Auteur

Hanno Bakkeren

Hanno (1969) realiseerde zich pas na afronding van zijn studie Economie aan de UvA dat hij totaal ongeschikt was voor een kantoorbaan. Na twee jaar in Tanzania te hebben gewerkt voor een ingenieursbureau, beproefde hij terug in Amsterdam zijn geluk als freelance-journalist, onder andere voor de Volkskrant, het Financieele Dagblad en FEMBusiness. Omdat dit werk aanzienlijk meer voldoening gaf dan financiële zekerheid, ging hij daarnaast aan de slag in het onderwijs. Eerst als docent wiskunde, tegenwoordig als docent financieel-economische verslaggeving. Hanno krijgt het warm van cijfers, helemaal als deze volgens hem niet kloppen. Bij bestudering van de plannen en discussies rond de energietransitie raakt hij regelmatig oververhit. Op Follow the Money zoekt hij verkoeling in heldere analyses.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
2
2019

Het Rijksoverheid Datacenter in de Watergraafsmeer van Equinix. Dat bedrijf heeft 8 datacenters in de regio Amsterdam
© ANP LEX VAN LIESHOUT

Warmte van datacenters leidt tot verhit debat

50
Hanno Bakkeren

Hanno Bakkeren

Ons artikel over het stroomverbruik van Amsterdamse datacenters en de plannen om de warmte die ze produceren te gebruiken voor nieuwe warmtenetten, leidde tot veel – ook kritische – reacties en vragen. Auteur Hanno Bakkeren gaat er op in: ‘Het is niet mijn taak om dingen te geloven, maar ze te onderzoeken.’

Interieur van datacenter van Equinix in Amsterdam
© ANP / Lex van Lieshout

Amsterdamse servers zijn stroomslurpers (en hun restwarmte benutten maakt de zaak nog erger)

Analyse
129
Hanno Bakkeren

Hanno Bakkeren

Amsterdamse datacenters leggen een dusdanig groot beslag op de schaarse ruimte en stroom dat het stadsbestuur een voorlopige bouwstop heeft afgekondigd. De gemeente houdt de deur echter op een kier voor ‘groene’ datacenters die hun restwarmte gratis ter beschikking stellen, omdat die een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren aan het aardgasvrij maken van Amsterdam. Een nadere analyse van een gepland warmtenet op datacenter-restwarmte in de Watergraafsmeer belooft weinig goeds: een fiasco dreigt voor de stad, de bewoners, het klimaat én het stroomnet.