Auteur

Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout (1968) is onderzoeksjournalist, auteur, en voedselveiligheid- en spoorwegenexpert. Hij werkte voor regionale dagbladen (Utrechts Nieuwsblad. GPD) en Nederlandse televisie programma's als Zembla, Uitgesproken en De Ombudsman (VARA) en KRO Reporter.
In de afgelopen jaren schreef hij een aantal boeken, zoals 'Kookkaravaan, smaakroute door Marokko', dat in 2011 werd verkozen tot het Nederlands Kookboek van het Jaar. Ook Gourmand Cookbook Awards (Parijs, maart 2012) bekroonde 'Kookkaravaan' tot Best Cookbook in The Netherlands.
Medio maart 2014 publiceerde hij 'Uitgebeend, hoe veilig is ons voedsel nog?' Een kritische reconstructie over de kapot bezuinigde en gereorganiseerde Keuringsdienst van Waren, de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees en de daaruit voortkomende Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) Dit onderzoeksjournalistieke boek werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Maatschappij en Veiligheid op verzoek van voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Sinds het verschijnen van Uitgebeend wordt Van Silfhout vaak gevraagd als onafhankelijk expert op het gebied van voedselinspectie door het Nederlandse parlement, de media en Duits en België voedselveiligheidsorganisaties.
In 2014 (december) publiceerde Van Silfhout het veelbesproken, door FNV Spoor mogelijk gemaakte onderzoeksjournalistieke boek 'De Ontsporing, het Fiasco Fyra'. Veel hoofdrolspelers uit het spoordrama die later moesten verschijnen in de openbare verhoren voor de parlementaire Fyra-enquête, lieten in dit boek al het achterste van hun tong zien, inclusief de nodige geheime documenten.
Voor Follow the Money produceerde Van Silfhout een serie verslagen van de Fyra-enquête als slotanalyse annex epiloog, waarin hij een aantal tekortkomingen in het parlementaire enquête–eindrapport blootlegt.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
20
2016

Nationalisering ProRail stelt vriend en vijand voor raadsels

11
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Het besluit van staatssecretaris Dijksma om ProRail te nationaliseren leidt alom tot verbazing. Niet alleen loopt er net een onderzoek naar de vraag welke ordening van het Nederlandse spoor het meest ideaal is, het is bovendien volstrekt onduidelijk wat de stap betekent voor het toekomstige beleid. Komt nu ook de NS weer helemaal onder de hoede van de Staat, of komt er juist meer privatisering op het spoor?

Hitlijst voor toprestaurants

6
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

De lijst van de 50 beste restaurants ter wereld die het Britse tijdschrift Restaurant elk jaar publiceert, heeft een dijk van een reputatie. Toch krijgt deze top-50 al vanaf het begin fundamentele kritiek over zich heen. De lijst zou dienen als vehikel ter promotie van de, zwaar op chemicaliën leunende, moleculaire keuken. Wat is er waar van de aantijgingen?

Fyra-fiasco leidt tot bezinning op Nederlandse spoortoekomst

37
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Nu het Fyra-fiasco bijna tot de annalen van de politieke geschiedenis en het spoorwegverleden van ons land behoort, is het tijd om de bittere ervaringen om te zetten in het spoorbeleid van de toekomst. Daarbij liggen voor ‘Den Haag’ alle opties open, van volledig privatiseren tot volledig nationaliseren van het spoorvervoer. Opmerkelijk genoeg behoort voor het HSL-traject zelfs een openbare aanbesteding weer tot de mogelijkheden, terwijl dat juist een van de voornaamste oorzaken was van het mislukken van het Fyra-project.

‘Alstom trok zich niet terug uit Fyra-aanbesteding’

2
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Op dezelfde dag dat de NS bekend maakte dat de miljardenorder voor de opvolgers van de Fyra-treinen naar Alstom gaat, werd bekend dat de Franse treinenbouwer een claim tegen de NS heeft lopen vanwege de Fyra-aanbesteding. De NS claimt dat Alstom zich al uit de aanbestedingsprocedure had teruggetrokken voordat de Fyra-order werd vergeven, de Fransen bestrijden dit — en ze kunnen zich beroepen op een parlementaire enquête.

