Auteur

Hans de Geus

Hans de Geus werd reeds tegen zijn 40-ste levensjaar commentator. Aanvankelijk in woord, op BNR en nu RTLZ over financiële markten en economie, voorheen ook voor VPRO radio's De Avonden als verslaggever kunst, literatuur en architectuur; later ook in geschrift voor kranten als Trouw en de Groene Amsterdammer en natuurlijk: Follow The Money.

Het beoefenen van journalistiek via zowel papier als microfoon werkt wederzijds versterkend. Door te schrijven ga je pratend beter formuleren, en door te praten kun je helderder schrijven - meent Hans althans.

Waar een romanschrijver in jeugd of Oorlog onuitputtelijk kan bronnen, vindt Hans rebelse inspiratie in zijn studie economie. Louter door handigheid in multiple choice tentamens zeilde Hans daar soepel doorheen, zonder van de stof echter ene jota te begrijpen. Naar achteraf bleek, lag dat niet aan Hans, maar aan de rare verzinsels die er werden verkondigd. Deze nu op hun kop zetten en confronteren met de realiteit verschaft hem een hoop schrijvend genoegen. En passant maakt Hans ook nog even de maatschappij rechtvaardiger, gezelliger en schoner.

Hans werkte voorheen bij banken op de financiële markten als handelaar en verkoper van obligaties, als digitaal strategist bij ctp.com, en als barman bij het Amsterdamse café Krom.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
50
2021

Duld geen valse profeten bij jullie woonprotest

Opinie
45
Hans de Geus

Hans de Geus

Goed dat gedupeerden van woonarmoede en ongelijkheid zondag de straat op gaan. Maar, waarschuwt Hans de Geus: geef dwaallichten niet de kans de demonstratie te kapen. Zet de mensen met de ideeën die jullie in de problemen hebben gebracht acuut uit de optocht.

Waarom zijn grote steden altijd dure steden?

Opinie
55
Hans de Geus

Hans de Geus

Vrijwel alle steden die groeien worden duurdere steden om in te wonen. Dat is geen anomalie maar een economische wetmatigheid. Maar dat betekent dat meer nieuwbouw – waar nu iedereen om roept – populaire plaatsen waarschijnlijk alleen maar nóg duurder maakt. Alleen in Tokio lijkt deze wet niet op te gaan. Welke les kunnen we leren van de Japanner?

Gun starters op de huizenmarkt een hoge (!) overdrachtsbelasting

Opinie
122
Hans de Geus

Hans de Geus

Als zelfs makelaars de prijsstijgingen van woningen niet leuk meer vinden, is er echt wat aan de hand. Maar wat doe je ertegen? De meest rechtvaardige, effectieve en directe manier is er een die je niet als eerste te binnen zal schieten. Dat is deze: zet de overdrachtsbelasting weer op 6 procent. Ook voor starters – in het belang van starters.

Podcast | De journalist die huisjesmelker werd

Podcast
15
Hans de Geus & Frederique de Jong

Hans de Geus & Frederique de Jong

Met de woningmarkt is van alles mis, dat is inmiddels algemeen bekend. En de beschuldigende vinger wordt alle kanten op gewezen. Zo horen we vaak dat er een woningtekort is. Hans de Geus bestrijdt dat. Hij wijst in zijn boek ‘Hoe ik toch een huisjesmelker werd’, op een andere oorzaak.

Eén miljoen extra woningen nodig? Werkelijk?

Analyse
114
Hans de Geus

Hans de Geus

Woningnood, we hebben de mond ervan vol. Waarom eigenlijk? Duur wonen is ons probleem, maar we verwarren het met een fysiek tekort aan huizen. En, alle alarmberichten ten spijt: daarvan is eigenlijk geen sprake. Het huidige tekort van ruim 300.000 woningen klinkt ernstig maar is niets nieuws. En het verwachte, toekomstige tekort – van bijna een miljoen huizen – hangt van zoveel aannames aan elkaar dat het onbruikbaar is.

2018

Waarom wordt wonen zo duur?

Analyse
127
Hans de Geus

Hans de Geus

Wie denkt dat de verhouding tussen vraag en aanbod op de woningmarkt bepalend is voor de flinke huurstijgingen die we de laatste jaren hebben gezien, heeft het volgens Hans de Geus bij het verkeerde eind. Er speelt iets anders, dat veel bepalender is.

ING en witwassen: presumed guilty

Opinie
81
Hans de Geus

Hans de Geus

Door te schikken in het witwasschandaal roept ING definitief de maatschappelijke veroordeling over zich af. Misschien terecht. Maar misschien ook niet, betoogt columnist Hans de Geus. Kunnen we van banken eigenlijk wel een mate van waterdichtheid eisen waar bijvoorbeeld menig overheidsinstantie zelf niet aan voldoet?

