Auteur

Jesse Pinster

Schrijft over de Europese Unie als deel van FTM's Bureau Brussel. Wil weten wie er in de wandelgangen van de Europese instellingen aan de touwtjes trekt en welke gevolgen dat heeft voor de 450 miljoen inwoners van de EU. Reisde eerder voor BNR Nieuwsradio naar alle machtscentra en uithoeken van Europa.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
12
2022

Klimaatminister Jetten vertraagt EU-plannen om versneld van Russisch gas af te gaan

46
Jesse Pinster

Jesse Pinster

Europa wil zo snel mogelijk een einde maken aan de afhankelijkheid van Russisch gas. Eurocommissaris Frans Timmermans maakt morgen de plannen openbaar die daarvoor moeten zorgen, en groene waterstof speelt daarin een sleutelrol. Maar juist Nederland ligt dwars en morrelt aan voorstellen voor het vergroenen van de energieverslindende industrie die eerder vanuit Brussel zijn gedaan.

Orbán dolt Brussel en sluist miljoenen belastinggeld naar zijn favoriete voetbalclubs

Analyse
11
Jesse Pinster

Jesse Pinster

Via een omstreden belastingconstructie – en tegen de Europese regels – vloeien in Hongarije jaarlijks honderden miljoenen van de staatskas naar sportverenigingen. Het bedrijfsleven, en de lievelingsclubs van premier Orbán en zijn vrienden, varen er wel bij. De Europese Commissie vindt het allemaal prima.

EU-journalist Jan Werts: ‘Ik vraag me al vijftig jaar af: wie is de baas in Europa?’

Interview
19
Jesse Pinster

Jesse Pinster

‘Op het hoogtepunt van een crisis is het aan de EU-leiders om met oplossingen te komen.’ Aan het woord is Jan Werts (82), de door de wol geverfde Nederlandse journalist, publicist en Europakenner. En de crises volgen elkaar in de afgelopen vijftien jaar in hoog tempo op. De financiële crisis, de Eurocrisis, de migratiecrisis, de Brexit-crisis, de coronacrisis en nu Oekraïne. Reden voor Follow the Money om Werts te spreken over leiderschap in Europa in tijden van nood.

Zelfs de ‘nuttige idioten’ in het Europees Parlement trekken hun handen af van Poetin

103
Jesse Pinster & Ada Homolová

Jesse Pinster & Ada Homolová

Vladimir Poetin verliest de steun van extreemrechtse partijen in Europa. Het zorgvuldig opgebouwde team van ‘nuttige idioten’ valt uit elkaar. De Duitse Europarlementariërs van Alternative für Deutschland duiken weg, het Rassemblement National van Marine Le Pen maakt een opportunistische draai en ook de Nederlandse JA21’ers zijn sinds de Russische invasie van Oekraïne van mening veranderd. Dat blijkt uit een analyse van het stemgedrag van Europarlementariërs die Follow the Money maakte.

EU-topambtenaar Céline Gauer: aanpakken huizenmarkt is voorwaarde voor EU-miljarden

Interview
11
Lise Witteman & Jesse Pinster

Lise Witteman & Jesse Pinster

Huizenbezitters hoeven niet bang te zijn dat de Europese Commissie Nederland zal dwingen de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. Het aanpakken van ‘verstoringen op de huizenmarkt’ is wel een voorwaarde voor het ontvangen van 4,7 miljard euro uit het coronaherstelfonds, waarvoor Nederland als enig Europees land nog geen plan heeft ingediend. Maar EU-plannencoördinator Céline Gauer laat doorschemeren dat Brussel ook tevreden is als er meer huizen worden gebouwd in Nederland.

EU-regels tegen misstanden gelden slechts voor 1 procent van alle bedrijven, toch verwacht Brussel de wereld te veranderen

1
Jesse Pinster

Jesse Pinster

Brussel wil grote bedrijven dwingen misstanden in hun productieketens uit te bannen. ‘Wegkijken kan niet meer,’ volgens eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders. Slechts een fractie van alle Europese bedrijven krijgt direct te maken met de regelgeving die Europese Commissie deze woensdag voorstelde.

VVD-handelsminister hielp bedrijfslobby tegen aanpak kinderarbeid en milieuschade

21
Jesse Pinster

Jesse Pinster

Het bedrijfsleven ziet met de benoeming van VVD’er Liesje Schreinemacher tot handelsminister een bondgenoot naar het kabinet vertrekken. Als Europarlementariër hielp ze VNO-NCW om wetgeving af te zwakken die misstanden zoals kinderarbeid of milieuschade bij buitenlandse onderaannemers moet aanpakken. Nu, in haar nieuwe ministerrol, kan ze nog grotere invloed uitoefenen op hoe de regels eruit komen te zien.

Eurocommissaris Timmermans plant bossen aan op drijfzand

28
Jesse Pinster

Jesse Pinster

Drie miljard extra bomen krijgt Europa erbij, beloofde klimaatcommissaris Frans Timmermans: goed voor de opslag van CO₂ en de biodiversiteit. Maar ruim anderhalf jaar na de lancering heeft zijn plan amper wortel geschoten. Er staan praktische bezwaren en belangenconflicten in de weg.

2021

Europese Rekenkamer: ‘Nederlandse douane heeft IT-systeem niet op orde’

9
Jesse Pinster

Jesse Pinster

De Europese Rekenkamer geeft Nederland een veeg uit de pan. Het IT-systeem dat cruciaal is voor de samenwerking tussen Brussel en de Nederlandse douane, is al sinds 2013 niet betrouwbaar. Daardoor weet de Europese Unie niet of Nederland wel alle importheffingen afdraagt aan de EU-begroting. Elke lidstaat is verplicht dat te doen.

Halfgeleiderexpert Jan-Peter Kleinhans: ‘Beleidsmakers in Brussel begrijpen niet hoe de chipmarkt werkt’

Interview
6
Jesse Pinster

Jesse Pinster

Jan-Peter Kleinhans’ oordeel over de Brusselse plannen om met vele miljarden subsidie eigen fabrieken voor de productie van geavanceerde chips te bouwen (meer autonomie!) is keihard: ‘Het maakt helemaal niets uit hoeveel productiecapaciteit Europa bouwt. Europa zal altijd een minuscule rol spelen in het wereldwijde ecosysteem.’

Geruzie over importheffingen kost Nederland miljoenen aan EU-boetes

9
Jesse Pinster

Jesse Pinster

Als de Nederlandse douane te weinig importheffing int voor producten die via de Rotterdamse haven op de Europese markt belanden, deelt Brussel boetes uit. Dat kostte Nederland sinds 2013 al 65 miljoen euro aan ‘vertragingsrente’. Dat bedrag is maar een fractie van de renteboete van 406 miljoen euro die de Nederlandse regering nog boven het hoofd hangt.

Follow the Money opent de jacht op EU-geldsporen met de lancering van Bureau Brussel

Essay
46
Lise Witteman, Peter Teffer & Jesse Pinster

Lise Witteman, Peter Teffer & Jesse Pinster

Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Dat betoogt FTM’s EU-onderzoeksjournalist Lise Witteman. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten gaan in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht controleren.