Auteur

Olivier van Beemen

‘Maak er geen kruistocht van, daar ben je te jong voor.’ Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen zag zichzelf nooit als kruisvaarder, maar dit ongevraagde advies van Heineken-topman Jean-François van Boxmeer bracht hem aan het twijfelen. Zijn onthullingen, vastgelegd in zijn boek ‘Heineken in Afrika’, hebben tot opschudding geleid in binnen- en buitenland. Binnenkort verschijnt dit boek ook in het Engels en Frans. Voordat hij zich ontpopte tot luis in de pels van 's werelds tweede bierbrouwer, was hij tien jaar lang correspondent in Frankrijk voor onder meer FD, Knack en Elsevier. Voor Follow the Money heeft hij zich voorgenomen nóg dieper te graven.

Artikelen
3
2018

© ANP / Robin van Lonkhuijsen

Mensenrechtenschendingen in Afrika: het kan ook ‘leuk’ zijn

3
Olivier van Beemen

Olivier van Beemen

Op een VN-mensenrechtenforum in Genève kreeg Heineken alle lof toegezwaaid omdat de bierbrouwer een schikking trof met een groep Congolezen die tijdens een burgeroorlog zonder fatsoenlijke ontslagvergoeding op straat was gezet. En zo werd samenwerking met een gewelddadige rebellenbeweging ineens een feelgoodverhaal.

2017

Bier is gezond, zegt de wetenschap (ingefluisterd door Heineken)

23
Olivier van Beemen

Olivier van Beemen

Op kosten van de brouwindustrie doen – soms gerenommeerde – wetenschappers onderzoek naar de positieve gevolgen van bier op gezondheid. Waarom doen ze dit en hoe betrouwbaar zijn ze? We gingen op de koffie bij het Kennisinstituut Bier in Wageningen en bezochten het European Beer and Health Symposium in Brussel.

© Olivier van Beemen

Schikking pleit Heineken niet vrij van mogelijk strafbaar handelen in Congo

8
Olivier van Beemen

Olivier van Beemen

Heineken heeft een groep Congolezen die tijdens een burgeroorlog (1998-2003) werd ontslagen deze maand ruim een miljoen euro schadevergoeding uitbetaald. Oud-medewerkers beschuldigen de bierbrouwer van medeplichtigheid bij oorlogsmisdaden van een rebellenbeweging. Wat is er precies gebeurd en waarom gaat Heineken vijftien jaar na dato overstag? Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen dook in deze zaak.