Auteur

Bas Eickhout

Bas Eickhout (1976) is sinds 2009 Europarlementariër voor GroenLinks. De Groesbeeker studeerde scheikunde en milieukunde in Nijmegen en begon zijn carrière als klimaatwetenschapper.

Eickhout is onder meer lid van de milieucommissie (ENVI) van het Europarlement en is actief in de commissie voor Economische en Monetaire Zaken (ECON), waar zaken als de eurocrisis en begrotingsbeleid op de agenda staan. Zijn doel is groene groei: het aanpakken van de crisis door Groene economie aan te jagen.

Op het gebied van buitenlandse betrekkingen is Eickhout ook lid van de delegatie met de Verenigde Staten dat onderhandelingen voert over het vrijhandelsakkoord TTIP tussen de VS en de EU. Hij is daarnaast plaatsvervangend lid van de delegatie met China.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
10
2017

Sociale top mijdt de hete hangijzers

Column
7
Bas Eickhout

Bas Eickhout

Vandaag komen de regeringsleiders van de EU-landen bijeen voor een sociale top in Göteborg. Het stemt hoopvol dat men zich geroepen voelt om de sociale agenda van Europa op het hoogste politieke niveau te bespreken. Maar de Europese leiders dreigen om de hete brij heen te draaien.

Vat Europa bij de hoorns

Column
39
Bas Eickhout

Bas Eickhout

Eurofielen kunnen opgelucht ademhalen: de nieuwe president van Frankrijk is hartstikke pro-EU en daarmee lijkt de catastrofe voor Brussel in ieder geval voorlopig afgewend. Maar GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout is er niet gerust op. De miljoenen supporters van Le Pen zijn namelijk niet plots verdwenen.

Dijsselbloem keert zich tegen zijn eigen tsaar

Column
14
Bas Eickhout

Bas Eickhout

De Europese Commissie pleit voor overheidsinvesteringen door sterke eurolanden als Nederland en Duitsland, maar die houden vast aan een rigide begrotingsdiscipline. Daarmee bewijzen ze de burgers van de eurozone een slechte dienst, betoogt Bas Eickhout.

2016

Het valse linkse bewustzijn van eurosceptici

Column
76
Bas Eickhout

Bas Eickhout

Het Verenigd Koninkrijk van na de Brexit vervult vooralsnog niet bepaald de langgekoesterde linkse idealen, constateert Bas Eickhout. Het belooft niet veel goeds voor Ewald Engelens zo vurig gewenste Europa zonder EU, denkt hij. 'Hoe realistisch is het om te verwachten dat Polen nog één vinger uitsteekt om kolencentrales te sluiten als we bevrijd zijn van de Europese politieke integratie?'

2015

Minister Ploumens TTIP-ballonnetje doorgeprikt - en dat stinkt

Column
0
Bas Eickhout

Bas Eickhout

Minister Lilianne Ploumen gaf aan ‘een nieuwe benadering’ van investeringsbescherming binnen TTIP na te streven. Europarlementariër Bas Eickhout en hoogleraar Economisch Recht Harm Schepel hebben deze poging tot fair play tot op het bot gefileerd en concluderen: de EU en VS kunnen met haar voorstel ontwikkelingslanden eenzijdig nadelige condities door de strot duwen. 'Het plan is moreel verwerpelijk en praktisch volstrekt ongeloofwaardig.'

2014

Alleen voortvarende aanpak van belastingontwijking kan Junckers aftreden voorkomen

Column
0
Bas Eickhout

Bas Eickhout

Als architect van het Luxemburgse model voor belastingontwijking is Jean-Claude Juncker verantwoordelijk voor miljarden misgelopen vennootschapsbelasting - geld dat EU-landen broodnodig hebben voor investeringen. Multinationals en superrijken worden bevoordeeld, terwijl de geloofwaardigheid van Juncker en van de EU als belangenbehartiger van gewone Europeanen wordt ondermijnd. Onwettige tax rulings voor multinationals moeten nú onderzocht en gestopt worden, betogen Philippe Lamberts en Bas Eickhout.

Zeggenschap voor EU of het internationale bedrijfsleven? Frans mag het zeggen #TTIP

Column
0
Bas Eickhout

Bas Eickhout

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) haalt als columnist hard uit naar het vrijhandelsverdag tussen de EU en de VS. 'Het leidt tot wetgevende zelfcensuur bij overheden uit angst voor schadeclaims.'

De hardnekkige subsidieverslaving van megabanken

Column
0
Bas Eickhout

Bas Eickhout

Door de garantie dat de overheid hen altijd zal redden als ze omvallen, kunnen megabanken onbeperkt en goedkoop geld lenen. Nu sturen ze ook nog aan op expliciete subsidies. Dat moet gestopt worden, menen Bas Eickhout cum suis.

Brussel opent jacht op woekerwinsten op betaalverkeer

Column
0
Bas Eickhout

Bas Eickhout

Europarlementariër (GroenLinks) en columnist Bas Eickhout wil een eind maken aan de woekerwinsten die banken en creditcardmaatschappijen maken op transacties. De betaallobby zit echter niet stil.

2013

Wie wil een echte bankenunie?

0
Bas Eickhout

Bas Eickhout

Europarlementariërs Bas Eickhout (GroenLinks) en Philippe Lamberts (Ecolo) maken zich zorgen over de bankenunie. ‘De voorstellen van de nationale regeringen schieten volledig tekort.’