Auteur

Ellen ter Gast

Ellen ter Gast (1971) is filosoof en medisch bioloog. Ze werkte onder andere als managementconsultant, docent ethiek en onderzoeker aan de universiteit. Ze schreef een proefschrift over de biotech-muis en was programmaontwikkelaar bij een interdisciplinaire kunstopleiding. Sinds 2018 is ze adviseur bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds. Het afgelopen jaar werkte ze als bedrijfsethicus bij een bank.

Een fascinatie voor boefjes en helden (m/v) en de overtuiging dat we onze moraal ontwikkelen aan de hand van verhalen en niet door colleges ethiek te volgen, waren voor haar de aanleiding voor haar boek ‘De dappere kijker: waarom Netflix ons meer te bieden heeft dan Kant’.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
1
2019

Fragment omslag Fortune; Michael Douglas als Gordon Gekko

Hoe komen we van JR Ewing en Gordon Gekko af?

Opinie
107
Ellen ter Gast

Ellen ter Gast

De laatste jaren moeten er vaker ceo’s aftreden vanwege ethisch laakbaar gedrag dan vanwege slechte jaarcijfers. Dat is een nieuw verschijnsel, volgens consultancybureau Strategy&: ceo’s die in een ‘grijs’ of ‘zwart’ gebied opereren, komen daar nu minder makkelijk mee weg. Dat lijkt vooruitgang, maar Ellen ter Gast, die als filosoof bij een bank werkte en daar managers over ethische kwesties liet nadenken, meent dat ondernemingen nog een lange weg hebben te gaan.