Auteur

Henk Willem Smits

Historicus en journalist, gespecialiseerd in belastingontwijking, belastingontduiking, fraude, corruptie, zaken en de dekolonisatie van Indonesië. Medeauteur van de bestsellers 'De Zaak Kooistra' en 'Het Belastingparadijs'.

——
Mail: henk.willem.smits@ftm.nl

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
38
2022

Overheid schaadt burgers met principieel ‘nee’ tegen digitale afpersing

65
Henk Willem Smits & Sebastiaan Brommersma

Henk Willem Smits & Sebastiaan Brommersma

Ransomware, kwaadaardige software waarmee criminelen digitale gegevens gijzelen, is een explosief probleem. Uit principe weigert de overheid afpersers losgeld te betalen. Dat klinkt stoer, maar blijkt een gevaarlijke strategie. Sinds een recente aanval op de gemeente Buren liggen van inwoners financiële gegevens, en informatie over drugs- en psychische problemen, op straat.

Gergiev is geen uitzondering: opera, ballet en klassiek zijn dol op ‘fout’ geld

69
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Al jaren was bekend dat Valery Gergiev, ere-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een vriend en fan is van Vladimir Poetin. Toch bleef de klassieke cultuursector hem op het schild hijsen. Pas toen de kruisraketten in Kyiv ontploften en een veroordeling door Gergiev uitbleef, trok de westerse cultuursector zijn handen van hem af. Diezelfde sector lijkt ook weinig problemen te hebben met Zuidas-kantoren die belastingontwijking faciliteren, terwijl klassieke culturele instellingen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s belastinggeld aan subsidie ontvangen.

Poetin-criticus Bill Browder: ‘Die sanctie-aanpak van Nederland is zo ontzettend oppervlakkig’

Interview
31
Henk Willem Smits & Hugo Rasch

Henk Willem Smits & Hugo Rasch

Er moeten in Nederland vele Russische miljarden te vinden zijn, meent Bill Browder, de Amerikaanse oud-zakenman die in 2005 Rusland werd uitgezet. Browder doet sindsdien onderzoek naar kapitaalvlucht uit dat land. ‘Mijn schatting is dat sinds Poetins aantreden 1000 miljard dollar aan corrupt geld is weggesluisd.’ Veruit het meeste is volgens hem in Europa terechtgekomen.

Nederlandse jachtbouwer wil van Russische eigenaar af, maar zit voorlopig aan hem vast

4
Henk Willem Smits & Mark Koster

Henk Willem Smits & Mark Koster

Het voortbestaan van Heesen Yachts loopt mogelijk gevaar, betoogde de bouwer van luxe jachten uit Oss voor de rechtbank. Heesen vreest sancties van de Europese Unie tegen zijn Russische eigenaar Vagit Alekperov. Achter de schermen werkt de werf aan een doorstart met een faillissementscenario, zeggen bronnen. Ook een bijna afgebouwd jacht van 100 miljoen euro is inzet.

C-Corp: de speciaalzaak voor Poetins vrienden in belastingparadijs Nederland

143
Henk Willem Smits & Hugo Rasch

Henk Willem Smits & Hugo Rasch

Het Amsterdamse trustkantoor C-Corp is klein en onbekend, maar bedient de crème de la crème van het Russische zakenleven. Daaronder bevinden zich meerdere miljardairs en Rostec, fabrikant van de BUK-raket die MH17 uit de lucht schoot. Rostec had hier onder andere een joint venture met het Amerikaanse General Electric, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Nederlandse werven werken door aan jachten voor Russen, ondanks sancties

47
Henk Willem Smits & Mark Koster

Henk Willem Smits & Mark Koster

De Nederlandse bouwers van superjachten namen het niet zo nauw met ‘know your customer’-regels en meldingen van ongebruikelijke transacties. Die laksheid bezorgt de branche nu problemen. Van twintig superjachten is niet duidelijk voor wie ze zijn bestemd. Omdat ze mogelijk aan Russen worden geleverd, staan negen scheepswerven nu onder ‘verscherpt toezicht’ van de douane. Ze bouwen rustig door.

