Auteur

Joris Heijn

Joris Heijn (1985) studeerde Internationale Betrekkingen in Groningen, maar wilde eigenlijk liever journalist worden. Deed daarom ook nog de journalistieke opleiding PDOJ in Rotterdam, waar hij er achter kwam het in de financiële journalistiek iets minder kommer en kwel was dan in de andere takken van journalistiek. Schreef sindsdien in Amsterdam over geld en economie voor onder meer Het Financieele Dagblad, persbureau Novum en NU.nl. Zit sinds 2014 bij Follow the Money en schrijft over de financiële sector, onder meer over hoe banken met het mkb omgaan (rentederivaten, Bijzonder Beheer), verzekeraars en toezichthouders.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
121
2016

Het schip in met ABN Amro

6
Joris Heijn

Joris Heijn

Staatsbank ABN Amro moest na het trauma van de nationalisatie weer een degelijke bank worden: geen grote buitenlandse avonturen meer, maar gewoon doen waar een bank voor bedoeld is. Maar waarom neemt de bank dan miljoenenrisico’s door een halve Russische ijsbreker te kopen en voor honderden miljoenen mede-eigenaar te worden van containerschepen en olietankers?

Banken schoffeerden Dijsselbloem en AFM in derivatenkwestie

9
Joris Heijn

Joris Heijn

Het klantbelang moet tegenwoordig centraal staan bij banken. Maar wat als er twijfels rijzen over bedragen van 100.000 tot 200.000 euro die je als bank bij honderden ondernemingen in rekening hebt gebracht? Ga je daar dan naar kijken, of ga je tegen de wens van toezichthouder AFM en minister Dijsselbloem in en laat je het de ondernemers zelf uitzoeken? Dat laatste, zo blijkt uit documenten die in handen zijn van Follow the Money.

Banken wisten dat renteswaps tijdbommen waren, maar verkochten ze toch

21
Joris Heijn

Joris Heijn

Banken hebben honderden miljoenen euro’s verdiend door mkb’ers rentederivaten te verkopen die moesten beschermen tegen een stijgende rente. Was die dreiging van een rentestijging reëel, of vermoedden de banken al lang dat de rente zou gaan dalen? Follow the Money legt de verkooppraatjes van de bankiers naast de interne rentevisies van de banken en komt tot opmerkelijke conclusies.

AFM wil betere bescherming kleine ondernemers

19
Joris Heijn

Joris Heijn

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat mkb-ondernemers beter beschermd worden tegen financiële instellingen. De belangenorganisaties van mkb'ers zitten daar echter niet zo op te wachten. Wat is er aan de hand?

Gerlinde Silvis, verantwoordelijk voor duizenden Rabo-ontslagen, per direct weg

3
Joris Heijn

Joris Heijn

Gerlinde Silvis, die als human resources directeur een cruciale functie heeft in het schrappen van 12.000 banen bij Rabobank, is per direct teruggetreden. Het is in korte tijd al de derde topfunctie die vrijvalt bij de bank, nadat Carin Gorter eind december op het laatste moment afzag van een functie als risicobestuurder en commissaris Henk van Dalen vorige week aftrad omdat hij verdachte is in een corruptie-onderzoek. Silvis was het middelpunt van de bestuursruzie die in 2013 uitbrak, waarbij CFO Bert Bruggink een tijdlang weigerde de bestuursvergaderingen bij te wonen.

Gaat het staatsexamen voor financieel adviseurs van tafel?

4
Joris Heijn

Joris Heijn

De staat heeft twee jaar geleden de macht naar zich toegetrokken over de examens die financieel adviseurs moeten afleggen. De sector is er niet blij mee. Examens afleggen waarvan zij zelf het nut betwijfelen, vormen sindsdien een kostenpost van miljoenen. Uit onderzoek dat Follow the Money deed voor AM:Magazine blijkt dat er in stilte aan een plan wordt gewerkt om de verantwoordelijkheid voor de examens weer in handen van de sector te geven. Maar gaat dat lukken?

