Auteur

Niko Roorda

Voor Niko Roorda (1955) is economie het vakgebied waar hij vermoedelijk het minste over weet en waar hij desondanks een mening over heeft. Hij studeerde theoretische natuurkunde en filosofie, en promoveerde vele jaren later in de sociale wetenschappen, met een focus op duurzaamheid, organisatieontwikkeling en hoger onderwijs. Van beroep is hij schrijver, spreker en consultant. Op zijn website https://niko.roorda.nu vindt u zijn boeken, artikelen en overig werk.

Met zijn elfde boek begeeft Roorda zich op glad ijs: het wordt een boek over economie en duurzaamheid. In zijn eerste bijdrage aan Follow the Money legt hij uit hoe hij met zijn boek het startsein wil geven voor een compleet nieuwe economische wetenschap, die intrinsiek duurzaam is. Heel ambitieus, en alleen haalbaar als alle lezers van Follow the Money hem bijstaan. Dus alstublieft, help hem: lees zijn teksten en denk met hem mee.

Dat kunt u doen doordat het boek volledig gepubliceerd gaat worden via Follow the Money. Gratis, althans voor leden. Dat gebeurt in hapjes. De eerste gedeelten zijn al geschreven, die krijgt u binnenkort. Dus: volg deze auteur, lees zijn hoofdstukken en vertel Roorda daarna hoe het beter moet. Hij luistert naar u en reageert, heeft hij Follow the Money plechtig beloofd.

Artikelen
6
2018

Over geld – en wat is dat eigenlijk?

Opinie
29
Niko Roorda

Niko Roorda

Economie is niet per definitie verbonden aan geld. Maar in onze westerse praktijk is ze dat wel degelijk. Er vindt geen transactie plaats zonder financiële uitwisseling. Maar wat is geld eigenlijk? Daarover buigt Niko Roorda zich in hoofdstuk 2 van zijn boek.

Onze economie: nog altijd op zoek naar de crux

Opinie
100
Niko Roorda

Niko Roorda

Ons huidige economische denken heeft alle kenmerken van een protowetenschap, betoogt Niko Roorda. Maar wat is dat eigenlijk? Tot slot van hoofdstuk 1 moeten we hiervoor terug naar de 6e eeuw.

2017

© CC0 (Publiek domein)

Hoe de evolutie van virtuele economische systemen tot meer duurzaamheid kan leiden

Opinie
46
Niko Roorda

Niko Roorda

Een groot tekort van de huidige economische (proto)wetenschap is het onvermogen om gedegen experimenten te doen met nieuwe systemen. Gelukkig bieden technologische ontwikkelingen een nieuwe manier om daar iets aan te veranderen.

© CC0 (Publiek domein)

Het Pad naar Structurele Duurzaamheid

Opinie
54
Niko Roorda

Niko Roorda

Hoe zorgen we ervoor dat duurzaamheid niet iets is waar we continu voor moeten werken, maar iets wat ingebakken zit in onze economie? In het tweede deel van Hoofdstuk 1 geeft Niko Roorda alvast een voorproefje van wat komen gaat.

© EPA/Justin Lane

Kent u het domino-effect? (Of: hoe de crisis uitbrak)

Opinie
50
Niko Roorda

Niko Roorda

Enige tijd geleden publiceerde Niko Roorda een introductie van zijn nieuwste boek op FTM. Waarom hier? Omdat het een project in wording is dat hij samen met lezers wil maken. Want het gaat over een complex onderwerp dat ons allemaal aangaat: de zoektocht naar een écht duurzame economie. In dit tweede deel begint het boek echt. Niko presenteert de eerste paragraaf van hoofdstuk 1: over hoe het begon met de grootste financieel-economische ramp in de wereldgeschiedenis.

© ANP/Koen van Weel

Op naar een écht duurzame economie

169
Niko Roorda

Niko Roorda

Onze economie veroorzaakt niet alleen recessies. Ze ligt ook ten grondslag aan al die andere problemen: de klimaatverandering, vluchtelingen, terrorisme. De oplossing ligt in een nieuwe economie die écht wetenschappelijk is, en écht duurzaam. Niko Roorda schrijft zijn elfde boek hierover, en dat wil hij samen met u doen.