuten op de TU Delft, waarna hij zijn zijn spullen pakte en Nederlands ging studeren in Amsterdam. Daarna volgde een master journalistiek aan de KU Leuven. Nog tijdens die master begon hij zijn onderzoek naar datacenters dat hij voor Follow the Money freelance uitwerkte.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
2
2021

‘Groene’ restwarmte datacenters is vooral kille PR

76
Daniël van Kessel

Daniël van Kessel

Het magische woord in de datasector: restwarmte. Door energie te hergebruiken als verwarming zouden datacenters kunnen bijdragen aan de energietransitie. Maar juist de big tech-datacenters − goed voor een kwart van de stroomvraag van de databranche − maken deze circulaire belofte niet waar. En dat staat al vroeg in het proces vast: door keuzes voor de locatie en voor de koeltechniek.

De cloud laat ons water verdampen. Wie zorgt dat er straks nog genoeg is?

42
Daniël van Kessel

Daniël van Kessel

De techreuzen der aarde hebben Nederland ontdekt. In de Eemshaven en de Wieringermeer worden megadatacenters uit de grond gestampt, Zeewolde staat in de planning. De koeling van deze datacenters laat echter kostbaar drinkwater of oppervlaktewater verdampen — en van dat water hebben we in de zomer steeds vaker een tekort.