Auteur

Henk Willem Smits

Historicus en journalist, gespecialiseerd in belastingontwijking, belastingontduiking, fraude, corruptie, zaken en de dekolonisatie van Indonesië. Medeauteur van de bestsellers 'De Zaak Kooistra' en 'Het Belastingparadijs'.

——
Mail: henk.willem.smits@ftm.nl

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
3
2021

Poetin slaat deuk in belastingparadijs Nederland

87
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

President Vladimir Poetin wil een einde maken aan het belastingverdrag tussen Rusland en Nederland. De gevolgen voor Nederland als transitland voor miljarden euro’s die de fiscus ontwijken, kunnen groot zijn. Niet alleen ligt een Russische exodus in het verschiet, ook veel niet-Russische bedrijven investeren via Nederland in Rusland. ‘Nederlandse trustkantoren zullen dit voelen. En de advocaten en notarissen op de Zuidas ook.’

Pfizer avoids taxes via the Netherlands and makes a profit worth billions

5
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Pfizer earns billions from Covid vaccines purchased by governments. The vaccines have been developed in part thanks to research by universities, and are purchased with taxpayers’ money. But Pfizer prefers to pay as little tax as possible. The company successfully avoids tax authorities via the Netherlands.

Pfizer sluist miljardenwinst weg via Nederland

117
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Pfizer verdient miljarden aan coronavaccins die overheden inkopen. De vaccins zijn mede ontwikkeld dankzij research van universiteiten en worden betaald met belastinggeld. Maar Pfizer betaalt liefst zo min mogelijk belasting. Via Nederland weet het bedrijf aan de greep van belastingdiensten te ontkomen.