Auteur

Judith Spanjers

Judith Spanjers (1975) werkte 22 jaar voor Omroep Gelderland. De onderzoeksjournalist in haar werd wakker na het lezen van het rapport over de grootste voedselvergiftiging van de Nederlandse geschiedenis. Ze zette hier grote vraagtekens bij en deed vervolgens drie jaar onderzoek naar de salmonellabesmetting in de zalm van visbedrijf Foppen en naar het toezicht op onze voedselveiligheid in het algemeen. Met als gevolg: meer dan 100 Kamervragen en meerdere Kamerdebatten.
De afgelopen vijf jaar deed Judith voor de omroep onderzoek naar zorgwinsten en zorgfraude. Ze deed onderzoek naar de kwaliteit en rechtmatigheid van de zorg in de WLZ, wmo, jeugdwet en de forensische zorg. Ook naar aanleiding van haar zorgartikelen stelden Kamerleden meer dan 100 Kamervragen. Judith verbaast zich erover dat kleine zorgaanbieders nog steeds in korte tijd miljonair kunnen worden door het bieden van zorg aan kwetsbare cliënten en dat de overheid niet of nauwelijks ingrijpt. Ze vervolgt haar onderzoek bij Follow the Money en zal verder gaan graven in de misstanden in de zorg.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
5
2020

Beeld door XF&M.

Les één in zorgfraude: trek je niets aan van gemeentegrenzen

16
Judith Spanjers

Judith Spanjers

Een 19-jarige personal trainer start in 2016 zorgonderneming Flexzorg. De gemeente Apeldoorn sluit een contract af voor ambulante begeleiding en dagbesteding. Al na enkele maanden bespreekt Apeldoorn ‘verbeterpunten’ met Flexzorg. Verbeterpunten worden fraudesignalen, fraudesignalen veranderen in een aangifte. Maar liefst drie keer treffen de gemeente Apeldoorn en Flexzorg elkaar voor de rechter. Intussen levert Flexzorg in andere gemeenten gewoon zorg. Hoe kan dat?

2019

Podcast | Gebrekkig toezicht door gemeenten geeft zorgcowboys vrij spel

Podcast
2
Arjan van der Linden, Frederique de Jong & Judith Spanjers

Arjan van der Linden, Frederique de Jong & Judith Spanjers

© Reinout Dijkstra

Gebrekkig toezicht door gemeenten geeft zorgcowboys vrij spel

10
Arjan van der Linden & Judith Spanjers

Arjan van der Linden & Judith Spanjers

Gemeenten worstelen met het toezicht op zorgcowboys, blijkt uit een enquête van Follow the Money, Pointer en Reporter Radio. Aanbieders, die via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet zorg leveren, krijgen nauwelijks inspecties. Als gemeenten wel onderzoek doen en besluiten te stoppen met een aanbieder, doen zij zelden aangifte. Zelfs bij duidelijke fraudesignalen is strafvervolging niet gegarandeerd. ‘Gemeenten hebben geen idee wat ze met een fraudesignaal moeten.’

Podcast | Binnen de muren van het beschermd wonen is het niet veilig

Podcast
4
Frederique de Jong & Judith Spanjers

Frederique de Jong & Judith Spanjers

© ANP Lex van Lieshout

Binnen de muren van het beschermd wonen is het niet veilig

19
Judith Spanjers

Judith Spanjers

Kwetsbare cliënten krijgen binnen het beschermd en begeleid wonen te maken met intimidatie, prostitutie en mishandeling. Dat constateren onderzoekers van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Voor het eerst deden zij landelijk onderzoek naar fraude en veiligheid bij begeleid en beschermd wonen. Hun werk legt flinke misstanden bloot. Desondanks ontkent het ministerie van Volksgezondheid dat er structurele problemen zijn.