Auteur

Pieter van der Lugt

Pieter van der Lugt (1990) studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit. Tijdens zijn studie zette hij zijn eerste stappen in de journalistiek, onder andere bij de NOS, Nieuwsuur en De Groene Amsterdammer. Via Scoop!, een wedstrijd voor jonge onderzoeksjournalisten, kwam hij in 2015 terecht bij Follow the Money. Sindsdien schrijft hij over de gesloten Haagse lobbywereld.

Artikelen
35
2017

Günther Oettinger

Duitse lobbyfavoriet maakt moeiteloos promotie binnen Europese Commissie

12
Pieter van der Lugt

Eurocommissaris Günther Oettinger zou gisteravond stevig worden bevraagd in het Europees Parlement. De Duitse politicus haalde recent herhaaldelijk negatief het nieuws, onder andere vanwege een verdachte lobbyontmoeting. Zijn overhoring doorstond hij echter moeiteloos.

Worden de werkzaamheden van lobbyisten langzaam zichtbaar?

7
Pieter van der Lugt

Hoeveel invloed hebben lobbyisten op wetten? Om dat inzichtelijk te maken zou er een lobbyparagraaf moeten komen. Na de ophef over de bankenlobby beloofde minister Dijsselbloem zo’n paragraaf op te stellen, maar maakt die de lobby nu echt transparanter of is het een wassen neus?

2016

Lobby voor strengere lobbyregels wordt luider en activistischer

7
Pieter van der Lugt

Een nieuw samenwerkingsverband van ngo’s moet een impuls geven aan de lobby voor strengere lobbyregels. Woensdag was er meteen de presentatie van een eerste onderzoek naar het besluitvormingsproces rond het bestrijdingsmiddel glyfosaat. De roep om meer transparantie in de Haagse lobby wordt met deze nieuwe coalitie een stuk luider, maar ook eenzijdiger.

© WKPA

Spreekuur maakt professionele lobby voor iedereen mogelijk

11
Pieter van der Lugt

Lobbyen kost geld. Veel geld. Consultants met pittige uurtarieven zijn voor kleine organisaties en burgerinitiatieven volstrekt onbereikbaar. Daar wil een nieuw lobbykantoor in Amsterdam nu verandering brengen. Tijdens een lobbyspreekuur bieden zij professioneel advies aan organisaties in de buurt.

© Campus Duisenberg / Hubertl / Wikimedia Commons

Kabinet wil transparantie lobby-invloed vergroten

2
Pieter van der Lugt

Het kabinet reageerde voor het weekend eindelijk op de initiatiefnota ‘Lobby in daglicht’. Het plan van Tweede-Kamerleden Bouwmeester en Oosenbrug is het enige concrete politieke voorstel voor meer regels rondom lobbying. Een verdeeld kabinet heeft nu eindelijk de intentie om lobby-invloed inzichtelijker te maken.

Trump beloofde lobbyisten de hel, maar schenkt ze een paradijs

10
Pieter van der Lugt

De zojuist gekozen Amerikaanse president Donald Trump ageerde tijdens zijn campagne fel tegen de politieke elite en gevestigde belangen. Met een 5-puntenplan beloofde hij de overheid weer eerlijk te maken en de invloed van lobbyisten aan banden te leggen. Maar in de eerste week na de verkiezingen duidt alles erop dat lobbyisten invloedrijker worden dan ooit.

‘Wantrouwen is een heel gezonde instelling voor burgers’ [interview]

15
Pieter van der Lugt

Politici in heel Europa en Amerika zoeken wanhopig naar een antwoord op de boze burger. Beter luisteren is het veelgenoemde devies. Projecten voor burgerparticipatie schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Tot nu toe spinnen alleen populisten er garen bij. In zijn nieuwe boek kijkt filosoof Huub Dijstelbloem in een heel andere richting om de democratie te versterken. De burger moet niet vaker meedoen, maar meer controleren.

