Auteur

Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn zwierf na een studie Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit rusteloos door het Oostblok, waar zijn journalistieke nieuwsgierigheid hem, behalve een grote liefde, dossiers bij gluurdiensten opleverde. Er volgden onderzoeksboeken over Google, Facebook, digitale privacy en spionage en Nederlandse internetgeschiedenis, drie jaar BNR-radiocolumns over de internethype, artikelen van NRC en Trouw tot Telegraaf en van HP de Tijd tot Elsevier. Daarnaast hielde zijn eigen uitgaven Planet Multimedia en Netkwesties hem van de straat. Zijn ijdelheid werd gekieteld met acht jaar lidmaatschap van de Raad voor de Journalistiek en een Anti-Fraude Award voor WRR-onderzoek naar Big Data en fraudebestrijding. Olsthoorn is verslaafd aan online archieven als Rechtspraak.nl, Delpher.nl en wetenschappelijke bibliotheken, en sport tussendoor in zand en zeewater, recenseert toneelvoorstellingen en volgt Sparta.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
4
2019

Beeld van inval bij Cyberbunker
© Politie Duitsland

Cyberbunker: schimmig superveilig internet

7
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

Met groot machtsvertoon ontmantelde de Duitse politie op 26 september 2019 Cyberbunker: een Nederlands bedrijf dat in een bunker allerlei internetdiensten aanbiedt waarvan criminelen gretig gebruik lijken te maken. Het is een smeuïg verhaal vol kleurrijke exploitanten, anarchistische nerds en vermeende ‘cybercriminelen’ die sinds eind vorige eeuw militaire bunkers opkopen om er websites en diensten te huisvesten. Maar waartoe dient een bunker, nu je je ook vanaf een zolderkamertje illegaal op internet kunt opereren? En is zo’n bunker niet juist een extra aantrekkelijk doelwit voor opsporingsdiensten?

© Hans Perukel

Gevallen en gevluchte vastgoedtycoon Roger Lips eist strafproces

12
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

Een verdachte die zijn strafproces opeist. Je hoort het niet elke dag, maar dat is wel wat de naar Dubai gevluchte vastgoedtycoon Roger Lips in een brief aan de baas van het Openbaar Ministerie eist. Hoe zit dat?

2017

© ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Volkskrant corrigeert Telegraaf in ‘Twitter-schandaal’ Hilversum

9
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

Het mailadres van de burgemeester Pieter Broertjes van ‘mediastad’ Hilversum was misbruikt voor een Twitter-account, zo berichtte De Telegraaf groot. Niet waar, zo liet de Volkskrant zien. Zo wint de goede journalistiek het van het goedkope effectbejag.

© ANP Remko de Waal

Het ‘issue management’ van Sjuul Paradijs

23
Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn

Ex-hoofdredacteur van de Telegraaf Sjuul Paradijs is tegenwoordig in te huren voor het managen van problemen via zijn bedrijf Trusted Media. Daarvoor start hij graag een campagne om politieke tegenstanders zwart te maken. Peter Olsthoorn legt uit waarom dit een gevaar voor de democratie is.