‘Experts beslissen over nieuwe herbeoordeling, niet banken’

16
Joris Heijn

Joris Heijn

Banken mogen volgens minister Dijsselbloem toch niet meebeslissen over het nieuwe ‘herstelkader’ dat het probleem met rentederivaten in het mkb moet oplossen. De AFM zei eerder dat het nieuwe kader moest worden ‘overeengekomen met banken’. Wel hebben de banken volgens de minister de vrijheid om weg te lopen van tafel als zij het niet eens zijn met het plan.

Krijgen banken vrij spel bij nieuwe herbeoordeling rentederivaten?

23
Joris Heijn

Joris Heijn

Banken hebben de eerdere herbeoordeling van rentederivaten in de soep laten lopen, maar mogen nu meebeslissen over hoe het nieuwe herbeoordelingsproces er uit komt te zien. Tegenspel van MKB-Nederland krijgen zij in ieder geval niet, en ook de AFM ziet geen rol voor zichzelf weggelegd. Hoe evenwichtig gaat die nieuwe herbeoordeling zijn?

Curatoren DSB moeten derivatenprobleem mkb gaan oplossen

10
Joris Heijn

Joris Heijn

Minister Dijsselbloem heeft de curatoren van DSB aangesteld om het probleem van mkb'ers met rentederivaten op te lossen. Zij moeten 'in overleg met de banken' tot een nieuwe herbeoordeling komen.

Wiebe Draijer wil vooruit, maar worstelt met verleden

19
Joris Heijn

Joris Heijn

Rabo-topman Wiebe Draijer heeft zin in de toekomst: na de monsterfusie van vorig jaar en na een eerste winststijging in jaren, moet zijn bank het komende jaar weer 'dichterbij de klant gaan staan'. Maar alle ambities ten spijt, lijkt de bank maar niet los te komen van de vastgoed- en derivatenproblemen uit het verleden. En de klant? Draijer heeft zich er bij neergelegd dat die steeds minder vaak zijn hypotheek bij Rabo afsluit.

Onderzoek naar 'intimiderend nepkantoor' Rabo-advocaten

59
Joris Heijn

Joris Heijn

De Orde van Advocaten doet onderzoek naar de advocaten die in dienst zijn van Rabobank. Deze opereren onder de naam Witte & Partners, terwijl die naam niet terug te vinden is in het handelsregister. ‘Het is intimidatie, zodat klanten denken dat de bank een advocaat op hun dak heeft gestuurd,’ zegt advocaat Hester Bais, die de klacht bij de Orde indiende.

Kifid kiest pikant moment voor eerste uitspraken rentederivaten mkb'ers

12
Joris Heijn

Joris Heijn

Na een vol jaar radiostilte, wil het Kifid zich de komende weken plots toch mengen in het hoofdpijndossier van de rentederivaten in het mkb. Net nu banken en AFM druk onderhandelen over nieuwe herbeoordelingen, gaat ook het Kifid op korte termijn een oordeel vellen. Hoe zal dat uitvallen? Krijgen AFM en de mkb’ers gelijk in hun kritiek, of geeft het klachteninstituut de banken op een cruciaal moment een steuntje in de rug?

ABN als eerste door de knieën om derivaten mkb: opslagverhogingen worden terugbetaald

105
Joris Heijn

Joris Heijn

ABN Amro zwicht als eerste bank voor de druk van mkb'ers die furieus zijn over hun rentederivaat. De bank betaalt alle renteverhogingen terug aan klanten die niet goed gewaarschuwd waren, zo staat te lezen in een advocatenbrief van de bank. Het is een doorbraak in het derivatendossier die de bank mogelijk honderden miljoenen euro's kan kosten. Maar het roept ook een volgende vraag op: heeft ABN de toekomstige aandeelhouders wel goed genoeg geïnformeerd ten tijde van de beursgang?

De treurige werkelijkheid achter Rabo's feelgood-film over Bijzonder Beheer

29
Joris Heijn

Joris Heijn

Rabobank maakte een feelgood filmpje waarin vijf ondernemers vertellen over hun ervaring met de ziekenboeg van de bank, Bijzonder Beheer. 'Een realistisch beeld' noemt Rabo dat zelf. Maar nadere bestudering leert dat de bank ook heel wat verzwijgt over de ondernemers en dat niet alle geïnterviewden even tevreden zijn over de bank. Over een curator die jacht maakt op de bank en een ondernemer die zelf bij Bijzonder Beheer gewerkt blijkt te hebben.