2017

We hebben geen rente-instrument meer (en dat is helemaal niet erg)

Opinie
19
Hans de Geus

Hans de Geus

Heipalen die op zijn. IT-ers die uit acht banen kunnen kiezen. Exploderende huizenprijzen. In bepaalde sectoren van onze economie dreigt oververhitting. Met gerichte fiscale maatregelen had Rutte III de conjunctuur prima kunnen sturen, ook zonder de beschikking te hebben over het rente-instrument. Maar men koos voor een ratjetoe aan maatregelen die vooral belangengroepen tevreden moeten houden, constateert commentator Hans de Geus.

De Volkskrant was de economische echoput van kabinet Rutte II

Opinie
40
Hans de Geus

Hans de Geus

Hoera, Nederland is Europees kampioen economische groei! Treurig is echter dat we er zelf weinig van profiteren. Volgens commentator Hans de Geus smoort de huizenbouw momenteel onze consumeerbare welvaart. We verdienen meer, maar houden minder over. Hoe kan het dat een respectabel medium als de Volkskrant niet zag dit een direct gevolg is van het economisch beleid van het kabinet Rutte II?

Desillusie66

Opinie
29
Hans de Geus

Hans de Geus

D66 maakte naam als een protestpartij met grote idealen op het terrein van democratisering, maar sprak zich vorig jaar nog uit tegen het Oekraïne-referendum. Volgens Hans de Geus is het bepaald niet het enige punt waarop de partij met haar eigen idealen in de knoop is geraakt.

Drie misvattingen van het liberalisme

Opinie
39
Hans de Geus

Hans de Geus

Het liberalisme leert ons het individu centraal te stellen in ons denken over leven en handelen, inclusief economisch handelen. Hans de Geus verzet zich met kracht tegen deze zienswijze. De gedragswetenschap heeft allang aangetoond dat we veel meer tot samenwerking en gezamenlijkheid geneigd zijn dan liberalen wensen te geloven.

2016

De werkelijkheid heeft geen boodschap aan de waarheid

Opinie
25
Hans de Geus

Hans de Geus

Wanhopig roepen weldenkenden de politiek en het volk op om in godsnaam de waarheid te respecteren in het debat. Maar er is niet één waarheid over complexe zaken als arbeidsmarkt of vrijhandel. Met dogmatische eenzijdigheid is ons aangepraat dat die er wel is, met veel ellende tot gevolg. De sociale wetenschappen hebben het aan zichzelf te danken dat inmiddels zo’n beetje álles ter discussie wordt gesteld.

Nog meer verborgen subsidies voor banken

72
Hans de Geus

Hans de Geus

De klappen op de woningmarkt tijdens de grote financiële crisis zijn niet opgevangen door banken, maar door de rest van de maatschappij: huiseigenaren, overheid en ondernemers. Dat constateert De Nederlandsche Bank. Het is zorgwekkend dat de banken hier zo makkelijk mee zijn weggekomen, meent Hans de Geus.

CPB, pas die vastgeroeste modellen eens aan

Opinie
49
Hans de Geus

Hans de Geus

Het heeft even geduurd, maar langzaamaan beginnen belangrijke adviesorganen als IMF en McKinsey de lessen van de Grote Financiële Crisis in hun beleidsadviezen mee te wegen. Wanneer past ons eigen Centraal Planbureau de ideologie onder hun modellen aan de tijdgeest aan?

Hoera, de vrije pensioenmarkt komt eraan!

Opinie
125
Hans de Geus

Hans de Geus

D66 bepleit dat burgers zelf hun pensioenfonds moeten kunnen kiezen. Hans de Geus ziet echter niets in de door D66 bejubelde marktwerking, en ook niet in een vrije pensioenmarkt. Wat is het probleem?

2015

Kaalslag

Opinie
67
Hans de Geus

Hans de Geus

'Watch out for falling prices' – nee, dit is niet de slogan van een of andere obscure deflationista, maar de trotse discountstrategie van het bedrijf met de grootste omzet én de meeste werknemers (2.2 miljoen mensen) ter wereld: Walmart. Gisteren ontplofte die strategie van kaalslag in hun gezicht. De supermarktketen loopt aan de grond in de zelf geïnitieerde race to the bottom. 

Trojka zakt voor het examen ‘incassobureau’

Opinie
68
Hans de Geus

Hans de Geus

Linkse mensen zien de trojka wel als een incassobureau dat vorderingen op Griekenland van de banken heeft overgenomen. Dat is nogal een overschatting, meent columnist Hans de Geus. Een capabele schuldeiser laat niet zijn onderpand een half jaar wegkwijnen, om uiteindelijk toch op schuldverlichting uit te komen.

Gratis bier? Ja, graag!

Opinie
127
Hans de Geus

Hans de Geus

Ze bestaan naast elkaar: verplegers zonder werk en bejaarden met pyjamadagen; ingenieurs zitten werkeloos thuis in een land dat dringend een nieuw energiesysteem behoeft. Waarom coördineert het systeem de beschikbare middelen zo onhandig? Columnist Hans de Geus over onze obsessie met staatsschuld en de bijbehorende blinde vlek voor investeren.

