Auteur

Jasper du Pont

Jasper du Pont is een IT-consultant die zich ooit oriënteerde op een (eerste) koopwoning, maar daarbij de woningmarkt als geheel interessanter is gaan vinden. Hij probeert op de hoogte te blijven van de trends op de markt en vindt het leuk feitjes op te duikelen uit statistisch materiaal of online archieven. Hij maakt zich zorgen over de mate waarin de starter van vandaag en morgen wordt vertegenwoordigd in de politiek en media.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
68
2020

De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)

Opinie
41
Jasper du Pont

Jasper du Pont

NVM-voorzitter Onno Hoes ergert zich aan ‘onheilsprofeten’ die zeggen dat een crisis in de woningmarkt op komst is: het gaat juist prima! De cijfers laten echter een ander verhaal zien.

2019

Meer bouwen gaat de oververhitting op de huizenmarkt niet oplossen (ook al roept het CPB van wel)

Analyse
161
Jasper du Pont

Jasper du Pont

‘Aanbod, aanbod, aanbod’: volgens de bestuurders van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau is meer huizen bouwen hét recept om de oververhitting op de huizenmarkt aan te pakken. Wat klopt er van dat verhaal?

Weg met de duurhuurhypotheek!

Analyse
95
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Huurders in de vrije sector geven maandelijks 38 procent van hun netto besteedbaar inkomen uit aan wonen. Bij huiseigenaren is dat percentage gemiddeld ‘maar’ 28 procent. Vandaar dat BLG wonen een ‘oplossing’ bedacht: de ‘duurhuurhypotheek‘. Maar is dat wel zo'n goed idee?

Wat kosten scheefhuurders nu echt?

Analyse
252
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Scheefhuurders zitten in de hoek waar de klappen vallen. Is dat ook terecht? Wat zou er gebeuren als alle scheefhuurders is één klap de vrije markt op moesten? Columnist Jasper du Pont pakte de resultaten van het Woononderzoek WoON 2018 erbij en sloeg aan het rekenen.

2017

Feitenvrij moddergooien met de SP en VVD

Opinie
34
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Het is verkiezingstijd, dus campagneretoriek en loze beschuldigingen vliegen in het rond. Zo kibbelden SP en VVD vorige week over de stijgende huurprijzen. De VVD beweerde dat de gemiddelde sociale huurwoning groter is geworden. Klopt dat? Columnist Jasper du Punt gaat het na.

2016

De Amsterdamse woningprijzen per tramhalte

Opinie
7
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Jasper du Pont was onder de indruk van de publicatie van een tweetal kaarten met daarop de prijs van een huurwoning bij metrostations in twee grote Europese hoofdsteden. Hoe zit het met de prijs van woningen in Amsterdam, als je deze weergeeft per tramhalte?

Explosieve groei aflossingsvrije hypotheken baart zorgen

Opinie
18
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Op dit moment is de rente extreem laag. Desondanks is het aantal huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek de laatste tijd spectaculair gestegen. Een onrustbarende ontwikkeling, vindt Jasper du Pont, waarbij het niet helpt dat DNB-president Klaas Knot volstrekt tegenstrijdige geluiden laat horen.

Cognitieve resonantie

Opinie
14
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Ken je dat gevoel? Soms weet je dat je fout zit, maar omdat iedereen hetzelfde doet, ga je tenslotte geloven dat je goed zit. Zo maken we ons nu collectief wijs dat we in alle vrijheid in een peperdure bezemkast in een drukke stad willen wonen, merkt Jasper du Pont op. Marketeers zingen luidkeels mee in dit koor, waarschuwt hij. Hun nieuwste song: 'Tinyhouse'.

Wie is nou die huizenkoper?

Opinie
60
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Cijfers liegen niet, stellen de statistiekliefhebbers. Klopt, zegt Jasper Du Pont, maar hun waarheid zie je soms pas goed na extra onderzoek. Zo vindt hij de conclusie dat de huizenprijzen stijgen omdat jongeren weer ‘durven’ kopen nogal voorbarig. Na een nadere analyse van de cijfers komt Du Pont met een verrassend alternatief.

2015

De bodem van de woningmarkt begint te kraken

Opinie
25
Jasper du Pont

Jasper du Pont

'De bodem is bereikt!', klinkt het al twee jaar op de woningmarkt. Het fundament van deze bodem bestaat uit kleine beleggers die de huizenmarkt opgegaan zijn, beargumenteert Jasper Du Pont. Juist deze beleggers kunnen in de problemen komen, nu huurders steeds vaker betalingsproblemen hebben.

Nibud moet ver wegblijven van moeras van de politiek

Opinie
8
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Jasper Du Pont is blij met de uitleg door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting over de nieuwe budgetnormen, maar heeft ook bedenkingen. Het instituut geeft nu uitleg - en ontvangt kritiek - over de uitkomsten van kabinetsbeleid en dreigt daarmee verder het politieke moeras ingezogen te worden. Tot genoegen van de woningmarktlobby.

Aantal probleemhypotheken neemt af, maar waarom?

Opinie
26
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Het aantal probleemhypotheken neemt gestadig af. Maar hoe komt dat? Het aantal nieuwe probleemgevallen verandert nauwelijks. Jasper Du Pont zoekt in de cijfers naar de oorzaak van dit goed nieuws-verhaal. 'Volgens BKR is er sprake van een heuse trendbreuk. Maar ik zie hem niet.'

Ministerie van Wonen, niet van woningmarkt

Opinie
51
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Hoera, het aantal huizentransacties stijgt. Minister Blok klopt zich op de borst bij zijn nieuwe rapport over de woningmarkt. Maar eh...leiden al die transacties niet weer tot een zeepbel? Daar horen we niets over. Is Blok soms minister van Woningmarkt? Schoenmaker hou je bij je leest, vindt Jasper Du Pont.

