Auteur

Nikki Sterkenburg

Sterkenburg studeerde Nederlands, Religiestudies en Journalistiek in Amsterdam en Groningen. Ze begon in 2010 haar journalistieke carrière als misdaadjournalist bij Nieuwe Revu, werkte daarna als financieel onderzoeksjournalist bij Quote, en schreef de afgelopen vijf jaar grote onderzoeksverhalen, reportages en opiniestukken voor Elsevier Weekblad. Daarnaast promoveert ze aan de Universiteit Leiden op motieven van radicaal- en extreemrechtse activisten in Nederland.

In 2017 won Sterkenburg met haar artikel over de Nederlandse altright-beweging (‘Dan ben ik maar een nazi’) de Mercur voor Tijdschriftreportage van het Jaar. De jury, onder leiding van voormalig Vrij Nederland-hoofdredacteur Frits van Exter, kende haar de prijs toe vanwege ‘uitstekende desk- en fieldresearch’ en prees haar moed.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
7
2019

© ANP / Sander Koning

Kwestie Jaeger legt discutabele subsidiestromen in Hilversum bloot

5
Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

Mocht wethouder Wimar Jaeger (D66) subsidie geven aan stichtingen waarvan hij zelf in het bestuur zat? Vanavond buigt de Hilversumse gemeenteraad zich over die vraag. Eerder berichtte Follow the Money over de Hilversumse affaire. Een korte stand van zaken.

© Gemeente Hilversum

In het raadhuis van Hilversum weet iedereen wat ‘een Jaegertje’ betekent

12
Nikki Sterkenburg
Hilversum

Nikki Sterkenburg

De gemeente Hilversum bood Scenecs aan te helpen groeien, maar het filmfestival belandde daardoor in een situatie die het voortbestaan onzeker maakt. Spil in dit schaakspel is D66-wethouder Wimar Jaeger, gedreven door zijn ambitie om Hilversum dé mediastad van Nederland te maken. Of hij daarbij integer handelt, wordt momenteel voor de tweede keer onderzocht. Het huidige onderzoek naar Jaeger schijnt licht op ondoorzichtige subsidieverstrekking via subraden, commissies en individuele mandaten in Hilversum.

Over de herinrichting van het Mandelapark, die 24 miljoen euro kostte in plaats van de beraamde 16 miljoen euro, zijn meldingen gedaan, die niet zijn opgepakt door Bureau Integriteit.
© ANP Koen van Weel

Gemeente Amsterdam wil maar niet de onderste steen boven krijgen

Opinie
8
Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

Deze week behandelt de Amsterdamse gemeenteraad een rapport naar de rechtmatigheid van inkopen en aanbestedingen van stadsdeel Zuidoost. Dat rapport is het sluitstuk van acht jaar steggelen, maar veel duidelijkheid biedt het niet. Bij 90 procent van de onderzochte inkoopdossiers ontbreken documenten. Doorpakken of verder onderzoeken wil de gemeente niet.

1 oktober 2009: Drukte op de landelijke banenmarkt van UWV WERKbedrijf donderdag in het ADO Stadion, het grootste banenevenement van Nederland.
© ANP Ed Oudenaarden

Het slechte huwelijk tussen UWV en ict

117
Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

Als zelfs de eigen ondernemingsraad zich tegen wéér een ict-project keert, mag duidelijk zijn dat UWV en ict een ongelukkig huwelijk vormen. Hoewel de datakathedraal die het UWV wilde bouwen honderden miljoenen verslond, bleef het bij krakkemikkige sites. Uit deze reconstructie van zeventien jaar ict-drama blijkt dat het samenvoegen van zes ict-systemen met een paar ton ook was gelukt.

© ANP / Niels Wenstedt

Hoe het UWV zelf arbeidsongeschikt raakte

49
Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

Verpleegkundigen die arbeidsongeschikten herkeuren zonder hen ooit te zien, achterstanden en twijfel over de kwaliteit van beoordelingen – het UWV grossiert al sinds zijn oprichting in 2002 in houtje-touwtje-oplossingen voor de achterstanden in WAO-herkeuringen. Follow the Money reconstrueert hoe een plan om meer kwaliteit te bieden met minder geld nooit van de grond kwam.

Aanzienlijk deel ANBI’s heeft financiële verantwoording niet op orde

42
Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

Uit een steekproef van Follow the Money blijkt dat ruim eenderde van de vijftig onderzochte goede doelen met een ANBI-status haar financiële verantwoording niet op orde heeft, terwijl zij hiertoe wel verplicht zijn. De stichting achter het Depressiegala dat vanavond wordt gehouden is er een van. Het bijhouden van de administratie van ANBI-stichtingen blijkt in de praktijk meer rompslomp op te leveren dan gedacht. En de Belastingdienst heeft niet genoeg middelen om alles te controleren, waardoor fraude op de loer ligt.

2018

© CC/ Daniel van der Ree

‘Handige jongens’-kwestie kost ProRail en NS meer dan 49 miljoen euro

20
Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

ProRail kocht de afgelopen jaren duizenden strookjes, ogenschijnlijk waardeloze, grond langs het spoor en dat was veel duurder dan tot nu toe bekend was. In totaal betaalden NS en ProRail samen 49 miljoen aan een groep gewiekste handelaren. Die kregen het vervolgens met elkaar aan de stok.