De VVD is uit op uw spaargeld

Opinie
102
Hans de Geus

Hans de Geus

Minister Blok leunt mee met het makkelijke verhaal dat starters op de woningmarkt baat hebben bij een hoge hypotheek. En negeert dus het advies van DNB. Uiteindelijk zijn niet alleen starters de dupe van dit sprookje, maar ook spaarders.

15 ideeën voor een 15-urige werkweek over 15 jaar

Opinie
73
Hans de Geus

Hans de Geus

In 1930 tobde Keynes over de economische geschiedenis die voor zijn kleinkinderen in het verschiet lag. Door overvloed en overschotten zou er 100 jaar later op zijn best nog een werkweek van 15 uur overschieten om mensen voor totale ledigheid te behoeden, vreesde hij. Maar ziet: we zijn alleen maar harder gaan werken. Waarom?

Aanval op intermenselijk vertrouwen ondermijnt economie

Opinie
212
Hans de Geus

Hans de Geus

Wat ieder weldenkend mens op zijn klompen aanvoelt, blijkt aantoonbaar juist: onderling vertrouwen is het cement voor een soepel functionerende, economisch succesvolle leefgemeenschap. In plaats van dat te bewaken, bedreigen economen met hun adviezen dat fundament van onze welvaart juist, waarschuwt columnist Hans de Geus.

De ondergang van de huisjesmelker

Opinie
60
Hans de Geus

Hans de Geus

Columnist Hans de Geus kreeg onlangs de tip om huisjesmelker te worden. Hij slaat het advies – mede dankzij Joseph Stiglitz en Michael Hudson - in de wind. ‘Misschien zie ik gewoon de Titanic eerder op het ijs lopen.’

Schraalhans CPB, ze doen ’t weer

Opinie
81
Hans de Geus

Hans de Geus

En weer wordt ons lastenverlichting door de neus geboord. Als het aan het CPB ligt tenminste: ‘Lastenverlichting doet relatief weinig voor de arbeidsparticipatie’. Weer zo'n koopkracht bedervende maatregel uit het rijtje dat het CPB al langer propageert, constateert Hans de Geus. En vraagt zich af: 'Is er wel grond voor deze zelfkastijding?'

Nieuwjaarsoproep: 'rijken, help ons aan een derde Gouden Eeuw'

Opinie
41
Hans de Geus

Hans de Geus

Particulieren zetten Amsterdam rond 1880 als wereldstad weer op de kaart met eigen initiatieven als Vondelpark, Rijksmuseum en Paleis voor de Volksvlijt. Wat, vraagt columnist Hans de Geus zich af, dreef ondernemers en welgestelden van toen om zich zo in te zetten voor de stad? Kunnen de hedendaagse Quote 500-miljonairs daar nog een beetje aan tippen?

2014

Rente laag, snel huisje kopen?

Opinie
48
Hans de Geus

Hans de Geus

Lage rente, snel huisje kopen…? Bedenk eerst wat die historisch lage rente ons eigenlijk wil vertellen, waarschuwt columnist Hans de Geus.

Het CPB, machtig instituut met tunnelvisie [Longread]

Opinie
71
Hans de Geus

Hans de Geus

Het CPB drukt met ferme stelligheid flink zijn stempel op het politiek-economische debat. Aan de opvattingen van deze rekenmeesters wordt nauwelijks getwijfeld. Terwijl daar alle reden toe is, ontdekte columnist Hans de Geus

Zink pensioen niet af met nog duurdere stenen

Opinie
74
Hans de Geus

Hans de Geus

Nederlandse hypotheekschulden én pensioenbesparingen horen tot de hoogste ter wereld. Dat is een behoorlijk onhandige combinatie, maar die twee binnen één huishouden tegen elkaar wegstrepen is een onzalig plan, vindt columnist Hans de Geus.

Vestia-woningen naar Duitse belegger: Nederland betaalt de rekening

Opinie
30
Hans de Geus

Hans de Geus

Een buitenlandse belegger koopt 5.500 sociale huurwoningen van Vestia. Is dat erg? Ja, zegt columnist Hans de Geus. Zo worden we een speelbal van financiële partijen die profiteren van onze jaarlijks fors stijgende huren, waaraan elke belastingbetaler meebetaalt.

'Voor vernieuwing heb je flexibilisering nodig'

Opinie
11
Hans de Geus

Hans de Geus

Hans de Geus was VU-econoom Eric Bartelsman bijna gaan zien als de Captain Kurtz van de neoliberale apocalyps. Meer dan tijd voor een gesprek tussen de twee dus.

2013

Alles moet nog steeds anders

Opinie
7
Hans de Geus

Hans de Geus

De term ‘hervormen’ is gegijzeld door rechts, aldus Hans de Geus. Terwijl veel van de voorgestelde maatregelen ons niet rijker, productiever of concurrerender maken. En gelukkiger worden we er ook niet van.