Dijksma zet met ‘marktverkenning’ de verhouding NS en Den Haag weer op scherp

7
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Het Fyra-fiasco krijgt nog een staart. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) wil middels een ‘marktverkenning’ wel eens weten of een andere partij het nog beter zou kunnen doen. Bijzonder lastig voor de NS, want het bedrijf staat op het punt om voor een miljard euro zo’n 80 nieuwe intercity’s te bestellen. Een hernieuwde strijd tussen de NS en politiek Den Haag lijkt op komst.

Chemische additievenkok Ferran Adrià wordt Disney’s gezondheidsgoeroe

3
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Follow the Money beschreef in een vierdelige serie hoe Ferran Adrià, de ster van de moleculaire keuken, zich ontwikkelde tot de kampioen van de chemische additievenindustrie. Nu volgen we zijn verbijsterende transformatie tot gezondheidsheld voor kinderen als hoofdrolspeler in een Disney app. De start van een wereldwijd marketingoffensief?

Het nieuwe koken anno 2016: poeders, vloeistof & 3D printen van ons eten

3
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

De wereldvermaarde 'moleculaire keuken', die vanaf eind jaren ’90 school maakt in de topgastronomie, is ontaard in een ongebreideld gebruik van chemische additieven. Intussen geeft de additievenindustrie openlijk toe topkoks te gebruiken als hun uithangbord. Al die tijd, blijkt nu, was hun doel de kunstmatige geur- kleur en smaakversterkers thuis op jouw bord te krijgen. Deel 4 in een reeks van vier diepgravende artikelen waarin Follow the Money de geheimen en gevaren van het moleculaire koken onthult.

Koken op topniveau: steeds minder een kwestie van 'echt eten'

3
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Eten in een sterrenrestaurant eindigt voor de fijnproever verdacht vaak in een dagenlange lijdensweg met ernstige ziekteverschijnselen. Alles wijst erop dat dit te maken heeft met het gebruik van chemische additieven en aroma's uit de futuristische keuken van kookgenie Ferran Adrià en zijn fans. Deel 3 in een reeks van vier diepgravende artikelen waarin Follow the Money de geheimen en gevaren van het moleculaire koken onthult.

De alchemisten van de haute cuisine

8
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Kookgenie Ferran Adrià werd wereldberoemd als reageerbuiskok die hemelse smaken kon toveren uit een simpel spruitje. Maar via de achterdeur van zijn kooklab loodste hij vervolgens stilletjes een reeks verdachte, ziekmakende smaakstoffen en andere toevoegingen de restaurantkeuken in. Inmiddels bereiken Adrià's omstreden additieven via de voedingsindustrie zelfs het grote publiek. Deel 2 van een reeks van vier diepgravende artikelen waarin Follow the Money de geheimen en gevaren van het moleculaire koken onthult.

Kookgenie Ferran Adrià gesteund door additievenindustrie

1
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

De Spaanse topchef Ferran Adrià heeft een deel van zijn succes en inkomsten te danken aan innovatiefinanciering vanuit de Europese Unie en sponsoring van onder meer de additievenindustrie. Zijn ‘moleculaire keuken’ is door Adrià en additievenfabrikanten als vehikel gebruikt om restaurantkoks over de hele wereld aan hulpstoffen te helpen die tot dan toe alleen in de levensmiddelindustrie werden gebruikt.

De post-moleculaire keuken: chemische industrie in de topgastronomie (deel 1)

4
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Het leek Gaby Scanlon wel wat: een Nitro-Jägermeister. Het was 2012 en de Britse vrouw vierde samen met een groep vrienden haar achttiende verjaardag in Oscar’s Wine Bar in de Noord-Engelse stad Lancaster. Het drankje dat Scanlon kreeg aangeboden had niet alleen een intrigerende naam, door de prachtige dampen die uit het glas opstegen zag het er ook buitengewoon interessant uit.

De keerzijde van sterrenkok Ferran Adrià

0
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Vanaf donderdag 10 maart is in Maastricht 'een ode aan het brein en de radicale kookkunst' van de Spaanse topchef Ferran Adrià te zien. Follow the Money reconstrueert de moleculaire keuken en de additievenindustrie in onze topgastronomie.

