Auteur

Griselda Molemans

De afgelopen tien jaar is het uitgebleven rechtsherstel voor de Indische gemeenschap speerpunt van haar onderzoeksjournalistiek geworden. In januari 2020 publiceerde ze het boek ‘Levenslang oorlog’, waarin ze onthult dat ten minste 500.000 ‘troostmeisjes’ (slachtoffers van Japanse dwangprostitutie tussen 1932 en 1945) 34 landen en stadstaten vertegenwoordigen. Uit haar onderzoek bleek dat de gedwongen prostitutie systematisch was georganiseerd en bijzonder lucratief was voor de Japanse overheid. Over de migratie van ontheemde gezinnen en vrouwen naar Nederland publiceerde ze onder meer de boeken 'Opgevangen in andijvielucht' en 'Dochters van de Archipel'.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
3
2020

Podcast | Griselda Molemans over haar onderzoek naar de behandeling van ontheemde Indische Nederlanders

Podcast
9
Frederique de Jong & Griselda Molemans

Frederique de Jong & Griselda Molemans

In deze podcast vertelt Griselda Molemans over haar onderzoek naar de opvang van 380.000 mensen uit Indonesië. ‘De gevluchte Indische Nederlanders zijn geofferd voor de financiële belangen van Nederland.’

Aankomst van de "Castel Felice" met repatrianten uit Indonesië aan de Lloydkade in Rotterdam, 20 mei 1958.
© Spaarnestad Photo / Herbert F. Behrens

‘De Indische Nederlanders zijn geofferd voor grotere belangen’

94
Griselda Molemans

Griselda Molemans

Vandaag is het exact 75 jaar geleden dat het Japanse Keizerlijke Leger capituleerde, waarmee de Tweede Wereldoorlog beëindigd werd. In Nederland wordt vooral stilgestaan bij het einde van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Al die jaren is echter verheimelijkt dat de oorlogsslachtoffers uit de kolonie het kind van de rekening werden in het naoorlogse Nederland. Hun rechtsherstel is tot op de dag van vandaag uitgebleven.

Hoofdkwartier Mitsubishi Heavy Industries, Tokyo 2014
© AFP / Toru Yamanaka

De nieuwe eigenaar van Eneco exploiteerde Nederlandse dwangarbeiders

98
Griselda Molemans

Griselda Molemans

Op korte termijn beslissen 44 Nederlandse gemeenten of ze hun aandelen Eneco verkopen aan het Japanse concern Mitsubishi. De aandeelhouderscommissie van Eneco is al akkoord met de voorgenomen deal van 4,1 miljard euro. Wat vrijwel iedereen over het hoofd ziet, is het zwarte oorlogsverleden van Mitsubishi.