Auteur

Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop is freelance financieel-economisch journalist met een grote belangstelling voor de werking, macht en gedragingen van banken en verzekeraars. Hij doet onderzoek naar onder meer financiële (wan) producten, aansprakelijkheid van de financiële sector, regelgeving en toezicht. Over woekerpolissen, rentederivaten en bijzonder beheer van banken verschenen van zijn hand tientallen artikelen op FTM. Na zijn rechtenstudie werkte Strop achtereenvolgens voor VPRO Radio, Carp, Management Team, Het Financieele Dagblad en Dagblad De Pers.
Naast zijn journalistieke werkzaamheden is hij ook de ondernemer achter de website LegalDutch waarmee hij de markt voor advocaten transparanter maakt.

Artikelen
161
2019

© ANP / Koen Suyk

Ethisch incasseren is nog steeds een probleem voor verzekeraar Menzis

34
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Zorgverzekeraar Menzis belooft bij schuldinning ‘respect’ te hebben voor klanten en betalingsproblemen zo veel mogelijk te voorkomen. Dat beleid zou zich moeten uitstrekken tot het gedrag van huisdeurwaarder GGN. Maar daar komt in de praktijk weinig van terecht, zeggen sociaal raadslieden en een strenge rechter in Maastricht. ‘Menzis gaat er hard in.’

Deurwaarder GGN bracht ten onrechte ruim 3 miljoen euro kosten in rekening bij zorgverzekerden

18
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Deurwaarderskantoor GGN heeft zorgverzekerden van CZ en Menzis ten onrechte ruim 3 miljoen euro aan kosten in de maag gesplitst. Dat volgt uit een uitspraak van de tuchtrechter voor deurwaarders vandaag.

© ANP Foto / Lex van Lieshout

Getergde deurwaarders buigen het hoofd voor druk toezichthouder

21
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Na stevige kritiek van de toezichthouder bijten de deurwaarders publiekelijk van zich af. Die toezichthouder zou zich voorlopig niet moeten bemoeien met de perverse prijsafspraken met opdrachtgevers die ten koste gaan van schuldenaren. Maar achter de grote woorden van de beroepsorganisatie gaat een andere realiteit schuil: publicitaire druk heeft achter de schermen geleid tot snelle actie.

© CC0 (Publiek domein)

Rotterdamse deurwaarder bracht volgens eigen beroepsorganisatie ten onrechte miljoenen euro’s in rekening

94
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Tienduizenden schuldenaren hebben ten onrechte in totaal miljoenen euro’s betaald aan deurwaarder Van den Bergh & Partners. Dat stelt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders in een tuchtprocedure bij de rechtbank Amsterdam. Getroffen zijn mensen die vaak al financieel in de knel zitten. Toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) doet onderzoek naar het kantoor.

Podcast | Toezichthouder gaat perverse prijsafspraken van deurwaarders aanpakken

Podcast
3
Frederique de Jong & Jan-Hein Strop

Frederique de Jong & Jan-Hein Strop

Toezichthouder gaat perverse prijsafspraken van deurwaarders aanpakken

54
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Veel deurwaarderskantoren maken onwettige prijsafspraken met hun opdrachtgevers. Omdat de beroepsgroep zelf geen schoon schip maakt, zal waakhond Bureau Financieel Toezicht (BFT) binnenkort ingrijpen. Dat zegt Marijke Kaptein, directeur van het BFT, in een gesprek met Follow The Money. ‘De contracten zijn niet integer.’

2018

© ANP / Bart Maat

Accountant EY weg bij crematoriumconcern Henry Keizer na vragen over integriteit

18
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

EY is vertrokken als accountant van crematoriumconcern de Facultatieve Groep van Henry Keizer c.s., zo blijkt uit de jaarrekening van 2017. De VVD-prominent kreeg dit bedrijf voor een schijntje in handen en wordt daarom verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte. Over gerezen integriteitsproblemen rondom EY-partner Marcel de Kimpe en het daaropvolgende vertrek houdt EY de kaken stijf op elkaar.

