Auteur

Joost Ramaer

Joost Ramaer houdt zich uitbundig met het medialandschap in Nederland bezig. Hij schreef eerder voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, Quote en de Groene Amsterdammer, en publiceerde 'De geldpers' over PCM, uitgever van de Volkskrant, die zich liet plunderen door de Britse sprinkhaan Apax.

Artikelen
2
2019

© JanJaap Rypkema

Hoe de Belgen met stille staatssteun de Nederlandse kranten in handen kregen

42
Joost Ramaer

Joost Ramaer

Twee freelancers eisen voor de rechter een ‘billijke vergoeding’ van de Persgroep, de grootste krantenuitgever van Nederland. Onderbetaling van freelancers is een gevolg van het duopolie in Vlaamse en Nederlandse dagbladen van de Persgroep en Mediahuis. De twee uitgevers konden dit duopolie deels opbouwen dankzij een jaarlijkse subsidiestroom van de Belgische staat van tientallen miljoenen euro’s.

© ANP / Koen van Weel

Digitaal versus papier: hoe de Persgroep met haar btw-afdracht rommelt

27
Joost Ramaer

Joost Ramaer

Nederlandse dagbladuitgevers mogen hun lezers het lage btw-tarief in rekening brengen. Online media mogen dat niet: zij moeten over het abonnementsgeld dat ze weten te vergaren, de volle mep afdragen: 21 procent btw. Dat verschil in behandeling steekt al jaren. Uit onderzoek van FTM blijkt dat sommige dagbladuitgevers bovendien nogal creatief omgaan met het verschil tussen ‘papieren’ nieuws en ‘digitaal’ nieuws, en zo hun eigen btw-afdracht danig weten te drukken.