Journalisten bieden woningmarktlobby <em>gefundenes fressen</em>

Opinie
35
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Journalisten vragen niet zelden wetenschappers met geldelijke belangen om duiding van de woningmarkt en dat kan volgens Jasper du Pont beslist beter.

Stoppen starterslening moet in goede banen geleid

Opinie
14
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Steeds meer gemeenten willen van de starterslening af. Prima, vindt Jasper DuPont, maar maak van de nood een deugd: help de kopers die door het kortzichtige beleid in de knel komen en hervorm zo meteen de woningmarkt.

De stenen mogen ze kopen – de vergunning is van ons

Opinie
35
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Steenrijke Chinezen kopen dure panden op - een mediastorm in een glas water, volgens Jasper Du Pont. Maar beleggen in leegstand op toplocaties is inderdaad slecht voor de stad. Hij bedacht een effectieve oplossing. En nee, het is níet kraken.

Huizenkopers worden opgejaagd met non-nieuws

Opinie
58
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Makelaars hadden een prachtige dag toen het FD voor 'open huizen-dag' oud nieuws van stal haalde: de leennormen worden weer verscherpt! Huizenkoper, laat je niet gek maken, maant columnist Jasper Du Pont. Lagere rente betekent hogere lasten. Dát staat niet in de krant.

EC baseert hypotheekbeleid op ondeugdelijke gegevens

Opinie
21
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Brussel scherpt de leennormen aan ten opzichte van de waarde van een huis. Goede zaak, vindt columnist Jasper Du Pont. Verontrustend vindt hij het echter dat de Europese Commissie haar beleid baseert op 'het meest beroerde stukje data over de Nederlandse woningmarkt dat ik tot op heden ben tegengekomen'.

Prijsinformatie NVM moet op de schop

Opinie
13
Jasper du Pont

Jasper du Pont

De NVM is creatief met cijfers en geeft de waardeontwikkeling van woningen onjuist weer, zegt columnist Jasper Du Pont. Dat moet nu echt anders, betoogt Du Pont en toont de makelaarsclub hoe dat moet.

Extreme piek verkochte woningen geeft te denken voor 2015

Opinie
19
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Nog nooit eerder werden in één maand zoveel woningen verkocht. Jasper du Pont verklaart de piek en vraagt zich ook af wat dit voor 2015 betekent.

Labiele woningmarkt vraagt meer journalistieke zorgvuldigheid

Opinie
37
Jasper du Pont

Jasper du Pont

De berichtgeving over de woningmarkt in de media moet beter, vindt Jasper Du Pont. Zonder controle cijfers van makelaars nakauwen, ontaardt algauw in reclame maken. Aan de hand van een simpele controle windt de columnist zich op over artikelen die kritiekloos 'nieuws' publiceren over stijgende prijzen. Zulke artikelen zetten argeloze kopers op het verkeerde been.

2014

Verhuren is afzien (van rendement)

Opinie
46
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Investeren op de Nederlandse woningmarkt is een hachelijke zaak, laat Jasper du Pont zien.

Kadaster: november stelt teleur

Opinie
7
Jasper du Pont

Jasper du Pont

De woningverkopen zijn afgelopen maand gestagneerd constateert het kadaster. Reden tot zorg of storm in een glas water?

'Weg met de starterslening'

Opinie
68
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Vereniging Eigen Huis plaatst elke maand een stelling in haar Eigen Huis Magazine. De stelling van december: 'De starterslening kost de overheid en gemeenten handenvol geld en zorgt nauwelijks voor betere doorstroming op de woningmarkt. Afschaffen dan maar?' ' Ja,' zegt Jasper Du Pont. 'Nee,' reageert Jan Willem van Beek van Svn, de verstrekker van de lening.

Woningmarkt snakt naar een VUT regeling

Opinie
34
Jasper du Pont

Jasper du Pont

De woningmarkt lijkt op een overvolle trein. Babyboomers blijven zitten, dus gezinnen in de groei vinden geen groot huis, terwijl starters snakken naar de appartementen die zij bezetten. Als iedereen die er toch bij de volgende halte uitmoet nou eens plaats zou maken, dán... zou de doorstroming misschien op gang komen, denkt columnist Jasper du Pont.

Harde kritiek op NIBUD mist onderbouwing

Opinie
57
Jasper du Pont

Jasper du Pont

De aanscherping van de hypotheeknormen door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) oogstte een storm van inhoudsloze kritiek, argumenteert columnist Jasper du Pont.

Waarop het woningmarktoptimisme van Rabobank werkelijk is gebaseerd

Opinie
9
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Jasper du Pont legt de bespiegelingen van de Rabobank over de woningmarkt in 2015 genadeloos onder het fileermes. Plus: woningmarkt begint aan eindspurt.

Stop de starterslening. Helemaal.

Opinie
30
Jasper du Pont

Jasper du Pont

De nieuwe ophef over de eigen bijdrage voor de starterslening is volgens columnist Jasper Du Pont allesbehalve toeval. Hij pleit ervoor om de aftrek helemaal af te schaffen.

Het hoe en wat van de Nederlandse hypotheekschuld

Opinie
8
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Woningmarktexpert Jasper du Pont analyseert nieuwe CBS data en bespeurt een aantal interessante trends: alleen ouderen lossen af.

Veel meer verkochte woningen

Opinie
2
Jasper du Pont

Jasper du Pont

Columnist Jasper du Pont heeft de cijfers van het kadaster tot zich genomen en stelt vast dat het aantal verkochte woningen weer is gestegen