Auteur

Jesse Frederik

In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf omschreef als 'autodidact'. Hij was al drie jaar bezig met zijn eigen 'informele opleiding' zo maakte hij duidelijk en hij boekte daarbij 'flinke progressie'. Eigenzinnigheid zou met de binnenkomst van Jesse een andere betekenis krijgen, dat stond al vast voordat hij zijn eerste stap op de redactie zou zetten.
Hij was als kind filosofieboeken gaan lezen nadat hij zijn vader een keer iets over Zeus had horen mompelen toen het rond huize Frederik hevig bliksemde. Dat wat hij van zijn leraren op school kreeg toegeworpen, boeide hem maar matig. Hij had na het behalen van zijn HAVO-diploma in 2006 al enkele studies geprobeerd - waaronder wijsbegeerte - maar niets wilde beklijven. De college's waren saai en droog in vergelijking met de financiële schandalen die vanaf 2007 onder elke steen vandaan leken te komen. Jesse wilde liever een bijdrage leveren om zaken in de financiële wereld van het donker naar het licht te halen. 'Wat zijn er veel verhalen te vertellen en wat wordt er weinig verteld!', schreef hij.
Die zin viel in zeer vruchtbare bodem en niet veel later stiefelde hij de redactie op de Nieuwe Uilenburgerstraat binnen.

Al snel bleek dat jongeheer Frederik geen gewoon jongmens was. Zo toonde hij opmerkelijk veel belangstelling voor de werken van John Stuart Mill, Adam Smith en vooral John Maynard Keynes. Moeiteloos putte hij ook uit een compleet ander register: de jazz. Iemand die na drie maten een nummer van Charles Mingus kan herkennen, heeft een bijzonder oor.

We weten inmiddels dat Frederik een van de grootste journalistieke talenten van Nederland is. Hij heeft niet alleen een messcherpe geest, hij kan ook nog schrijven. In zijn eerste echte jaar in de journalistiek wist Jesse samen met Eric Smit een artikel te maken dat in maart 2013 bekroond werd met De Tegel. Economen vormde een onbedreigde diersoort, totdat Frederik zijn entree maakte.
Afijn, van deze journalist gaat u nog heel veel horen. Helaas niet meer bij Follow the Money: Jesse is eind 2014 vertrokken naar De Correspondent.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
270
2015

Dode liberalen over 'het grote dikke ik', hebzucht en graaiers

37
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Afgelopen vrijdag kwam premier Mark Rutte op het VVD-congres verrassend uit de hoek door een moreel appèl te doen op graaiende bankiers. Zijn reeds lang geleden overleden liberale collegae pakten de roofzuchtige elite veel harder aan. Jesse Frederik schreef daar een prachtig artikel over.

De geschiedenis leert: tragedies zijn wel vaker Grieks

41
Jesse Frederik

Jesse Frederik

‘Radicaal’ heten de plannen van Syriza, de partij die afgelopen weekend overtuigend de Griekse verkiezingen won. Maar als je de geschiedenis erop naslaat, is het helemaal niet zo gek dat de Grieken nieuwe afspraken willen maken over de schuldenlast van hun land. Kwijtschelding is misschien zelfs wel de redelijkste optie. Ironisch: juist de Duitsers weten daar alles van.

Een Zwitserse les voor de Euro

Opinie
26
Jesse Frederik

Jesse Frederik

De Zwitsers dansten enkele jaren mee met de euro. Totdat de Zwitserse centrale bank onverwacht de muziek stopte. Dat zouden andere landen in Europa ook wel willen.

Waar komt geld vandaan?

77
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Het was één van de weinige onderwerpen waar dode Griekse filosofen zich wel over bogen: geld. Wat is het en waar komt het vandaan? Een uitleg.

Slapend rijk door grondbezit: het kan nog steeds

Opinie
30
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Grondbezit als bron van inkomensongelijkheid is volgens econoom Joseph Stiglitz weer helemaal terug van weggeweest.

Het gelijk van de koopman

57
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Afschrijven van schulden. Het thema speelt weer een rol in het debat over Europa nu de enorme staatsschuld hét onderwerp is van de aanstaande Griekse verkiezingen. Jesse Frederik wijdde 2 jaar geleden een omvangrijk artikel aan de schuldvergiffenis die Duitsland na de Tweede Wereldoorlog ten deel viel. Daarvan profiteerde de rest van Europa.

2014

No shame, no game: belastingontwijking in alle openbaarheid

Opinie
3
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Het gebeurt niet elke dag dat belastingdiensten op heterdaad worden betrapt terwijl ze over hun buitenlandse collegae urineren. De afgelopen maanden waren er opeens voorbeelden te over.

Popcountrymeisje knokt voor juiste zaak #boycotSpotify

Opinie
6
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Jesse Frederik snapt goed waarom de jonge dame Taylor Swift op de barricade klimt. 'Piraterij is slecht voor de muziek­industrie, maar het institutionaliseren van een hopeloos verdienmodel is dat ook.'

Engelen-gate: potten verwijten ketels

Opinie
80
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Ewald Engelen wordt onterecht aan de schandpaal genageld. Ewalds hoofdzonde is volgens de medialogica niet dat hij er naast zat, maar dat hij toegaf dat hij er naast zat.

Thomas Piketty: 'Hervormen kapitalisme zal een grote strijd vergen' [interview]

19
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Samen met Rutger Bregman van De Correspondent interviewde FTM's Jesse Frederik de Franse rockster onder de economen: Thomas Piketty. 'De euro verlaten zou tot nationalistische escalatie kunnen leiden'.