Gazprom bedient gaspijplijn naar Turkije en Zuid-Europa vanuit Amsterdam

114
Ties Keyzer, Daniël van Kessel & Henk Willem Smits

Ties Keyzer, Daniël van Kessel & Henk Willem Smits

De Gazprom-dochter die TurkStream-gaspijplijn tussen Rusland en Turkije beheert, is gehuisvest in Amsterdam. Ook houdt personeel daar vanuit de centrale controlekamer in de gaten of de gewenste hoeveelheid gas veilig door de pijp op de Zwarte Zeebodem stroomt. Hoe raakte een Russisch-Turkse pijplijn op de Zuidas verzeild? En kan Nederland Vladimir Poetin hiermee pijn doen?

Podcast | Jagen op Russische oligarchen deel 1

Podcast
1
Frederique de Jong, Henk Willem Smits & Jan-Hein Strop

Frederique de Jong, Henk Willem Smits & Jan-Hein Strop

Hoe breng je het bezit van oligarchen in kaart? En wat gebeurt er nou eigenlijk als iemand op een sanctielijst staat? Henk Willem Smits vertelt over zijn zoektocht naar rijke Russen die het Kremlin financieel steunen. Die rijkdom verkregen zij onder meer dankzij advocaten op de Zuidas die gunstige juridische constructies bedenken. Zijn die advocaten al gestopt met zakendoen met Rusland? Jan-Hein Strop weet het antwoord: niet allemaal…

Villa’s, vliegtuigen, vermogens: 80 journalisten jagen wereldwijd op de miljarden van Poetins kliek

87
Dimitri Tokmetzis, Henk Willem Smits & Nikki Brands

Dimitri Tokmetzis, Henk Willem Smits & Nikki Brands

Met collega’s uit heel Europa start Follow the Money de Russian Asset Tracker. Daarmee geven we een lopend overzicht van vastgoed, vliegtuigen, jachten en offshore bankrekeningen van gesanctioneerde en/of corrupte Russische oligarchen. De zoektocht is nog maar net begonnen, maar levert nu al 153 bezittingen op ter waarde van 16 miljard euro waarvan we zeker weten dat die geheel of gedeeltelijk in bezit zijn van oligarchen en naaste medewerkers van Poetin.

Nederland bevriest 6 miljoen euro aan Russische tegoeden (update 17 maart)

14
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

In Nederland is voor ruim 6 miljoen euro aan tegoeden bevroren bij beleggingsfondsen, banken en pensioenfondsen. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Sigrid Kaag van Financiën.

Oligarch en grootaandeelhouder TUI Alexei Mordashov: ‘Ik snap niets van EU-sancties tegen mij’

27
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

De Russische oligarch Alexei Mordashov, die eenderde van de aandelen in reisorganisatie TUI bezit, begrijpt niet waarom de Europese Unie sancties tegen hem heeft afgekondigd, zo schrijft hij in een verklaring die aan Follow the Money is gestuurd. Hij is ook kritisch over de oorlog: ‘Het is verschrikkelijk dat Oekraïners en Russen sterven, dat mensen ontberingen lijden en dat de economie ineenstort.’

EU-sancties tegen Rusland treffen drogisterijketen Holland & Barrett

7
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Nu de Russische oligarch Mikhail Fridman op de sanctielijst staat, komt Holland & Barrett onder de loep te liggen. Fridman is eigenaar van de drogisterijketen. Als hij en zijn eveneens gesanctioneerde zakenpartner Pyotr Aven een meerderheidsbelang hebben, zijn de EU-sancties ook op de drogisterijen in Nederland van toepassing.

Deze Russen kan Nederland plukken (update 15 maart)

38
Henk Willem Smits, Hugo Rasch & Remy Koens

Henk Willem Smits, Hugo Rasch & Remy Koens

Nederland was traditioneel een belangrijk land voor Russische bedrijven en oligarchen. Nog steeds zitten honderden Russische (brievenbus-)firma’s in Nederland. Nu er sancties zijn afgekondigd door de Europese Unie tegen Rusland vanwege het binnenvallen van Oekraïne, bracht Follow the Money in kaart hoe en waar Nederland Poetins portemonnee kan raken. [Geüpdatet op 1 maart]

Amerikaanse toestanden: Duitse dj krijgt 10 miljoen euro na val van Utrechts podium

30
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

In de VS kunnen letselschadezaken – denk aan uitglijden op een net gedweilde vloer – tot miljoenenclaims leiden. Ook Nederlandse bedrijven kunnen tegen enorme bedragen aanlopen bij arbitragetribunalen in de VS, zelfs als een kwestie niets met de VS te maken heeft. Dat blijkt uit de zaak rond een zwaar ongeval van de Duitse dj Paul van Dyk tijdens een optreden in de Utrechtse Jaarbeurs. Dat kost de Amsterdamse organisator waarschijnlijk 12,7 miljoen dollar.

