Auteur

Peter de Ruiter

Peter de Ruiter is schrijver, fotograaf, innovatief uitgever en communicatiedeskundige. Hij is geïnteresseerd in ontwikkelingen die iets voor de mensheid betekenen. Dat kunnen innovaties zijn zoals elektrische auto's en bitcoins, maar ook mensenrechten. Over deze onderwerpen en thema's publiceert hij boeken, artikelen en apps. Eind 2016 is zijn boek 'Bitcoins beter begrijpen' verschenen. In de december verschijnt zijn podcast 'Beleggen in bitcoins’.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
11
2017

Beleggen in bitcoins: ‘faites vos jeux’?

Opinie
24
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

'Investeer nooit in dingen die je niet begrijpt,' luidt de vuistregel van grootinvesteerder Warren Buffet. Maar daardoor is hij wel de vertienvoudiging van de bitcoinkoers misgelopen. Cryptomunt ether ging zelfs 25 keer over de kop. En dus hebben de buurvrouw, de slager en de taxichauffeur inmiddels ook een cryptorekening geopend. Wat moet Buffet begrijpen om ook te investeren in deze cryptocurrencies?

2016

De bitcoin kruipt waar gewoon geld niet gaan kan

9
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

Nu steeds meer maatregelen worden getroffen die contant betalen belemmeren, biedt de bitcoin veelal een uitweg. De handel in de virtuele munt blijft maar toenemen en de waarde van de munt verdubbelde zelfs in één jaar tijd. Hoe werkt de bitcoin eigenlijk en wat wordt er zoal met dit betaalmiddel gedaan?

De mogelijkheden van de blockchain tarten onze fantasie

24
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

Het moet de belangrijkste stap worden naar een volledig gedigitaliseerde samenleving: blockchaintechnologie. Op tal van plaatsen wordt ermee geëxperimenteerd, maar de talrijke toepassingen ervan gaan ons voorstellingsvermogen nog vaak te boven. Hoe lang blijft dat nog zo?

Overheid bekeert zich tot de blockchain

9
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

De Nederlandse overheid bereidt zich voor op de doorbraak van virtuele valuta en de blockchain, de technologie achter betaalmiddelen als bitcoin. Eind november zijn elf pilots opgeleverd voor toepassingen van de blockchain bij overheidsdiensten. Twaalf andere pilots worden in april 2017 afgerond. Wat leveren deze proefprojecten op?

Nieuwe toepassingen dagen de orthodoxe financiële wereld uit

6
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

Op het symposium ‘De Fintech-belofte’ passeerde een keur aan innovaties de revue die ons financiële systeem op korte termijn ingrijpend kunnen veranderen. Peter de Ruiter doet verslag vanuit de wereld van digitale portemonnees gevuld met bitcoins en hypotheken die worden gefinancierd door middel van crowdfunding.

Persvrijheid is er voor iedereen, maar wordt vaak vertrapt

4
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

3 mei is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Die gaat in Nederland gepaard met het verschijnen van het boek 'Blad voor de mond', een publicatie waaraan ook Follow the Money een bijdrage leverde. In dit verhaal beschrijft Peter de Ruiter hoe belangrijk persvrijheid is voor het verdedigen van mensenrechten en hij staat stil bij de gevaren waaraan journalisten in grote delen van de wereld blootstaan.

2015

Cacaoboeren komen zelf in actie voor duurzame chocoladeletter

Opinie
14
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

Terwijl de Sint in Nederland schoentjes vult met chocoladeletters en de eigenaartjes hun buikjes rond eten, kunnen veel cacaoboeren het hoofd nauwelijks boven water houden. De noodkreet van de boeren wordt pas gehoord sinds een jaar geleden de eerste wereldomspannende bond van cacaoboeren werd opgericht. Plaats van vestiging: een woonkamer in Lelystad.

Stoomcursus cybercriminaliteit met bitcoins

Opinie
27
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

Bitcoins zijn een belangrijk middel voor het criminele betalingsverkeer. Zo belangrijk dat TNO ze uitvoerig behandelt in zijn cursussen cybercrime die aan het mkb, justitie en misschien wel criminelen gegeven worden. Wat moet jij weten om als cybercrimineel veilig aan de slag te kunnen? Peter de Ruiter praat je bij over de stand van zaken in dit kat-en-muisspel.

Experimenteren met bitcointechnologie

Opinie
3
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

Bitcoins en blockchains, wat zijn het eigenlijk en wat kun je ermee? Gastauteur Peter de Ruiter besteedt er bij FTM de komende tijd aandacht aan. Deze week deel 3: een interview met Harrie Vollaard, hoofd Innovatie bij de Rabobank, over onder meer betaalapps en geprogrammeerd geld.

De belofte van blockchain, de techniek achter Bitcoin

Opinie
26
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

FTM's nieuwe columnist Peter de Ruiter is al enige tijd gefascineerd door de blockchain-technologie die de financiële sector zeer ingrijpend kan veranderen. Hij vraagt zich onder andere af in hoeverre Nederlandse banken er mee bezig zijn.

Innovation Centre ABN Amro: 'Blockchain is the next big thing' [Interview]

Opinie
66
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter

Met een digitale crypto-munt als Bitcoin kunnen banken niet zoveel, regelgeving verhindert dat. Maar het onderliggende systeem, de Blockchain, is interessant, zegt Arjan van Os, directeur van ABN Amro's Innovation Center. Bedreigend is het ook: 'Zeker is, dat wij als bank niet kunnen blijven zoals we nu zijn. We moeten innoveren.'