© ANP / Koen Suyk

Bedrijven lamleggen met beslag is kinderspel

27
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Een bedrijf het leven flink zuur maken en aan de onderhandelingstafel dwingen? Dat kan — gemakkelijk zelfs. U verzoekt de rechter ‘conservatoir’ beslag te mogen leggen en dezelfde dag nog is het spel op de wagen. Erg bang voor tegenmaatregelen of schadeclaims hoeft u niet te zijn, blijkt uit onderzoek van FTM.

2016

© ANP/ Bart Maat

Wiebe Draait bij

39
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

De ballast van de rentederivaten-affaire heeft Wiebe Draijer van zich afgeworpen. De bestuursvoorzitter van Rabobank is deze week onbekommerd te biecht gegaan: een nieuwe bankier is geboren.

Procederen tegen de bank wordt minder riskant

7
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Banken hadden in de kleine lettertjes een manier gevonden om klanten te ontmoedigen bij de rechter hun gelijk te halen. Na kritiek op deze onevenwichtige bepaling hebben banken deze financiële drempel weggenomen. Dat blijkt uit de nieuwe Algemene Bankvoorwaarden, die donderdag zijn gepubliceerd.

© ANP/Robin van Lonkhuijsen

Waarom wil Rabobank-ceo Wiebe Draijer oorlog met Dijsselbloem?

32
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Rabobank heeft niet ingestemd met de schadevergoedingsregeling voor het MKB vanwege de rentederivatenkwestie. Daarmee riskeert de bank een conflict met minister Dijsselbloem, negatieve publiciteit en een stortvloed aan juridische procedures. Dat roept de vraag op of geldgebrek de reden is dat Rabobank de compensatie niet betaalt.

Wie tegen de bank procedeert loopt nóg meer risico dan hij denkt

13
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Banken hebben liever niet dat klanten procederen. Daarom is in de algemene bankvoorwaarden bepaald dat als je een rechtszaak verliest, de bank de advocatennota spontaan van de rekening mag afboeken. Kan zo’n belemmering van de toegang tot het recht juridisch wel door de beugel? In opdracht van Follow The Money nam de Universiteit Leiden de kwestie onder de loep.

Rechter zet bijl aan wortel rentebeleid banken

30
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

ING moet te veel ontvangen rente op variabele leningen terugbetalen. Dat de bank verlies maakt op uitstaande leningen is geen reden de rente-opslag te verhogen, zo blijkt uit recente uitspraken van de Rechtbank Amsterdam. Het is ook voor andere banken een zorgwekkende ontwikkeling in de rechtspraak.

Risicoloos ondernemen: hoe banken hun kredietverliezen afwentelen

22
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Als banken meer op leningen verliezen dan ze hadden verwacht, mogen ze die verliezen dan op bestaande klanten verhalen? Die vraag staat centraal in een lopende rechtszaak die een grote impact kan hebben op de kredietpraktijken van banken.

2015

ABN Amro: de winstverdriedubbelaar van Dijsselbloem

58
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Banken moeten veiliger en integer worden, vindt minister Dijsselbloem van Financiën. Maar 'zijn' eigen ABN Amro heeft in aanloop naar de beursgang het minste eigen vermogen van alle grote Europese banken en schuwt grote risico's niet. 'Dijsselbloem gedraagt zich als een kortzichtige belegger.'

ASR en woekerpolisstichtingen houden berekening compensatie verborgen

10
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Verzekeraar ASR houdt de berekening van de woekerpoliscompensatie krampachtig verborgen. Waar zijn de belangenorganisaties van gedupeerden, die controle moeten houden op de uitvoering van de compensatieregeling?

Volkswagen ontvangt ook claim vanwege productfout Audi-motoren

32
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Vele tienduizenden motoren van Audi – onderdeel van Volkswagen – bevatten een productfout. Dat stelt de Stichting Audiclaim, die het concern aansprakelijk stelt voor de schade.

Grote bedrijven vrezen opkomst procesfinanciering

13
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Procesfinanciering is stevig in opmars. De US Chamber of Commerce tracht het fenomeen zwart te maken, nu ook in Europa. De Amerikaanse lobbyreus is bevreesd voor 'Amerikaanse toestanden' bij schadeclaims en pleit voor regulering. Hoe ironisch is dat?