Eindrapport Fyra-commissie rammelt als een Italiaanse trein

Opinie
29
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Vanavond beginnen de einddebatten met de Fyra enquêtecommissie. De uitgebreide analyse die onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout maakte van het Fyra-debâcle maakt duidelijk dat de openbare aanbesteding de hogesnelheidslijn Amsterdam-Brussel fataal is geworden. Onbegrijpelijk dat de commissie daar in haar rapport geen aandacht aan besteedt, oordelen experts, want intussen lijkt het kabinet alweer op te stomen naar een nieuw spoordrama-met-marktwerking.

Een nieuw Fyra-debacle lijkt onvermijdelijk

11
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Vanaf de zomer van 2013 dook onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout in het echec rond de hogesnelheidstrein Fyra. Zijn boek 'De ontsporing' publiceerde hij vlak voordat de parlementaire enquêtecommissie Fyra met haar hoorzittingen begon. In dit uitgebreide artikel over het Fyra-eindrapport kraakt een aantal experts harde noten. Over de puinhopen die marktwerking op het spoor veroorzaakte. ‘Die aanbesteding was een dwaze exercitie en had nooit mogen plaatshebben.’ Dinsdagavond om 19.00 uur en donderdagochtend om 10.15 vinden de plenaire einddebatten plaats met de Fyra-enquêtecommissie in de Tweede Kamer.

Jan Timmer en experts waarschuwen Den Haag: de Parlementaire enquête naar het Fyra-debacle heeft ernstige tekortkomingen

37
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

De parlementaire enquêtecommissie Fyra presenteerde onvolledige en deels foutieve conclusies. De commissie zet daarmee zowel de Kamer als de regering op het verkeerde been in de einddebatten die dinsdagavond om 19.00 uur beginnen over de Fyraflop en de toekomst van het Nederlands spoor. Dit zeggen verschillende experts en betrokkenen onder wie oud-NS-president-commissaris Jan Timmer, tegen onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout na uitvoerige analyse van het Fyra-eindrapport en recente commissie-uitlatingen.

2015

Conclusie Fyra-enquête. De omissie van de Fyracommissie

36
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout, met Andries van den Berg auteur van het boek ‘De Ontsporing’ over ‘het Fyra fiasco’, volgde de Fyra-enquête van dag tot dag tot en met de conclusies van de enquêtecommissie. Van Silfhouts conclusie: Het eindrapport is incompleet door het negeren van de Thalys en door fatale Haagse besluiten.

Het dodelijke broodje Foppen-zalm [Reconstructie]

25
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

De salmonellavergiftiging in 2012 door zalm van de firma Foppen trof tienduizenden mensen, er vielen doden. Onderzoeksjournalisten Marcel van Silfhout & Jan Taco te Gussinklo leggen in een reconstructie het drama bloot en staan stil bij de onbegrijpelijk coulante houding van de Onderzoeksraad.

Waarom slikken we dit allemaal?

95
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

De Britse onderzoeksjournaliste Joanna Blythman ging undercover in de voedselindustrie. Met een bezorgde blik op de gerookte zalm op zijn bord interviewde auteur Marcel van Silfhout zijn collega over haar nieuwe boek 'Swallow this'. 'Staatsgeheimen en het seksleven van de koningin zijn makkelijker te onthullen dan wat er exact in een voedingsproduct zit.'

Wortels van Limburgs spoordebacle liggen bij Fyrafiasco

Opinie
39
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Openbare aanbestedingen vanuit de roep om meer marktwerking falen jammerlijk, zoals recent nog in Limburg. Dat betoogt journalist Marcel van Silfhout, auteur van het boek 'De Ontsporing' over het Fyra-debacle, waarover binnenkort een parlementaire enquête start. 'Tendersystemen leiden tot een collectieve race to the bottom.'

2014

De reconstructie van het Fyra-debacle [voorpublicatie]

14
Marcel van Silfhout

Marcel van Silfhout

Het Fyra-debacle was een 'accident waiting to happen' en de Nederlandse overheid is zelf verantwoordelijk voor het fiasco. Dit blijkt uit het boek 'De Ontsporing' van Marcel van Silfhout en Andries van den Berg. Een voorpublicatie.