Auteur

Frank Meijer

Frank Meijer (1995) zit in de herfst van zijn opleiding journalistiek maar brengt meer tijd door op het kantoor van Follow the Money dan in de schoolbanken. De helft van de tijd is hij de schildknaap van de uitgever, de andere helft van de tijd beheert hij onze lobbydatabase. Wanneer daar iets interessants uit komt, of uit andere projecten waar hij mee bezig is, dan schrijft hij daarover voor FTM.

Frank is ook erg geïnteresseerd in cryptomunten en bijbehorende blockchains, voornamelijk in de potentie van deze technologie om het internet te veranderen. De hype rond het snel geld verdienen met de digitale munten interesseert hem weinig en hij beweert dan ook vanuit journalistieke beweegredenen geen crypto’s te hebben.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
7
2021

BouwputPitch: dit gaan we onderzoeken

18
Arne van der Wal, Remy Koens & Frank Meijer

Arne van der Wal, Remy Koens & Frank Meijer

We vroegen ons publiek in welke bouwput Follow the Money moet gaan graven. Dat leverde ruim 120 onderzoeksvoorstellen op, waarvan er één de duidelijke winnaar is geworden. De pitch over de ‘verroompottisering’ van de Nederlandse kust haalde de meeste stemmen binnen.

2019

‘We hebben verandering uitbesteed aan miljardairs’

244
Frank Meijer

Frank Meijer

Hoe kan een rijke filantroop enerzijds geld weggeven om armoede te bestrijden en er anderzijds werk van maken om vakbonden te ontmantelen? Omdat neoliberalisme en filantropie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zegt schrijver Anand Giridharadas. ‘Het idee dat we de levens van mensen onderaan de ladder kunnen veranderen zonder dat er iets verandert voor de mensen bovenaan, is een leugen. Het is misleiding.’

Prestatiecontract tussen investeerders en overheid verandert kwetsbare doelgroep in winstobject

169
Frank Meijer

Frank Meijer

Vijf jaar geleden werd een methode geïntroduceerd waarmee gemeenten konden experimenteren met de aanpak van maatschappelijke problemen: de Social Impact Bond (SIB). Omdat bij dit prestatiecontract het financiële risico niet bij de gemeente ligt, zou de SIB innovatie stimuleren. In de praktijk blijkt dat tegen te vallen: er worden vooral beproefde methoden toegepast. Er zijn ook andere zorgen: ‘De SIB transformeert burgers in handelswaar.’

Brazilië verscheept tonnen salmonella-kip naar Nederland

58
Frank Meijer

Frank Meijer

Duizenden tonnen met salmonella besmette kip zijn de afgelopen twee jaar uit Brazilië verscheept, waarvan een deel naar Europa ging. Bijna de helft van de ladingen die door Europese douaniers zijn geweigerd, was bestemd voor Nederland. Nederland blijkt een grote doorvoerhaven in Europa voor de Braziliaanse kip te zijn.

Balkenendes Maatschappelijke Alliantie is vooral goed in oppoetsen

25
Frank Meijer

Frank Meijer

De Maatschappelijke Alliantie, een stichting geleid door oud-premier Jan Peter Balkenende en zijn oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck, moest partijen in de filantropische sector met elkaar verbinden. Er is echter veel kritiek op de stichting: ‘Wij hebben geen idee wat ze doen.’

2018

Veiligheid of privacy? Dit is wat je écht moet weten over het sleepwetreferendum

29
Frank Meijer

Frank Meijer

Op 21 maart is het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de Sleepwet genoemd. De afgelopen maanden stelde Follow the Money een dossier samen waarin we deze vernieuwde wet onder de loep namen. We zetten de voors en tegens nog even op een rij.

Sleepwettest: slechts 1 op de 400 mensen weet hoe de Wiv werkt

Analyse
79
Frank Meijer

Frank Meijer

Afgelopen week publiceerden we een test waarmee mensen hun kennis over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) kunnen toetsen. De conclusies zeggen een hoop over het aankomend referendum op 21 maart en bieden stof tot nadenken over het raadgevend referendum an sich.