Auteur

Harm Ede Botje

Harm Ede Botje is onderzoeksjournalist. Hij schreef onder andere onthullende verhalen over SBM Offshore, Unaoil en Shell. Ook schrijft hij over de energietransitie, duurzaamheid en milieu. Voor Follow the Money volgt hij misschien wel de grootste corruptiezaak ooit: het schandaal rond het olieveld OPL 245 in Nigeria.

Botje begon als redacteur bij het Radioprogramma Argos, was als verslaggever verbonden aan het Radio 1-journaal en werkte meer dan twintig jaar als redacteur bij Vrij Nederland. Hij werd twee keer genomineerd voor een Tegel en won de European Journalism Award. Voor dagblad Het Parool maakt Botje interviews en reportages.

Botje werd in 1965 geboren in Eindhoven. Hij studeerde rechten in Amsterdam en volgde daarna de Postdoctorale opleiding voor de Journalistiek in Rotterdam. Naast zijn werk als schrijvend journalist treedt Botje vaak op als moderator.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
3
2020

Ferd Grapperhaus
© ANP / Koen van Weel

Minister Grapperhaus bemoeit zich met corruptiezaak Shell

Analyse
43
Harm Ede Botje

Harm Ede Botje

Vier ngo’s hebben Shell aangeklaagd vanwege een groot corruptieschandaal waarin het oliebedrijf de hoofdrol speelt. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak al enige tijd in onderzoek, en constateerde in maart 2019 dat er sprake was van strafbare feiten. De onbeantwoorde vraag: zou het uitdraaien op schikken, of op vervolging? De zaak komt op scherp te staan: enerzijds lijkt de minister van Justitie zich er vrij intensief mee te hebben bemoeid, en vorige week stelde Shell dat van een schikking geen sprake kan zijn.

2019

Podcast | Shell is diep verstrikt in een gigantisch corruptieschandaal

Podcast
6
Frederique de Jong & Harm Ede Botje

Frederique de Jong & Harm Ede Botje

Port Harcourt - Olie- en gasverwerkingsstation Agbada 2 van Shell. Lekkende pijpleidingen van Shell door diefstal van ruwe olie en illegale verwerking zorgen voor grootschalige vervuiling in het gebied.
© ANP / Robin van Lonkhuijsen

Shell is diep verstrikt in een gigantisch corruptieschandaal

25
Harm Ede Botje

Harm Ede Botje

Shell zegt de strijd tegen corruptie hoog op zijn agenda te hebben. Toch deinsde de top van de multinational er niet voor terug een constructie op te tuigen waardoor 1,1 miljard dollar aan smeergeld werd betaald bij een deal over een Nigeriaans olieveld. Het is een van de grootse corruptieschandalen ooit. Premier Rutte brengt vandaag een bliksembezoek aan dat land. Zal hij de zaak OPL 245 ter sprake brengen?