Columnist · 31 volgers · 7 artikelen

Jan Rotmans

Is hij een activistische wetenschapper of een wetenschappelijk gedreven activist? Of heeft hij iets van beide?

Hoe dan ook is Jan Rotmans een maatschappelijk gedreven wetenschapper, met ruim 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties.

Na zijn promotieonderzoek – hij studeerde wiskunde in Delft – en zijn werk bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd Rotmans in 1997 professor bij de Universiteit van Maastricht (ICIS: International Centre for Integrative Studies). In september 2004 heeft hij het onderzoeksinstituut DRIFT opgericht: Dutch Research Institute For Transitions. Daarmee werd hij professor in transities and transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Jan Rotmans is niet alleen wetenschapper. Hij is een man met een missie. Naast zijn wetenschappelijk werk (lokaal, nationaal en internationaal) wil Rotmans ook een andere bijdrage leveren aan de maatschappij. Hij wil een weg banen naar een duurzame samenleving. Daarvoor is volgens hem een ingrijpende omslag, een transitie, noodzakelijk. Met zijn kennis wil hij graag als het ware de spelregels opstellen van hoe dat moet, zodat daarna creatievelingen uit alle hoeken van de maatschappij ermee aan de slag kunnen. Of het nou om een duurzaam project, regio, of sector gaat.

Om Nederland duurzamer te maken heeft hij in 2007 de stichting Urgenda opgericht, samen met een groep andere koplopers. Als bestuurslid probeert hij zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in deze nieuwe beweging.

Met Urgenda wil hij de transitie naar een duurzame samenleving hoger op de agenda zetten.• Persoonlijke website JanRotmans.nl
• Portret van Rotmans in het VPRO programma Tegenlicht

30 november 2015

In Parijs zal niet gebeuren wat nodig is, maar wel wat mogelijk is

Jan Rotmans
92
21 april 2015

De noodzakelijke Transitie van de Financiële Sector

Jan Rotmans
106
11 maart 2015

Het gaat om veel meer dan het rendementsdenken in het onderwijs

Jan Rotmans
30
2014
23 december 2014

Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?

Jan Rotmans
99
1 oktober 2014

Onderwijsvernieuwers bundelen krachten

Jan Rotmans
12
Aardgas in Groningen
3 februari 2014

Nederland aardgasvrij in 15 jaar: Plan B

Jan Rotmans
13
17 januari 2014

De nieuwe orde komt er aan

Jan Rotmans
58