Auteur

Miriam Rasch

Miriam Rasch wil graag weten wat het betekent mens te zijn in een door data geregeerde wereld. Ze is filosoof en literatuurwetenschapper, en werkt bij de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze publiceerde bij De Bezige Bij de essaybundel ‘Zwemmen in de oceaan: berichten uit een postdigitale wereld’ (2017) en het filosofische essay ‘Frictie: ethiek in tijden van dataïsme’ (2020). Ze won in 2015 de Jan Hanlo Essay Prijs Klein en werd in 2018 genomineerd voor de Socratesbeker.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
3
2020

© Rosa Snijders

Privacyschending als standaard: thuistoezicht bij tentamens

Essay
26
Miriam Rasch

Miriam Rasch

Wil je niet gevolgd worden, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvoor tegenwoordig bij jezelf. Momenteel speelt een praktijk die deze logica een niveau hoger tilt: studenten moeten hun huis en zichzelf verplicht laten inspecteren terwijl ze tentamen doen. Miriam Rasch ontrafelt de valse aannames achter dit digitale toezicht.

© Rosa Snijders

Cijfers spreken niet voor zich, maar wie leert ons ze te verstaan?

Opinie
43
Miriam Rasch

Miriam Rasch

We worden gebombardeerd met cijfers die niet uit zichzelf een transparant en eenduidig verhaal vertellen. Ze vragen om uitleg, een vertaling in woorden. Anders gezegd: cijfers hebben een tolk nodig. Miriam Rasch constateert daarom droogjes: ‘zodra iemand zegt dat de cijfers voor zich spreken, kun je beter op je hoede zijn.’

https://pxhere.com/en/photo/1573503
© rawpixel.com form PxHere

Terwijl de reptielen dwalen op internet

Opinie
15
Miriam Rasch

Miriam Rasch

Voortaan zal Miriam Rasch geregeld voor FTM schrijven. Rasch is filosoof en wil graag weten wat het betekent mens te zijn in een door data geregeerde wereld. Ze kijkt met een scherp oog naar technologie, internet en de elektronische huisdieren die ons op de voet volgen, en kijkt daarbij nadrukkelijk naar alles dat niet in data is te vatten. Vandaag: wat is dat toch met dat reptielenbrein van ons?