Met no cure no pay de financiële sector te lijf

Column
88
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Nederland kent talrijke financiële affaires. En iedere keer opnieuw wordt de schade veroorzaakt door onze financiële sector niet of nauwelijks vergoed. Banken en verzekeraars komen ermee weg, omdat procederen onbetaalbaar is. Hoog tijd dus om het experiment met no cure no pay uit te breiden, betoogt Jan-Hein Strop.

De schimmige benoeming van curatoren

12
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Welke curator een faillissement afhandelt, beslist de rechtbank. De selectiecriteria zijn weinig transparant, niet-bindend en de toepassing ervan is oncontroleerbaar. 'Dit is geen open, competitief systeem.'

Kolenbusiness heeft de pensioenleeftijd bereikt

71
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

President Obama, de grote investment banks, de milieulobby en de topman van energiebedrijf Delta roepen allemaal hetzelfde: weg met steenkool. Ondertussen zitten zowel de kolenmijnen als kolenstokende energiebedrijven volgens kenners definitief financieel in de penarie.

Vijf redenen waarom banken ondernemers in bijzonder beheer straffeloos kunnen pijnigen

36
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Banken zijn in staat ondernemers in bijzonder beheer genadeloos hard aan te pakken. Maar tot veel verzet leidt dat niet. Dit zijn de redenen dat banken straffeloos hun gang kunnen gaan.

Zo pakken de Britten hun malverserende banken aan

23
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

De ophef rondom rentederivaten en bijzonder beheer klinkt in Groot-Brittannië een stuk luider dan hier. Maar de problemen lijken identiek. Een Brits advocatenkantoor gaat de grote banken met een gestrekt been te lijf.

'Rechtbank Amsterdam maakt fout in ING-vonnis opslagverhoging'

34
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

ING heeft de opslag op een lening verhoogd, omdat de renteswap die aan de lening vastzit een negatieve waarde kreeg. Althans, dat staat in een veelbesproken vonnis van de Rechtbank Amsterdam, waarin ING is veroordeeld rente terug te betalen. Maar de bank is door de rechter verkeerd geciteerd, zeggen beide procespartijen.

DNB wil dat banken meer concurreren maar kabinet blokkeert dat

34
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Nederlandse banken zijn volgens De Nederlandsche Bank te groot, te geconcentreerd en concurreren te weinig, met als gevolg te hoge rentetarieven. Het is aan het kabinet om daar wat aan te doen. Maar reken er niet op.

OESO: veel krediet hindert economische groei en stimuleert ongelijkheid

19
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

De expansie van de financiële sector is een rem op de economische groei en bevordert de ongelijkheid. De sector moet stevig beteugeld worden, zo stelt de OESO in een opmerkelijk rapport.

Zeldzame diersoort gevonden: topbankier die antwoord geeft

49
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Topbankiers houden zich meestal stil, met uitzondering van Wilfred Nagel, chief risk officer van ING. In reacties onder artikelen van FTM verdedigt hij zijn bank met verve. En constateert verrast: 'Achter bijna elke vraag zit een bredere, diepere of andere vraag, of zelfs gewoon boosheid en frustratie over de crisis.'

Wat Het Financieele Dagblad kan leren van 'onheilsprofeten' Luyendijk en Engelen

69
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

De kapitaaleisen voor banken zijn 'toereikend', schrijft Het Financieele Dagblad. Wie waarschuwt voor de grote kwetsbaarheid van het systeem, wordt weggezet als 'onheilsprofeet', wiens paniek afleidt van de 'echte risico's'. Is dat terecht?

Banken hullen zich in stilzwijgen over 'gratis' verdienmodel

83
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Er zijn urgente en maatschappelijk relevante vragen over het 'gratis' verdienmodel van banken en over de manier waarop ze de prijzen van krediet voor kleine klanten hebben opgedreven. Maar als je die vragen stelt, krijg je geen antwoord.

Hoe grote banken hun risico's afwentelen op kleine klanten

31
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Banken hebben een jaloersmakende business: ze kunnen voor het mkb tussentijds de prijs van hun producten verhogen, als ze door eigen toedoen verlies dreigen te maken. Op deze manier hebben banken sinds de crisis miljarden extra rente binnengesleept. Tot verbazing van experts van binnen en buiten de sector. 'Dit is gratis geld verdienen.'