AFM lijkt niet door te bijten in derivatendossier

48
Joris Heijn

Joris Heijn

De radicale u-bocht die de Autoriteit Financiële Markten vorige maand maakte in het mkb-derivatendossier, lijkt te verzanden. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse betrokkenen. Daarmee dreigen banken en AFM de mkb'ers verder van zich te vervreemden en ligt escalatie via de rechter op de loer.

Opstandige vishandelaar legt het af tegen Bijzonder Beheer

52
Joris Heijn

Joris Heijn

Na een taaie strijd tegen zijn lokale Rabobank is de Friese vishandelaar Eeuwke Damstra vlak voor kerstmis failliet gegaan. Een uit de hand gelopen ruzie over een onverkoopbare viswinkel eindigde in een klus voor de curator. Damstra wacht de schuldsanering en Rabo kan fluiten naar tonnen. Hoe kon het zo mislopen met een verder prima renderend bedrijf?

2015

Negatieve rente én extra betalen voor je renteswap - dat klopt niet

30
Joris Heijn

Joris Heijn

Tal van ondernemers bevinden zich in de bizarre situatie dat zij méér rente betalen, omdat de marktrente is gedaald. Dat is het gevolg van renteswaps die de mkb'ers hebben gekocht. Banken erkennen dat de extra rente fout is, maar van compensatie lijkt nog geen sprake.

Ambtenaren verzekerd via stichtingen zonder AFM-vergunning

3
Joris Heijn

Joris Heijn

Ambtenaren hebben ruim honderdduizend verzekeringspolissen lopen via speciale ambtenarenstichtingen die geen AFM-vergunning hebben. Dat blijkt uit onderzoek dat FTM deed voor AM:Magazine. Volgens de stichtingen zelf is er niets mis met de gekozen constructies, maar experts twijfelen daaraan.

Rabobank wil alles: winst verdubbelen, mensen ontslaan én tevredener klant

43
Joris Heijn

Joris Heijn

Én tevredener klanten, en twee keer zoveel winst maken op die klanten. Een kwart minder medewerkers, én honderden nieuwe 'contactpunten' openen. Rabo-topman Wiebe Draijer maakte woensdag een ingrijpende reorganisatie bekend, maar wil tegelijkertijd de ambities flink opschroeven.

Claimstichting opent aanval op AFM om rentederivaten

59
Joris Heijn

Joris Heijn

Als het aan Stichting Renteswapschadeclaim ligt, gaat de Autoriteit Financiële Markten nog verder door het stof over het toezicht op de verkoop van rentederivaten aan mkb'ers. De claimclub dreigt met een rechtszaak als de toezichthouder zijn milde oordeel over het 'onder water staan' van renteswaps niet herziet.

Dit is wat er niet deugt aan de herbeoordelingen van mkb-derivaten

59
Joris Heijn

Joris Heijn

De AFM is vorige week door het stof gegaan voor haar gebrekkige toezicht op de herbeoordelingen van rentederivaten door banken. Maar waar ging het nu precies mis? Follow the Money graaft al jaren in dit dossier en zag enkele herbeoordelingsbrieven in. We sommen de fundamentele gebreken even voor u op.

Broodjes eten met bankiers

154
Joris Heijn

Joris Heijn

Bankenvereniging NVB nodigde journalisten uit om eens 'bij te praten' met de topmannen van ING en SNS. ING-topman Ralph Hamers kwam onder andere met een kwinkslag aan het adres van bestseller auteur Joris Luyendijk [Update: nu met discussie met ING-bestuurslid Wilfred Nagel].