Anne Frank Fonds verliest kort geding tegen Anne Frank Stichting over auteursrechten dagboek

7
Rosanne Kropman & Henk Willem Smits

Rosanne Kropman & Henk Willem Smits

Het Zwitserse Anne Frank Fonds spande in januari een kort geding aan tegen de Amsterdamse Anne Frank Stichting en het Huygens Instituut. Het onderwerp: de auteursrechten op het dagboek van Anne Frank. Afgelopen dinsdag stelde de Amsterdamse kortgedingrechter het Anne Frank Fonds in het ongelijk, zo blijkt uit vonnis dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd.

De schade van ‘Het verraad van Anne Frank’

11
Henk Willem Smits & Rosanne Kropman

Henk Willem Smits & Rosanne Kropman

‘The betrayal of Anne Frank’ was een hype nog voordat er een letter op papier stond. Het plan: met een onderzoeksteam onder leiding van een oud-FBI’er zoeken naar de verrader van de bewoners van het Achterhuis. Proditione Media bv, de productiemaatschappij achter het idee, haalde met luchtfietserij tonnen binnen aan voorschotten van Ambo Anthos en HarperCollins. ‘Ze hadden geen bewijs of expertise, ze schermden alleen met computertechniek.’

Omstreden The Voice-onderzoeker vervangen

10
Henk Willem Smits & Mark Koster

Henk Willem Smits & Mark Koster

Het advocatenkantoor dat onderzoek doet naar misdragingen bij The Voice laat niet Vanessa Liem maar partner Jan Leliveld het onderzoek verrichten. Liem lag onder vuur omdat ze in eerdere onderzoeken tekort zou zijn geschoten. Ze is recent gedagvaard omdat ze bij accountantskantoor EY een opdrachtgever naar de mond zou hebben gepraat. Dergelijke kritiek klinkt vaak over ‘externe’ onderzoeken door advocatenkantoren.

Van Doorne – dat nu ook The Voice onderzoekt – onder vuur over ‘nalatig’ onderzoek bij EY

7
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Advocatenkantoor Van Doorne, dat vaak wordt ingehuurd door bedrijven om interne misstanden te onderzoeken, heeft niets gedaan met het gegeven dat er contact is geweest tussen EY en concurrent Accenture over een toeleverancier van software. Dat Van Doorne daarvan op de hoogte was, blijkt uit een bandopname in bezit van Follow the Money. Dat is omstreden, omdat een dergelijk contact in strijd kan zijn met wetgeving.

Van ’s werelds 100 grootste bedrijven ontwijken er 55 belasting via Nederland

32
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

‘Nee, Nederland is geen belastingparadijs en zal dat ook nooit worden.’ Aldus Marnix van Rij, beoogd staatssecretaris Fiscaliteit, eerder deze week na zijn gesprek met formateur Rutte. Het nieuwe kabinet is ambitieus in het bestrijden van belastingontwijking door multinationals. Dat zal nog een hele klus worden. Uit een inventarisatie van Follow the Money blijkt dat 55 van de honderd grootste bedrijven van de wereld om fiscale redenen in Nederland zitten.

2021

Instagram-account 433 promoot alcohol en illegale gokwebsites bij jongeren

5
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Het razend populaire voetbalaccount 433 op Instagram deinst er niet voor terug om bier en illegale goksites te promoten onder deels minderjarige volgers. Het gaat ze makkelijk af, want er is niemand die het controleert.

Medewerkers rechtenfaculteit UvA eisen uitleg over door Zuidas gesponsorde leerstoelen

6
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Een groep voornamelijk jonge onderzoekers en docenten van de Faculteit der Rechten van de Universiteit van Amsterdam verlangt meer duidelijkheid over gesponsorde leerstoelen bij fiscaal recht. De groep schreef een open brief aan de decaan van de faculteit.

Amsterdamse universiteit niet transparant over sponsors hoogleraren Belastingrecht

34
Henk Willem Smits & Siem Eikelenboom

Henk Willem Smits & Siem Eikelenboom

De Universiteit van Amsterdam verzweeg vijftien jaar dat een leerstoel aan de afdeling fiscaal recht deels werd gefinancierd door belastingadvieskantoor Loyens & Loeff, dat bovendien de hoogleraar voor die leerstoel leverde. Een ander Zuidaskantoor, EY, betaalt jaarlijks tonnen voor een andere leerstoel waarvoor het eveneens de hoogleraar levert. Dit blijkt uit documenten die Follow the Money heeft verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Houdt Nederland (nu echt) op een belastingparadijs te zijn?