Grote bedrijven lobbyen voor nieuwe definitie van ‘lobbyen’

3
Pieter van der Lugt

Vorige maand kondigde Frans Timmermans strengere regels aan voor lobbyisten. Maar een nieuwe omschrijving van wat lobby is, kan er zomaar voor zorgen dat veel minder lobbyisten zijn gebonden aan de regels. Is toplobbyist José Manuel Barroso straks officieel geen lobbyist meer?

Paneldiscussie tijdens het BVPA-congres.

Lobbyisten lobbyen vooral voor zichzelf op transparantiecongres

3
Pieter van der Lugt

De Beroepsvereniging van Public Affairs hield vorige week donderdag een congres over transparantie. Nu lobbyregels voor de deur staan die transparantie afdwingen, moeten de lobbyisten voor de verandering eens voor zichzelf opkomen.

Frans Timmermans

Over de invloed van lobbyisten zijn ze in Brussel snel uitgepraat

1
Pieter van der Lugt

Met José Manuel Barroso en Neelie Kroes is er meer aandacht dan ooit voor belangenverstrengeling in de EU. Maar het debat over strengere lobbyregels binnen de Europese instellingen is alweer bijna voorbij. Veranderingen zijn er nauwelijks.

© AFP / Odd Andersen

Hoe een Brits PR-bedrijf met soaps en jihadfilmpjes Irak moest veroveren

8
Pieter van der Lugt

Het Britse PR- en communicatiebureau Bell Pottinger ontving voor een geheime missie honderden miljoenen dollars van het Amerikaanse leger. Met nieuwsverhalen en het schrijven van soap-scripts moest het na de inval van Irak de ‘hearts and minds’ van de Irakezen veroveren. Onderzoeksjournalisten van het Bureau of Investigative Journalism en The Sunday Times onthulden de gigantische, maar heilloze propagandamachine.

Grijpt Philips door nieuwe wet onze medische gegevens?

21
Pieter van der Lugt

Dinsdag bepaalt de Eerste Kamer na jaren discussie of een wet digitale uitwisseling van medische gegevens makkelijker maakt. Hebben de senatoren wel door dat bedrijven als Philips via deze wet straks aan onze medische data kunnen komen?

Jean-Claude Juncker

Junckers onderzoek naar Barroso lijkt vooral een politiek spel

17
Pieter van der Lugt

EC-voorzitter Jean-Claude Juncker stelt een onderzoek in naar zijn voorganger José Manuel Barroso. De voormalig voorzitter van de Europese Commissie ligt onder vuur vanwege zijn nieuwe baan bij zakenbank Goldman Sachs. Wat zegt deze beslissing over Junckers Commissie?

Ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout

Ministerie van Financiën stelt gedragsregels op voor omgang met lobbyisten

4
Pieter van der Lugt

Ambtenaren van het Ministerie van Financiën moeten voortaan regels in acht nemen bij contacten met lobbyisten. Gaat deze nieuwe gedragslijn echt iets veranderen?

Kan Barroso’s overstap naar Goldman Sachs nog worden voorkomen?

56
Pieter van der Lugt

Enkele dagen na het Brexit-referendum maakte José Manuel Barroso bekend bij Goldman Sachs aan de slag te gaan. De oud-voorzitter van de Europese Commissie gaat de Amerikaanse zakenbank adviseren op het gebied van Europees beleid na de Brexit. Kunnen een petitie en het Europees Verdrag hem nog van die lobbybaan afhouden?

© Flickr

Vijf jaar e-healthbeleid, nul resultaat

27
Pieter van der Lugt

Volgens minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gaan de ontwikkelingen op het gebied van e-health razendsnel. Over vijf jaar ziet de wereld er heel anders uit, verzekeren zij de burger. Dat zal dan niet zijn dankzij hun eigen e-healthbeleid, want dat heeft in vijf jaar tijd nauwelijks iets opgeleverd.

