Auteur

Nikki Sterkenburg

Sterkenburg studeerde Nederlands, Religiestudies en Journalistiek in Amsterdam en Groningen. Ze begon in 2010 haar journalistieke carrière als misdaadjournalist bij Nieuwe Revu, werkte daarna als financieel onderzoeksjournalist bij Quote, en schreef de afgelopen vijf jaar grote onderzoeksverhalen, reportages en opiniestukken voor Elsevier Weekblad. Daarnaast promoveert ze aan de Universiteit Leiden op motieven van radicaal- en extreemrechtse activisten in Nederland.

In 2017 won Sterkenburg met haar artikel over de Nederlandse altright-beweging (‘Dan ben ik maar een nazi’) de Mercur voor Tijdschriftreportage van het Jaar. De jury, onder leiding van voormalig Vrij Nederland-hoofdredacteur Frits van Exter, kende haar de prijs toe vanwege ‘uitstekende desk- en fieldresearch’ en prees haar moed.

Artikelen
3
2019

© ANP / Niels Wenstedt

Hoe het UWV zelf arbeidsongeschikt raakte

48
Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

Verpleegkundigen die arbeidsongeschikten herkeuren zonder hen ooit te zien, achterstanden en twijfel over de kwaliteit van beoordelingen – het UWV grossiert al sinds zijn oprichting in 2002 in houtje-touwtje-oplossingen voor de achterstanden in WAO-herkeuringen. Follow the Money reconstrueert hoe een plan om meer kwaliteit te bieden met minder geld nooit van de grond kwam.

Aanzienlijk deel ANBI’s heeft financiële verantwoording niet op orde

42
Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

Uit een steekproef van Follow the Money blijkt dat ruim eenderde van de vijftig onderzochte goede doelen met een ANBI-status haar financiële verantwoording niet op orde heeft, terwijl zij hiertoe wel verplicht zijn. De stichting achter het Depressiegala dat vanavond wordt gehouden is er een van. Het bijhouden van de administratie van ANBI-stichtingen blijkt in de praktijk meer rompslomp op te leveren dan gedacht. En de Belastingdienst heeft niet genoeg middelen om alles te controleren, waardoor fraude op de loer ligt.

2018

© CC/ Daniel van der Ree

‘Handige jongens’-kwestie kost ProRail en NS meer dan 49 miljoen euro

20
Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg

ProRail kocht de afgelopen jaren duizenden strookjes, ogenschijnlijk waardeloze, grond langs het spoor en dat was veel duurder dan tot nu toe bekend was. In totaal betaalden NS en ProRail samen 49 miljoen aan een groep gewiekste handelaren. Die kregen het vervolgens met elkaar aan de stok.