Auteur

Gerard Aalders

Historicus en scandinavist. Aalders werkte van 1993 tot 2011 als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Hij schreef ettelijke boeken, onder meer over het Koningshuis. Voorts publiceerde hij over inlichtingen- en veiligheidsdiensten, geheime economische collaboratie, de Bilderbergconferenties, kartels en de Koude Oorlog.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
2
2020

Trumps nalatenschap: de ondermijning van de VS als wereldleider (2)

Analyse
74
Gerard Aalders

Gerard Aalders

Met diplomatieke finesse – en veel geld – wist Amerika zich al tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzekeren van zijn leidende rol op het wereldtoneel. Die positie is in de decennia daarna alleen maar belangrijker geworden. Juist daarom was het isolationistische beleid van president Trump een radicale breuk met het verleden. Vandaag het tweede deel van het onderzoek van gastauteur en historicus Gerard Aalders naar Amerika’s naoorlogse diplomatie.

Trumps nalatenschap: de ondermijning van de VS als wereldleider (1)

Analyse
64
Gerard Aalders

Gerard Aalders

Met diplomatieke finesse – en veel geld – wist Amerika zich al tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzekeren van zijn leidende rol op het wereldtoneel. Trump was de eerste president die radicaal brak met dit beleid: hij deed zijn best om zijn bondgenoten van zich te vervreemden. Hij voerde tariefoorlogen en zegde internationale verdragen op. Deze politiek was tot voor kort ondenkbaar. Gastauteur en historicus Gerard Aalders deed onderzoek naar Amerika’s naoorlogse diplomatie.