Auteur

Jan Rotmans

Is hij een activistische wetenschapper of een wetenschappelijk gedreven activist? Of heeft hij iets van beide?

Hoe dan ook is Jan Rotmans een maatschappelijk gedreven wetenschapper, met ruim 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties.

Na zijn promotieonderzoek – hij studeerde wiskunde in Delft – en zijn werk bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd Rotmans in 1997 professor bij de Universiteit van Maastricht (ICIS: International Centre for Integrative Studies). In september 2004 heeft hij het onderzoeksinstituut DRIFT opgericht: Dutch Research Institute For Transitions. Daarmee werd hij professor in transities and transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Jan Rotmans is niet alleen wetenschapper. Hij is een man met een missie. Naast zijn wetenschappelijk werk (lokaal, nationaal en internationaal) wil Rotmans ook een andere bijdrage leveren aan de maatschappij. Hij wil een weg banen naar een duurzame samenleving. Daarvoor is volgens hem een ingrijpende omslag, een transitie, noodzakelijk. Met zijn kennis wil hij graag als het ware de spelregels opstellen van hoe dat moet, zodat daarna creatievelingen uit alle hoeken van de maatschappij ermee aan de slag kunnen. Of het nou om een duurzaam project, regio, of sector gaat.

Om Nederland duurzamer te maken heeft hij in 2007 de stichting Urgenda opgericht, samen met een groep andere koplopers. Als bestuurslid probeert hij zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in deze nieuwe beweging.

Met Urgenda wil hij de transitie naar een duurzame samenleving hoger op de agenda zetten.• Persoonlijke website JanRotmans.nl
• Portret van Rotmans in het VPRO programma Tegenlicht

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
7
2015

In Parijs zal niet gebeuren wat nodig is, maar wel wat mogelijk is

Column
0
Jan Rotmans

Jan Rotmans

In Parijs begint vandaag de klimaatconferentie COP21. Het is de nieuwste in een reeks van mislukte conferenties, maar tegelijkertijd is de druk om met resultaten te komen groter dan ooit. Volgens Jan Rotmans is dat reden voor voorzichtig optimisme.

De noodzakelijke Transitie van de Financiële Sector

Column
0
Jan Rotmans

Jan Rotmans

Martijn Jeroen van der Linden en Jan Rotmans pleiten voor een fundamenteel debat over ons geldsysteem en de financiële sector. 'Een transitie naar een beter, toekomstbestendig geldsysteem en financiële sector kan alleen slagen als de dominante cultuur, structuur en werkwijze worden doorbroken.'

Het gaat om veel meer dan het rendementsdenken in het onderwijs

Column
0
Jan Rotmans

Jan Rotmans

In het onderwijs zijn mens en systeem van elkaar vervreemd door een machtige, almaar groeiende managementlaag, constateert columnist Jan Rotmans. Een structuur die doorbroken moet worden door diep ingrijpen. Zodat leren én lesgeven weer kunnen terugkeren naar de kern: persoonsgerichte ontwikkeling in plaats van collectief kennis stampen in een toetsingsfabriek.

2014

Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?

Column
0
Jan Rotmans

Jan Rotmans

Wat voegen de grote, machtige verzekeraars eigenlijk toe aan de zorg? Bitter weinig, constateert Jan Rotmans. Ze kosten veel geld, hebben enorme reserves en kampen met schandalen. De kosten stegen met dertig procent en kwaliteit beoordelen kunnen de verzekeraars ook al niet. Tijd voor een nieuw systeem, waarin zorg en patiënt samen de dienst uitmaken. Dissidenten in de zorg zijn er wèl, ze werken gestadig, in stilte, aan een langzame omwenteling.

Onderwijsvernieuwers bundelen krachten

Column
0
Jan Rotmans

Jan Rotmans

Het onderwijs moet anders, want de samenleving verandert. Met dat als uitgangspunt zoekt het onderwijscollectief United4Education naar een nieuwe koers. Oprichters Jan Rotmans en Sandra Verbruggen geven tekst en uitleg.

Nederland aardgasvrij in 15 jaar: Plan B

Column
0
Jan Rotmans

Jan Rotmans

Het aardgasverslaafde Nederland snelt richting het energieravijn en heeft nog geen plan B. Het is de hoogste tijd voor grootschalige investeringen, aldus professor Jan Rotmans

De nieuwe orde komt er aan

Column
0
Jan Rotmans

Jan Rotmans

Onze nieuwe columnist Jan Rotmans voorspelt dat 2014 geen jubeljaar, maar een kanteljaar wordt. Met veel sociale onrust, chaos en turbulentie. Het is een noodzakelijke transitie.