Auteur

Lisa Boerop

Lisa (1993) studeert Future Planet Studies. Klinkt dat als een hippiestudie? Als je wil voorkomen dat we over een aantal decennia vervuild water hebben, te weinig eten en een energiecrisis, dan maar het stempel ‘milieuhippie’. Bij Follow the Money doet Lisa de komende maanden onderzoek naar de toekomst van energie. Want het gas raakt op, de olievelden uitgeput en met duurzame energie worden niet echt vorderingen gemaakt.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
9
2016

Waarom kiezen pensioenfondsen nog steeds voor olie en gas?

14
Lisa Boerop

Lisa Boerop

Eind januari werd de Shell-overname van gasgigant BG goedgekeurd door de aandeelhouders. Uit een inventarisatie van Follow the Money blijkt dat de meerderheid van de grote Nederlandse pensioenfondsen vóór stemde, terwijl ze ondertussen hard roepen te willen verduurzamen. Wat bewoog hen?

Wie betaalt de sloop van Borssele?

0
Lisa Boerop

Lisa Boerop

De kerncentrale in Borssele moet in 2033 gesloopt worden, maar het geld daarvoor is er nog niet. Een onderzoeksbureau vertelde de aandeelhouders in januari dat de centrale zulke grote verliezen oplevert dat ze de ‘continuïteit van de onderneming bedreigen’. Voor 2033 moet de pot van bijna 500 miljoen euro, waarmee de sloop bekostigd gaat worden, gevuld zijn. Maar het is de vraag of dat lukt.

2015

Niemand weet wat propaangas kost

0
Lisa Boerop

Lisa Boerop

Het bestaat nog in Nederland, een gesloten en ondoorzichtige markt met een beperkt aantal aanbieders en consumenten die geen keus hebben. Tienduizenden huishoudens in regio's zonder aardgasleiding zijn afhankelijk van propaangas, maar betalen daar te hoge prijzen voor. Door een collectief en een dwarse intermediair komt er eindelijk wat concurrentie op gang. De toezichthouder zwijgt vooralsnog in alle talen.

Duurzame energie is nu mainstream

0
Lisa Boerop

Lisa Boerop

Goed nieuws: duurzame energie is geen nieuwkomer meer op de energiemarkt, maar is nu mainstream. Van alle nieuw geïnstalleerde opwekcapaciteit in 2014, was 85 procent duurzaam. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) in de jaarlijkse World Energy Outlook.

De struikelblokken voor het klimaatverdrag

0
Lisa Boerop

Lisa Boerop

Nog maar twee weken, dan komen de wereldleiders in Parijs bijeen voor de COP21-klimaatconferentie. De EU wil dat daar juridisch bindende afspraken gemaakt worden, die iedere vijf jaar worden herzien. Als dat lukt, betekent dat een grote stap vooruit op het gebied van klimaatbeleid. Maar waar kan het fout gaan?

Waait ons pensioen weg?

0
Lisa Boerop

Lisa Boerop

De aanbesteding voor de eerste kavels van de nieuwe windmolenparken in de Noordzee gaat in december van start, en pensioenbeheerder APG is van plan om in de parken te beleggen. Hoe risicovol is dat?

Kolen en gas in zwaar weer door wind en zon

0
Lisa Boerop

Lisa Boerop

De opkomst van duurzame energie begint een stevige factor te worden in de energiemarkt. Door de overvloed aan energie wordt fossiele energie steeds goedkoper, de kolen- en gassector hebben het zwaar. Welke gevolgen heeft dat voor Nederland, dat grote moeite heeft de energietransitie een beetje op stoom te krijgen? Kúnnen we eigenlijk wel zonder gas?

Vijf lessen die we kunnen trekken uit de Duitse Energiewende

0
Lisa Boerop

Lisa Boerop

In de Miljoenennota ging het kabinet nauwelijks in op het energievraagstuk. Wel vroeg het kabinet om ‘externe inbreng gezien de complexiteit ervan’. Hoog tijd om op zoek te gaan naar wat ‘externe inbreng’. En wel bij onze oosterburen. Wat kunnen we leren van hun Energiewende?

Het einde van de aardgasbaten komt in zicht

0
Lisa Boerop

Lisa Boerop

Met Russisch aardgas in de Nederlandse gasrotonde hoopt minister Henk Kamp de afnemende aardgasbaten te compenseren. Het taboe daarover heeft hij in de ijskast gezet. Hoe is het gesteld met onze energievoorziening, en hoe zien de financiën van de staat eruit zodra we minder gas produceren?