Auteur

Eline Jacobse

Eline Jacobse (1995) studeert nog even journalistiek in Utrecht, maar is vooral in Amsterdam te vinden. Hier hield ze zich tijdens haar minor programmeren aan de Universiteit van Amsterdam bezig met data. Door haar eindproject raakte ze geïnteresseerd in geestelijke gezondheidszorg, nadat ze een website met datavisualisaties maakte over depressie en ziektekosten wereldwijd. Bij Follow the Money sluit ze aan bij het team 'Zorg' en gaat ze verder met dit onderwerp.
Je kunt Eline mailen: eline.jacobse [at]ftm.nl

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
4
2017

Onduidelijke regelgeving antidepressiva geeft zorgverzekeraars vrij spel

53
Eline Jacobse

Eline Jacobse

Per jaar krijgt ongeveer een miljoen Nederlanders antidepressiva voorgeschreven. Wie het gebruik ervan wil afbouwen, kan te maken krijgen met nare bijwerkingen. Een nieuw hulpmiddel lost dit probleem op. Patiënten zijn enorm opgelucht, maar zorgverzekeraars vinden het middel vooral duur: gewoon doorgaan met antidepressiva is goedkoper. Dus vergoeden ze het niet. Hoe sterk zijn hun argumenten eigenlijk?

© ANP / Jerry Lampen

Dit is hoe minister Schippers het aantal depressies wél omlaag kan brengen

Interview
19
Eline Jacobse

Eline Jacobse

Minister Schippers wil met haar depressiedeal het aantal depressies verminderen met dertig procent. Het is echter onwaarschijnlijk dat dat gaat lukken. Wat moet er dan gebeuren? Follow the Money ging hierover in gesprek met depressie-expert Pim Cuijpers.

© Flickr/SP

Hoe minister Schippers haar eigen preventiebeleid om zeep hielp

38
Eline Jacobse

Eline Jacobse

Minister Schippers investeert miljoenen in een ambitieus project om het aantal depressies terug te dringen. Preventie zou volgens haar dé oplossing zijn, maar de minister heeft net zelf de succesvolle preventiemaatregelen in Nederland wegbezuinigd. ‘Nu moet het opnieuw opgebouwd worden.’

Depressiedeal moet Nederland een miljard euro opleveren

7
Eline Jacobse

Eline Jacobse

In 2030 moet het aantal mensen met een depressie met maar liefst 30 procent gedaald zijn. Dat is het doel van de ‘depressiedeal’ die minister Schippers vorige maand presenteerde. Het plan zet een belangrijk onderwerp op de kaart, want één op de vijf mensen krijgt te maken met depressie.