Auteur

Mark Koster

Journalist en auteur van de biografie over de dynastie van de familie De Mol.

Koster werkt vanaf 1990 als journalist voor weekbladen, kranten, nieuwsprogramma’s in verschillende functies. Tussen 2006 en 2012 was hij verslaggever bij dagblad De Pers. Daarvoor werkte hij bij Quote, Nieuwe Revu en was hij medeoprichter van televisiestart-up Campus TV.

Kosters passie om onwelriekende geldstromen te openbaren werd al vroeg geactiveerd. Toen hij in de jaren tachtig het programma Gouden Bergen zag, lonkte de financiële onderzoeksjournalistiek. Onder de aanhef van de slogan ‘je schrijft of je hebt vrienden’ werkt hij inmiddels al een kwart eeuw in de media.

Voor FTM richt hij zich op de financiële nasleep van de coronapandemie.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
20
2022

Haagse ondernemersfamilie gebruikte miljoenen aan coronasteun voor zichzelf

31
Mark Koster & Remy Koens

Mark Koster & Remy Koens

Eurostart Uitzendbureau in Den Haag ontving 6,6 miljoen euro aan coronasteun. Uit de bedrijfsadministratie blijkt dat een deel is besteed aan vastgoed, auto’s en leningen voor familieleden.

Nederlandse jachtbouwer wil van Russische eigenaar af, maar zit voorlopig aan hem vast

4
Henk Willem Smits & Mark Koster

Henk Willem Smits & Mark Koster

Het voortbestaan van Heesen Yachts loopt mogelijk gevaar, betoogde de bouwer van luxe jachten uit Oss voor de rechtbank. Heesen vreest sancties van de Europese Unie tegen zijn Russische eigenaar Vagit Alekperov. Achter de schermen werkt de werf aan een doorstart met een faillissementscenario, zeggen bronnen. Ook een bijna afgebouwd jacht van 100 miljoen euro is inzet.

Nederlandse werven werken door aan jachten voor Russen, ondanks sancties

47
Henk Willem Smits & Mark Koster

Henk Willem Smits & Mark Koster

De Nederlandse bouwers van superjachten namen het niet zo nauw met ‘know your customer’-regels en meldingen van ongebruikelijke transacties. Die laksheid bezorgt de branche nu problemen. Van twintig superjachten is niet duidelijk voor wie ze zijn bestemd. Omdat ze mogelijk aan Russen worden geleverd, staan negen scheepswerven nu onder ‘verscherpt toezicht’ van de douane. Ze bouwen rustig door.

Hoe Poetins politiek een supermarktsucces van Nederlandse managers sloopte

28
Mark Koster

Mark Koster

Een groep Nederlanders wist met de hulp van investeerders een succes te maken van Lenta, een Russische supermarktketen. De annexatie van de Krim gooide roet in het eten, net als de slechte koers van de roebel. Nadat oligarch Alexei Mordashov de keten overnam, vertrokken de meeste Nederlanders. Follow the Money sprak met ze.

Russische commissarissen stappen op bij Heesen Yachts

6
Mark Koster

Mark Koster

Nederlandse bouwers van luxejachten proberen zich te ontdoen van Russische connecties om te ontsnappen aan mogelijke sancties en beslagleggingen van schepen. Bij Heesen stappen twee Russische commissarissen op.

Sancties raken Nederlandse bouwers van superjachten

16
Mark Koster

Mark Koster

De Nederlandse bouwers van luxueuze jachten zien hun handel afnemen nu Russische oligarchen op sanctielijsten belanden. Het lijkt ze niet veel te deren: ‘Wat maken die boten nu uit? Dan vaar je toch even niet?’

RTL weigert advertenties van Gazprom

14
Mark Koster

Mark Koster

RTL Nederland heeft een advertentiecampagne van het Russische energiebedrijf Gazprom geweigerd. De Russische gasreus die rondom Champions League-wedstrijden adverteert, wilde in maart en april zendtijd inkopen. RTL heeft het verzoek afgewezen. Het gaat om een bedrag van ruim twee ton.

Realityshow aan de Zuidas: de strijd om de miljoenen van The Voice

12
Mark Koster

Mark Koster

Wat zijn de bedrijfseconomische gevolgen voor John de Mol nu er grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden bij The Voice? Hoe eerder De Mol weet had van het wangedrag, hoe meer het hem zal kosten. Zuidas-kantoren De Brauw Blackstone Westbroek en Van Doorne werken aan een case op basis van klachten van slachtoffers.

Omstreden The Voice-onderzoeker vervangen

10
Henk Willem Smits & Mark Koster

Henk Willem Smits & Mark Koster

Het advocatenkantoor dat onderzoek doet naar misdragingen bij The Voice laat niet Vanessa Liem maar partner Jan Leliveld het onderzoek verrichten. Liem lag onder vuur omdat ze in eerdere onderzoeken tekort zou zijn geschoten. Ze is recent gedagvaard omdat ze bij accountantskantoor EY een opdrachtgever naar de mond zou hebben gepraat. Dergelijke kritiek klinkt vaak over ‘externe’ onderzoeken door advocatenkantoren.

Het doek valt voor Shula Rijxman, een nieuw begin voor de NPO

7
Mark Koster

Mark Koster

Bestuursvoorzitter Shula Rijxman is na tien jaar vertrokken bij de NPO, maar bedong bij haar exit dat ze nog een pan-Europees diversiteitsproject mag opzetten. Niet iedereen betreurt haar vertrek. Reconstructie van de langzame val van een strijdbare flapuit.

