Auteur

Hein Vrolijk

Hein Vrolijk heeft een haat-liefde verhouding met de economische wetenschap. Een
fascinerend vakgebied maar de methoden die de meeste economen gebruiken zijn niet uitdagend en weinig vruchtbaar. Ze zijn in zijn ogen meestal slecht gereedschap om economische problemen beter te begrijpen en aan te pakken. Hij werkte eerder bij TNO, en bij de universiteiten van Nijmegen en Groningen. Momenteel is hij zelfstandig onderzoeker, docent en publicist. Onder het pseudoniem S. de Beter
publiceerde hij bij FTM, Argus en ESB-blog. En op zijn eigen blog Eco Simpel.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
4
2018

© CC0 (Publiek domein)

Geef het universitair onderwijs terug aan de docent

Opinie
85
Hein Vrolijk

Hein Vrolijk

Gebroederlijk gaan vanaf 24 november studenten, docenten en bestuurders het Malieveld op om te protesteren tegen regeringsbeleid voor hoger onderwijs. De maat is vol, want de werkdruk neemt alleen maar toe. Meer geld is niet de oplossing, betoogt Hein Vrolijk. Ander universitair onderwijs wel.

© CC0 (Publiek domein)

Het basisinkomen is niet alleen duur, maar ook onrechtvaardig

Opinie
193
Hein Vrolijk

Hein Vrolijk

Het is de ‘Week van het basisinkomen’. Daarom presenteert econoom Hein Vrolijk vandaag een plan dat hij een beter alternatief acht dan het onvoorwaardelijk basisinkomen. De ‘rechtse’ econoom Milton Friedman inspireerde hem tot dat ‘linkse’ idee.

© ANP / Lex van Lieshout

Hoe marktwerking onze lokale democratie nieuw leven in kan blazen

Opinie
50
Hein Vrolijk

Hein Vrolijk

Veel Nederlanders zijn bang dat hun omgeving verloedert. Omdat ze zich door de gemeente niet serieus genomen voelen, kiezen ze voor populistisch rechts. Wat kunnen gematigde politici doen om dat vertrouwen terug te krijgen? Econoom Hein Vrolijk doet in dit essay een concreet voorstel.

© ANP Siese Veenstra

Waarom Nederlandse vakbonden hogere looneisen moeten stellen

Opinie
85
Hein Vrolijk

Hein Vrolijk

Terwijl de grootste vakbond van Duitsland een fikse loonsverhoging heeft geëist – en gekregen – komen de Nederlandse vakbonden niet verder dan een voorzichtig ‘voorstel’. Waarschijnlijk omdat ze benauwd zijn voor rechtse politici en economen die klaar staan om te piepen over het gevaar van zulke eisen. Econoom Hein Vrolijk legt uit waarom zijn vakgenoten het mis hebben.