Auteur

Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn zwierf na een studie Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit rusteloos door het Oostblok, waar zijn journalistieke nieuwsgierigheid hem, behalve een grote liefde, dossiers bij gluurdiensten opleverde. Er volgden onderzoeksboeken over Google, Facebook, digitale privacy en spionage en Nederlandse internetgeschiedenis, drie jaar BNR-radiocolumns over de internethype, artikelen van NRC en Trouw tot Telegraaf en van HP de Tijd tot Elsevier. Daarnaast hielden zijn eigen uitgaven Planet Multimedia en Netkwesties hem van de straat. Zijn ijdelheid werd gekieteld met acht jaar lidmaatschap van de Raad voor de Journalistiek en een Anti-Fraude Award voor WRR-onderzoek naar Big Data en fraudebestrijding. Olsthoorn is verslaafd aan online archieven als Rechtspraak.nl, Delpher.nl en wetenschappelijke bibliotheken, en sport tussendoor in zand en zeewater, recenseert toneelvoorstellingen en volgt Sparta.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
8
2020

Zo vangt Bol.com iedereen in zijn digitale Kalverstraat

25
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

Met Bol.com bouwt Ahold een marktplaats waar heel Nederland alle boodschappen kan doen. Als marktmeester weet Bol zich verzekerd van een flink deel van de koek. Bijna 40.000 ondernemers betalen graag forse provisies voor het bereik van een groot publiek, zeker gezien de corona-boom in webwinkelen. Maar Bol.com moet wel op z’n tellen passen. Den Haag en Brussel nemen internetplatforms op de korrel – al doen ze dat met zijden handschoentjes, uit angst voor Amazon en Alibaba.

Tijd voor Europa om datadefensie in te zetten tegen China

33
Peter Olsthoorn & Miro Lucassen

Peter Olsthoorn & Miro Lucassen

Tiktok, de app van de grappige filmpjes, is volgens critici een fluwelen handschoen die de Chinese strategie vergemakkelijkt om een technologische en culturele wereldmacht te worden. President Trump eist dat TikTok uiterlijk op 15 september een Amerikaanse eigenaar krijgt, en dreigt anders met een ‘ban’ op het Chinese platform. Dit omdat TikTok gebruikers veel gevoelige data ontfutselt. Hoe beschermt Europa zijn eigen bevolking tegen de honger van de wereldmachten naar persoonsgegevens?

Gemeente Noordwijk laat eigen integriteit onderzoeken

5
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

De gemeente Noordwijk heeft besloten onderzoek te laten doen naar de integriteit van het gemeentebestuur; die staat volgens burgemeester Wendy Verkleij te veel ter discussie, na publicaties in onder meer Follow the Money. Maar de gemeente wil niet zeggen wat ze precies laat onderzoeken.

Hoe het kuststadje Noordwijk zucht onder vastgoedbelangen

20
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

De vastgoedlobby heeft de lokale politiek van Noordwijk al een halve eeuw in haar greep. Ondernemers hebben gouden tijden in de badplaats sinds ze er volop peperdure appartementen mogen ontwikkelen. Ze beheersen de kunst om de gemeente bespelen tot in de puntjes, te meer daar vastgoedinvesteerders, adviesbureaus, bestuur en politiek er nauw verbonden zijn. Desnoods kunnen ze een beroep doen op lokale media en pressiegroepen.

2019

Cyberbunker: schimmig superveilig internet

7
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

Met groot machtsvertoon ontmantelde de Duitse politie op 26 september 2019 Cyberbunker: een Nederlands bedrijf dat in een bunker allerlei internetdiensten aanbiedt waarvan criminelen gretig gebruik lijken te maken. Het is een smeuïg verhaal vol kleurrijke exploitanten, anarchistische nerds en vermeende ‘cybercriminelen’ die sinds eind vorige eeuw militaire bunkers opkopen om er websites en diensten te huisvesten. Maar waartoe dient een bunker, nu je je ook vanaf een zolderkamertje illegaal op internet kunt opereren? En is zo’n bunker niet juist een extra aantrekkelijk doelwit voor opsporingsdiensten?

Gevallen en gevluchte vastgoedtycoon Roger Lips eist strafproces

12
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

Een verdachte die zijn strafproces opeist. Je hoort het niet elke dag, maar dat is wel wat de naar Dubai gevluchte vastgoedtycoon Roger Lips in een brief aan de baas van het Openbaar Ministerie eist. Hoe zit dat?

2017

Volkskrant corrigeert Telegraaf in ‘Twitter-schandaal’ Hilversum

9
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

Het mailadres van de burgemeester Pieter Broertjes van ‘mediastad’ Hilversum was misbruikt voor een Twitter-account, zo berichtte De Telegraaf groot. Niet waar, zo liet de Volkskrant zien. Zo wint de goede journalistiek het van het goedkope effectbejag.

Het ‘issue management’ van Sjuul Paradijs

23
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

Ex-hoofdredacteur van de Telegraaf Sjuul Paradijs is tegenwoordig in te huren voor het managen van problemen via zijn bedrijf Trusted Media. Daarvoor start hij graag een campagne om politieke tegenstanders zwart te maken. Peter Olsthoorn legt uit waarom dit een gevaar voor de democratie is.