2021

Hoe de NPO en omroepen dansen om een miljoenenpot en de programmamakers berooid achterblijven

20
Mark Koster & Marthe-Geke Bracht

Mark Koster & Marthe-Geke Bracht

De geldstromen bij de NPO zijn ondoorzichtig. Zelfs bij het ogenschijnlijk transparante NPO-fonds is onduidelijk waar het geld uiteindelijk belandt. Net als elders in Hilversum stuiten makers ook hier op de macht van de netmanager.

De ondoorgrondelijke manoeuvres van de NPO-directie: ‘Het is een ziekmakend systeem’

40
Mark Koster & Marthe-Geke Bracht

Mark Koster & Marthe-Geke Bracht

FTM onderzocht de werkwijze van het NPO-bestuur en trof in Hilversum bange omroepmedewerkers, boze makers, gepeperde facturen en gekrenkte trots. ‘Het wordt langzamerhand Noord-Koreaanse staatstelevisie!’

Achter de schermen bij de publieke omroep: een giftige cocktail op het Media Park

55
Mark Koster & Marthe-Geke Bracht

Mark Koster & Marthe-Geke Bracht

Het omroepbestel wankelt. Ooit was het bestel de trots van verzuild Nederland met voor iedereen zijn eigen omroep, maar de centrale NPO heeft de macht binnen dertien jaar naar zich toegetrokken en speelt met een budget van 828 miljoen euro een sluw verdeel-en-heersspel met omroepen. Witte vergrijsde mastodonten verpulveren elke creativiteit van de mensen waar het om zou moeten gaan, de makers en de kijkers. Follow the Money ging op onderzoek in de groezelige Hilversumse enclave en ontdekte Koning Klein, ‘makelaars in teleurstellingen’ en gefrustreerde programmamakers. ‘Met de NPO hebben we een monster van Frankenstein gecreëerd.’

Accountants kunnen 12 miljard NOW-subsidies niet (op tijd) controleren

27
Mark Koster & Remy Koens

Mark Koster & Remy Koens

Accountants luiden de alarmbel. Ze zijn verantwoordelijk voor de controle van 12,2 miljard euro NOW-subsidies, maar kunnen het werk niet aan en klagen over complexe regels. Vooral de kleinere, voor het mkb werkende bureaus dreigen te verzuipen in het werk. Minister Koolmees van SZW komt binnenkort met suggesties voor oplossingen.

Podcast | Gratis geld van het Rijk

Podcast
3
Frederique de Jong, Mark Koster & Remy Koens

Frederique de Jong, Mark Koster & Remy Koens

Toen de coronacrisis uitbrak deed de overheid er alles aan om werkgelegenheid te behouden. Er werden enorme bedragen overgemaakt; controle zou achteraf plaatsvinden. Ondertussen moeten ondernemers op hun blauwe ogen worden geloofd. Remy Koens en Mark Koster gaan, zoals zijzelf in deze aflevering zeggen, ‘in de aanval’ om misbruik te onthullen.

7 miljard NOW-subsidies ging naar vastgoed, overnames en de spaarpot

56
Mark Koster & Remy Koens

Mark Koster & Remy Koens

Het UWV heeft bijna 7 miljard te veel uitgekeerd aan NOW-loonvoorschotten. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money. Er verdween geld in vastgoed, bedrijfsovernames en als reserve op de balans. Hoe krijgen we dat terug?

Rekenkamer-collegelid Ewout Irrgang: ‘Controle op de overheidsuitgaven is niet op orde’

59
Mark Koster & Remy Koens

Mark Koster & Remy Koens

De Rekenkamer controleert de rijksbegroting en slaat zachtjes alarm na de Sywert-deal, vragen over NOW-misbruik en ongedekte cheques aan het onderwijs. Collegelid Ewout Irrgang: ’De kern van ons democratische bestel is dat je niet zomaar belastinggeld kan uitgeven.’

Hoe arbeidsmigranten werden misbruikt bij de aanvraag van NOW-subsidies

92
Mark Koster & Remy Koens

Mark Koster & Remy Koens

Bedrijven met veel arbeidsmigranten in dienst kunnen rommelen met NOW-aanvragen. FTM lichtte een paar tegels en stuitte onder andere op een sjoemelend uitzendbureau dat 3,4 miljoen incasseerde. ‘Nee, stop, dit gaat je geen flikker aan. En nou opdonderen, mafkees.’

UWV opent jacht op verdwenen NOW-subsidies

10
Mark Koster & Remy Koens

Mark Koster & Remy Koens

Het UWV heeft curatoren benaderd over mogelijke fraude met de NOW-subsidieregeling. Die regeling werd na het uitbreken van het coronavirus gestart om werkgelegenheid te behouden, maar lijkt ook een bron voor fraude. Curatoren die daarover alarm sloegen bij FTM zijn nu door het UWV gevraagd hun bevindingen te delen.

Coronamiljoenen verdwijnen in zwart gat faillissementen en UWV kijkt toe

60
Mark Koster & Remy Koens

Mark Koster & Remy Koens

Kan de overheid misbruik voorkomen van NOW-gelden? Niet echt, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Curatoren zijn verbaasd hoe laks het UWV omgaat met misbruik van de werkgeverssubsidie. ‘We vechten tegen het kale-kipsyndroom.’