Auteur

Lukas Kotkamp

Zelfstandig allround onderzoeksjournalist. Verbleef eerder in Brussel en schreef daar over de EU en aanverwante zaken. Studeert af op Azerbeidzjaanse propaganda.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
4
2022

De EU en ‘partner’ Azerbeidzjan: eerst het gas, dan de moraal

14
Lukas Kotkamp

Lukas Kotkamp

Om de winter door te komen zonder gas uit Rusland, is de Europese Unie naarstig op zoek naar nieuwe leveranciers. Onlangs sloot de Europese Commissie een deal met een land dat een twijfelachtige reputatie heeft op het gebied van corruptie en mensenrechten: Azerbeidzjan. Een controversiële stap voor de Europese waardengemeenschap.

Ondanks sancties: export van strategische goederen naar Rusland floreerde ook ná 2014

175
Nadia El Khannoussi & Lukas Kotkamp

Nadia El Khannoussi & Lukas Kotkamp

Vanuit Nederland leverden bedrijven aan Rusland voor 2,6 miljard euro aan goederen die niet alleen voor civiele, maar ook voor militaire doelen te gebruiken zijn. Dit roept de vraag op of er voldoende controle is op exportvergunningen, die al verplicht zijn sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014.

Europees ‘vredesfonds’ betaalt de wapens die naar Oekraïne gaan, ook de afdankertjes

20
Lukas Kotkamp

Lukas Kotkamp

Om het Oekraïense leger te helpen, stelde de Europese Commissie via een Europees ‘vredesfonds’ een half miljard euro beschikbaar en leverden diverse lidstaten allerlei wapens en andere militaire goederen. Dit verrassend snelle optreden roept vragen op. Wat krijgt Oekraïne eigenlijk? Wie houdt toezicht op de wapens in een oorlogsgebied? En wie betaalt de rekening?

Nederlandse pluimveegigant nestelt zich met plofkip in Frankrijk

9
Lukas Kotkamp & Amélie Poinssot

Lukas Kotkamp & Amélie Poinssot

De intensieve vee-industrie is niet meer langer overal welkom. Deze bedrijven kijken daarom steeds vaker over de grens. Dat geldt ook voor de Nederlandse pluimveegigant Plukon, die zich in Frankrijk heeft genesteld en daar plofkippen laat fokken. Dat gaat ten koste van de biologische kippenteelt aldaar. Zowel de betrokken boeren als de lokale bewoners zijn er niet gelukkig mee.