Waarom Nederland een staatsbank kan gebruiken

Opinie
30
Jesse Frederik

Jesse Frederik

SNS Bank en ABN/AMRO opereren als reguliere commerciële banken. Zonde, want in de financiële geschiedenis hebben staatsbanken vaak een productieve rol gespeeld.

Waarom onze voedingslabels onduidelijk blijven

Opinie
6
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Overgewicht is een groot probleem, maar zelfs de meest conservatieve hervormingen halen het niet. 'Weinig overheden geven een hogere prioriteit aan de volksgezondheid dan aan de commercie.'

Is ongelijkheid schuldig?

26
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Steeds meer economen suggereren dat ongelijkheid slecht is voor de groei. Het achterblijven van inkomens aan de onderkant lokt excessief leengedrag uit. Recent onderzoek lijkt dit te bevestigen.

Leugens, Grotere Leugens en TTIP

Opinie
12
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Er is weinig aandacht voor TTIP en dat geeft beleidsmakers een vrijbrief selectief te winkelen in het onderzoek naar het verdrag. In werkelijkheid zijn de positieve effecten miniem en de potentiële kosten hoog.

Economen hebben lang niet altijd de wijsheid in pacht

Opinie
44
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Met enige regelmaat beklagen economen zich over de onkunde van politici. Waarom luisteren ze niet? De beroepsgroep zou er goed aan doen eens te reflecteren op hun eigen kunnen.

Hoe Coca-Cola haar rotzooi over de schutting kon werpen

2
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Terug in de tijd: hoe Coca-Cola voorheen haar eigen rotzooi opruimde, maar inmiddels de kosten over de schutting gooit bij anderen.

De schrale innovaties van medicijnmakers

9
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Het mag wat kosten, medicijnfabrikanten tot innovatie bewegen: patenten, innovatiesubsidies, aftrekposten, publiek gefinancierd vooronderzoek en ga zo maar door. Maar hoeveel en wat voor medicijninnovatie krijgt de goegemeente hier eigenlijk voor terug?

De wereld is maakbaar

Opinie
36
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Niemand gelooft meer in maakbaarheid. Vreemd, want de samenleving wordt altijd gemaakt. De vraag is alleen wie haar maakt.

AFM: Accountants blijven falen

8
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Accountants voeren hun wettelijke controletaken niet goed uit, zo blijkt uit een vandaag verschenen AFM rapport. Dijsselbloem kondigt maatregelen aan.

De Grote Hypothekering

19
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Een nieuw onderzoek leert dat bankieren in de afgelopen eeuw ingrijpend is veranderd. 'Banken zijn gaan lijken op vastgoedfondsen.'

Waar competitie faalt

8
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Zijn er ergens prestatieproblemen, dan is meer competitie al snel de oplossing. Een misvatting. Productiviteit is meer dan de optelsom der delen, het is een sociaal proces.

Structurele hervormers en de Parodontax-tandpasta

Opinie
4
Jesse Frederik

Jesse Frederik

In een speech liet Draghi weten de analyse van eurocriticasters eigenlijk te onderschrijven. Maar dat maakt niet uit. Door op het ingeslagen pad!

Hoe economen gekocht worden

9
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Economen geloven zelf graag dat ze niet beïnvloed worden door economische prikkels, maar in een onderzoek laat Luigi Zingales zien dat de meningen van economen dikwijls gelijk lopen met hun economische belangen.

Wat we niet begrijpen

Opinie
13
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Er is een ongeremd geloof in de potentie van wetenschap om de wereld begrijpelijk te maken. Maar wetenschap is juist verder gekomen door nieuwe mysteries op te werpen. Het is een illusie te denken dat wetenschap ons op alles een antwoord kan geven.

Welvaartsziekten en de wereld van het grote geld

2
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Infectieziektes als Ebola, hoewel mediageniek, zijn op hun retour. Het zijn welvaartsziekten als kanker die de derde wereld aan het veroveren zijn. En dat komt mede door gebrekkige regulering die dit soort landen tot een vrijplaats voor de tabak-, alcohol- en voedselindustrie maken.

Waarom een 'sterftaks' juist heel liberaal is

Opinie
93
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Erven is een luxe, waar belasting voor betaald moet worden. Maar premier Mark Rutte schaft deze erfbelasting het liefst helemaal af. Een slechte zaak, want daarmee stevent Nederland af op een tweedeling tussen laag­belaste erfgenamen en zwaarbelaste werkenden.

Hoeveel suiker is genoeg?

5
Jesse Frederik

Jesse Frederik

De WGO komt met een nieuwe suiker richtlijn met aanbevelingen over de dagelijks te consumeren hoeveelheid. Vorige richtlijnen sneuvelden dankzij een sterke lobby.

Hoe duur zijn wetenschappelijke uitgevers? [GRAPHICS]

3
Jesse Frederik

Jesse Frederik

De budgetten van universiteitsbibliotheken staan onder druk, maar ondertussen blijven de prijzen van wetenschappelijke tijdschriften stijgen. Hoe duur zijn wetenschappelijke tijdschriften?

Hoe de overmoedige consument altijd verliest

5
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Consumenten geloven vaak dat ze goed kunnen inschatten hoeveel belminuten ze nodig hebben, hoeveel bagage ze mee willen nemen en wat voor creditcard ze willen. Het gevolg, zo leert onderzoek: forse boetetarieven.

De niet zo grappige kant van Cheaptickets

Opinie
13
Jesse Frederik

Jesse Frederik

Even heen en weer naar Noorwegen met de KLM. Columnist Jesse Frederik deed het, maar vulde zijn naam niet goed in bij Cheaptickets. Na veel werk en 100 euro kon dat gewijzigd worden. 'Ik ben eigenlijk een exit-man. Maar ik ga hier een uitzondering maken. J’accuse Cheaptickets.'