Analyse
14
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Met een kritisch rapport en een brief vol goede voornemens lijkt het kabinet afscheid te willen nemen van Nederland als belastingparadijs. Dat is nodig, want volgens buitenlandse onderzoekers is ons land onderdeel van de ‘as van belastingontwijking’. Maar hoe realistisch zijn de goede bedoelingen? ‘In wezen is dit probleem onoplosbaar.’

Rechter buigt zich over fiscale constructies van partners op de Zuidas

17
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Als je partner bent bij een groot accountantskantoor, ben je dan in dienst of zelfstandig ondernemer? Over deze vraag buigt de rechter zich naar aanleiding van een conflict tussen Deloitte en een oud-partner. Als het Hof oordeelt dat deze een verkapt dienstverband had, betekent dat een financiële aardverschuiving voor alle partners op de Zuidas.

Podcast | De wereld achter illegale casino’s

Podcast
1
Frederique de Jong, Henk Willem Smits & Remy Koens

Frederique de Jong, Henk Willem Smits & Remy Koens

Zelfs Henk Willem Smit was verbaasd toen hij erachter kwam hoeveel illegale goksites opereren vanuit Curaçao. Hij schrijft al jaren over obscure zaken, maar was dit nog niet eerder tegen gekomen. Samen met ‘datamonster’ Remy Koens onderzocht hij de enorme lijst van sites.

Curaçao is een paradijs voor illegale online casino’s (en wil dat zo houden)

10
Henk Willem Smits & Remy Koens

Henk Willem Smits & Remy Koens

Het illegale online casino waar oud-Oranje international Dirk Kuyt voor duizenden euro’s zou hebben gegokt, is gevestigd op Curaçao. Op het eiland zijn zo’n 12 duizend websites voor sportweddenschappen en casinospelen actief; bij elkaar vormen ze bijna 40 procent van het wereldwijde ongereguleerde aanbod. Niets lijkt de lokale overheid te kunnen bewegen om de sector aan te pakken. De Nederlandse regering probeert het nu in ruil voor coronasteun.

Superjachten: miljoenenspeeltjes die fiscale opsporingsdiensten omzeilen

27
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Tot frustratie van opsporingsdiensten staan superjachten doorgaans via ondoorzichtige bedrijfsconstructies geregistreerd in belastingvriendelijke oorden. De populairste zijn de Kaaimaneilanden en Malta. Op dat laatste eiland heeft de vaste zakenpartner van prins Bernhard junior een jacht van 6,25 miljoen euro ondergebracht.

Hollywood in Holland: waarom filmmakers hun geld graag door Nederland laten stromen

18
Henk Willem Smits & Remy Koens

Henk Willem Smits & Remy Koens

Nederland staat niet bekend om zijn briljante cinema, maar speelt achter de schermen wel degelijk een grote rol in de internationale filmindustrie. Met dank aan het gunstige fiscale klimaat.

President-commissaris ABN Amro doet per direct afstand van investering via Britse Maagdeneilanden

13
Henk Willem Smits & Hugo Rasch

Henk Willem Smits & Hugo Rasch

Tom de Swaan, president-commissaris van ABN Amro, doet per direct afstand van zijn belang in een safari-onderneming van een oud-collega in Tanzania en Kenia. Dit heeft De Swaan via een intern bericht aan het personeel van ABN Amro gemeld. De Swaans investering liep via de Britse Maagdeneilanden en Mauritius. ‘Ik vind het zeer vervelend dat de bank door mijn toedoen op deze wijze in het nieuws is gekomen.’

Telecomreus Telefónica sluist via Nederland geld weg uit Zuid-Amerika

25
Henk Willem Smits

Henk Willem Smits

Leveranciers beschuldigen de Spaanse telecomgigant Telefónica ervan geld af te romen in Zuid-Amerika. Dat geld zou Telefónica wegsluizen via Duitse en Nederlandse brievenbus-bedrijven. In Peru, Spanje en Duitsland lopen daarom onderzoeken met de Telefónica-dochters aan de Amsterdamse Zuidas in de hoofdrol.