Auteur

Miro Lucassen

Miro Lucassen (1961) is journalist, schrijver en bestuurskundige. Hij studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en begon zijn loopbaan bij de Goudsche Courant. Hij werkte daarna voor de Haagsche Courant, Amersfoortse Courant en Utrechts Nieuwsblad. Van 1994 tot 1996 was hij hoofdredacteur van de jongerenkrant Primeur en van 2008 tot 2013 was hij hoofdredacteur van tijdschrift MacFan.
Miro werkt als zelfstandig journalist sinds 2006. Bij de stichting Regionaal Spitwerk publiceerde hij drie boeken over actuele onderwerpen: de ontwikkeling van kunsthal KAdE, de strijd van bouwer/ontwikkelaar Vahstal met de gemeente Amersfoort, en de wonderlijke ontwikkelingsgeschiedenis van de Leidsche Rijntunnel bij Utrecht. In 2016 won hij de Amersfoortse journalistieke prijs Kei van een Journalist voor zijn producties over de zaak-Vahstal.
In 2017 voltooide hij als late roeping de studie bestuurskunde aan de Vrije Universiteit. Voor Follow the Money richt hij zich onder meer op lokaal bestuur.
Mail: info [at] milucmedia.nl

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
4
2019

Werkzaamheden op het Rokin in het centrum van Amsterdam
© ANP / Remko de Waal

Nee blijft nee in Apeldoorn: gedupeerde winkeliers krijgen geen compensatie

12
Miro Lucassen

Miro Lucassen

Al is jarenlange hinder door opeenvolgende werkzaamheden overduidelijk en verliezen de getroffen winkeliers tientallen procenten omzet, op een vergoeding van de verantwoordelijke overheid kunnen ondernemers niet rekenen.

April 2009: Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit houdt een geit vast terwijl een dierenarts de vaccinatiespuit in gereedheid brengt om de eerste geit in te enten tegen Q-koorts bij het melkgeitenbedrijf Hoon in Etten-Leur.
© ANP Robert Vos

We weten nog lang niet genoeg van Q-koorts

8
Miro Lucassen
Schijndel

Miro Lucassen

Voor Richard van den Akker kwam de pitch van Follow the Money en Omroep Brabant precies op het juiste moment: in zijn vakantie. Zo had hij wat energie om aandacht te vragen voor Q-koorts, waarvan hij persoonlijk al elf jaar de gevolgen ondervindt. Waarom keek Nederland lang weg van deze gevaarlijke bacterie in de veehouderij? Waarom weet de gezondheidszorg zo weinig van Q-koorts? Reageren onze instanties wel adequaat bij een volgende besmetting?

Werkzaamheden bij De Hangar, Apeldoorn
© Miro Lucassen

Nadeelcompensatie: als de overheid overlast veroorzaakt, is het smoezenboek paraat

34
Miro Lucassen

Miro Lucassen

Nieuwe sierbestrating, onderhoud van het riool, werk aan kabels en leidingen: ondernemers kunnen er forse schade door ondervinden, zeker in winkelgebieden. De overheid kan de betrokken ondernemers helpen met een zogeheten ‘nadeelcompensatie’. Maar die is zo ingewikkeld dat er vaak niets van terechtkomt. Aan het eind van de lange procedures hebben ambtenaren en adviseurs er geen boterham minder om gegeten, terwijl ondernemers in veel gevallen met lege handen staan. Nieuwe wetgeving om het evenwicht te herstellen ligt op de plank te verstoffen, terwijl middenstanders kopje onder dreigen te gaan.

2018

Weesper binnenstad
© Door L-BBE, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57626002

Zoeken naar omkoperij raakt achterhaald

30
Miro Lucassen
Weesp

Miro Lucassen

In de lokale politiek valt vaak het verwijt van corruptie. Ook in Weesp, waar een vastgoedondernemer al twintig jaar grote projecten opzet. Dat een van de wethouders familie van hem is, helpt niet. Miro Lucassen dook in deze zaak en constateert dat er rook is, maar geen vuur. Sterker, zoeken naar corruptie verhindert dat we zicht krijgen op een complexer probleem: netwerkcorruptie, oftewel de intense verstrengeling van publiek bestuur en private ondernemingen. Niet het beleid bepaalt de koers, maar het onderliggende netwerk.