'Rabobank en haar leden krijgen spijt van teloorgang autonome lokale banken'

71
Joris Heijn

Joris Heijn

Niet aandeelhouders, maar enkele duizenden leden stemmen vanavond over de grootste binnenlandse fusie van Nederland. Verspreid over ruim 100 zaaltjes, zullen leden van de onafhankelijke lokale Rabobanken een klap geven op de fusie, zo is de verwachting. Toch klinkt er ook kritiek: Rabo informeert haar overige twee miljoen leden nauwelijks over de veranderingen. 'Als je de bank opheft zonder je leden actief te benaderen, neem dan alsjeblieft het woord coöperatie niet telkens in de mond.'

Rechter: Bijzonder Beheer 'nodeloos schadend' voor hypotheekklant

54
Joris Heijn

Joris Heijn

De rechter heeft eerder deze maand de goede intenties van Rabobanks afdeling Bijzonder Beheer openlijk in twijfel getrokken, omdat de bank een huis per se snel wil verkopen, ook al blijft de verkoper daardoor achter met honderdduizend euro extra restschuld. '[Het] doet vermoeden dat Rabobank andere drijfveren heeft dan het realiseren van een zo hoog mogelijke verkoopopbrengst,' stelt de rechter.

ABN onthult in beursprospectus uitbreiding derivatendebacle in mkb

38
Joris Heijn

Joris Heijn

ABN Amro is bang dat de bank verder in het nauw komt door de verkoop van rentederivaten aan mkb'ers. De bank onthult in het prospectus dat er nog meer derivatendossiers herbeoordeeld moeten worden, dat er meer geld opzij is gelegd en dat het hoofdpijndossier in ergste geval 'substantiële' gevolgen kan hebben voor de reputatie en de resultaten van ABN.

Familie Ter Haar schoot zichzelf in voet met faillissement Oad

28
Joris Heijn

Joris Heijn

De familie Ter Haar heeft zichzelf buitenspel gezet door zelf het faillissement van Oad aan te vragen, uit angst dat de familiebestuurders zelf claims aan hun broek zouden krijgen. Nu de reisgroep failliet is, mag alleen de curator nog een zaak aanspannen tegen Rabobank, zo oordeelde de rechter woensdag. Er is geen inhoudelijk oordeel geveld over de handelswijze van Rabo's afdeling Bijzonder Beheer.

Nationale-Nederlanden schikt belangrijke 'Van Leeuwen-woekerpoliszaak'

23
Joris Heijn

Joris Heijn

Nationale-Nederlanden heeft een belangrijke woekerpoliszaak in stilte geschikt, zo bevestigt de advocaat van woekerpolisbezitter Van Leeuwen. De zaak van Van Leeuwen kwam een halfjaar geleden in het nieuws nadat het Europese Hof een belangrijk argument van de verzekeraar over verborgen kosten van tafel had geveegd. Volgens Pieter Lijesen van Stichting Woekerpolisproces is met de schikking ruim tienduizend euro gemoeid.

Rechter: Rabobank mag krediet niet per direct opzeggen

16
Joris Heijn

Joris Heijn

Rabobank is niet netjes omgegaan met ingenieursbureau Advistaal, zo heeft de rechter vorige week geoordeeld. De bank zegde een kredietlijn van 300.000 euro met onmiddellijke ingang op. Niet veel later ging Advistaal failliet. De curator wil dat Rabo daarom opdraait voor het half miljoen euro tekort in de boedel.

ABN verlost van Vestia, maar nog niet van Erik Staal

14
Joris Heijn

Joris Heijn

ABN Amro en Vestia zijn weer goede vrienden nadat de bank 55 miljoen euro heeft overgemaakt aan de woningcorporatie vanwege het derivatendebacle uit 2012. Zulke goede vrienden zelfs, dat Vestia de staatsbank een gunst verleent in een nog lopende rechtszaak rondom oud-Vestia-topman Erik Staal. Maar de grote vraag is of ABN Amro vlak voor de beursgang wel geheel van het Vestia-dossier af is.

Fusie lokale Rabobanken is er door, nu de bezuinigingen nog

9
Joris Heijn

Joris Heijn

Alle 1000 lokale Rabo-bestuurders en commissarissen hebben ingestemd met het opgeven van de zelfstandigheid van hun lokale bank. Vandaag en morgen spreekt de top van de bank over een nieuw heikel punt: de strategie voor de komende jaren en de onvermijdelijke verdere bezuinigingen.