Auteur

Eveline Rethmeier

Journalist, voormalig advocaat, maakte voor Vrij Nederland en RTL Nieuws reportages en analyses over de Europese vluchtelingencrisis. Schrijft over medisch-ethische onderwerpen en de booming business van de fertiliteitsindustrie.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
7
2022

Podcast | Zwanger worden als business

Podcast
0
Frederique de Jong & Eveline Rethmeier

Frederique de Jong & Eveline Rethmeier

Eveline Rethmeier reisde door Europa om de fertiliteitsindustrie in kaart te brengen. Wat hebben mensen er allemaal voor over om kinderen te krijgen en wie verdienen daaraan? Pijnlijk actueel is haar update van het deel over een grote draagmoederkliniek in Oekraïne. Daar worden de baby’s nu noodgedwongen verzorgd in een schuilkelder.

Tientallen baby’s in schuilkelders van draagmoederkliniek in Kyiv

4
Eveline Rethmeier

Eveline Rethmeier

Voor een serie over de fertiliteitsindustrie bezocht Follow the Money in oktober BiotexCom, de grootste draagmoederkliniek in Oekraïne. Vanwege de oorlog in Oekraïne spraken we via Skype opnieuw met de kliniek, om te horen hoe zij op dit moment vanuit schuilkelders tientallen baby’s en hoogzwangere vrouwen verzorgen.

Donordetectives ontmaskeren sjoemelende sperma-artsen

3
Eveline Rethmeier

Eveline Rethmeier

Steeds meer fertiliteitsartsen blijken in de jaren zeventig, tachtig en negentig met hun eigen sperma vrouwen te hebben geïnsemineerd. Dit weten we door het werk van een groep donorkinderen, die via internationale DNA-banken de waarheid over hun ontstaansgeschiedenis onthullen. ‘Die artsen deden dit in de volle overtuiging dat het toch nooit uit zou komen. Maar alles komt boven tafel.’

Nederlandse stellen gaan voor eiceldonaties naar Spanje: daar zijn donoren in overvloed

6
Eveline Rethmeier

Eveline Rethmeier

Spanje telt meer dan 200 IVF-klinieken, die zeer populair zijn onder Europeanen met vruchtbaarheidsproblemen. Anders dan in Nederland barst het er van de jonge vrouwen die hun eicellen willen doneren. Dat kan daar anoniem, en het betaalt goed. Een kijkje achter de schermen in kliniek Irema bij Valencia.

Baby op betaling is booming business in Oekraïne

33
Eveline Rethmeier

Eveline Rethmeier

Commercieel draagmoederschap is in veel landen verboden. Zo niet in Oekraïne, waar de grootste kliniek strooit met termen als ‘baby-garantie’, ‘niet gelukt, geld terug’ en Black Friday-kortingen.

2021

Spermadonoren met honderden kinderen willen ‘alleen maar helpen’

34
Eveline Rethmeier

Eveline Rethmeier

In Nederland garanderen vruchtbaarheidsklinieken dat een spermadonor aan maximaal twaalf vrouwen zal doneren. Toch lukt het een handvol mannen om met hun zaad wereldwijd honderden kinderen voort te brengen. Voor deze ‘superspreaders’ is spermadonatie een levensstijl. Hoewel klinieken officieus een zwarte lijst hanteren, leggen zij deze massadonoren geen strobreed in de weg. ‘Ze waren dolblij met elke gezonde donor.’

De Deense zaad-invasie: hoe Deense klinieken profiteren van een ongereguleerde markt

18
Eveline Rethmeier

Eveline Rethmeier

Bij Deense spermaklinieken kunnen ‘wensouders’ donoren selecteren op lengte, gewicht- en haarkleur. Commerciële Deense klinieken exporteren rietjes sperma over de hele wereld. Daarbij profiteren ze van een immer groeiende vraag naar donorsperma en een gebrek aan regulering. Het businessmodel van deze klinieken houdt geen rekening met de belangen van het uiteindelijke product: de kinderen die met dit zaad worden geboren. Ook Nederlandse klinieken werken op grote schaal met uit Denemarken geïmporteerd donorzaad.