Zorgmiljoenen verdampen in zinloze praatjes

29
Pieter van der Lugt

De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde onlangs dat de zorg in veel verpleeginstellingen tekortschiet. De nieuwe groep ouderen vraagt om complexere zorg, terwijl het personeel daarvoor onvoldoende is opgeleid. Na jaren van bezuinigingen is er nu eindelijk extra geld voor na- en bijscholing. Maar hoe wordt dat geld precies besteed?

© ING

Nederlandse multinationals spenderen miljoenen aan lobby-activiteiten

14
Pieter van der Lugt

Nederlandse multinationals scoren hoog op de lijst van big spenders aan lobby in de VS en de EU. Dat tonen openbare gegevens. Maar wat Nederlandse bedrijven en organisaties in eigen land uitvoeren, is en blijft onzichtbaar.

Transparantere Haagse lobby vakkundig ten grave gedragen

4
Pieter van der Lugt

Slechts zo’n vijf procent van de Kamerleden reken lobbyisten van lobbykantoren tot de betrouwbaarste gesprekspartners, wijst een onlangs gepresenteerd onderzoek uit. Tegelijkertijd zien veel Kamerleden belangenbehartigers als een reddende engel in de lawine van informatie die hen overspoelt. Dus wordt de roep om meer transparantie welwillend aangehoord, maar al snel gesmoord.

Met een beetje hulp kan iedereen lobbyen

1
Pieter van der Lugt

The Good Lobby probeert gewone burgers te koppelen aan ngo's zodat iedereen kan lobbyen voor een goede zaak. Gisteren werd de organisatie genomineerd voor een Europese prijs.

Invloedrijkste lobbyist gaat lobbykantoor Ben Bot voorzien van ‘maatschappelijk advies’

6
Pieter van der Lugt

Niek Jan van Kesteren is donderdag benoemd tot voorzitter van de Raad van Advies van lobbykantoor Meines Holla & Partners. Van Kesteren is CDA-senator en wordt al jarenlang gezien als de meest invloedrijke lobbyist in Den Haag. Meines Holla & Partners komt vooral in het nieuws door het lobbywerk van partner en voormalig CDA-minister Ben Bot.

Ongebruikelijke alliantie moet EU transparanter maken

5
Pieter van der Lugt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ngo Open State Foundation organiseerden afgelopen woensdag samen de conferentie TransparencyCamp EU. Hier werd nagedacht over de vraag: hoe kunnen open data en transparantie democratische processen verbeteren?

Amerikaanse CEO’s bakken zoete broodjes in Europa tijdens Startup Fest

10
Pieter van der Lugt

Deze week is Nederland het decor van Startup Fest, een evenement dat veel kanonnen uit de Amerikaanse techsector trekt, zoals de ceo's van Apple, Alphabet (Google) en Uber. De topbestuurders kunnen hun bezoek aan de vijfdaagse startup-hoogmis eenvoudig combineren met een lobby-bezoek aan Brussel.

Nieuwe tabaksregels dwingen industrie tot bezinning

14
Pieter van der Lugt

Rokers worden vanaf vandaag geconfronteerd met afschrikwekkende afbeeldingen van rokerskwalen op sigarettenpakjes. Het is de nieuwste maatregel in een steeds harder ontmoedigingsbeleid van de Europese Unie en nationale regeringen richting rokers. De tabakslobby krijgt het met de dag moeilijker, en beraadt zich op zijn positie.

De Europese Unie maakt eindelijk werk van nieuwe lobbyregels

2
Pieter van der Lugt

Met een jaar vertraging zijn in het Europees Parlement de voorbereidingen begonnen voor een nieuw transparantieregister voor lobbyisten. Ook in politiek Den Haag staat het inzichtelijker maken van lobbywerk op de agenda. Wat kunnen we van beide initiatieven verwachten, en op welke termijn?

© ANP Jerry Lampen

Agenda’s VWS-bewindslieden roepen meer vragen op dan ze beantwoorden

6
Pieter van der Lugt

In de huidige kabinetsperiode hebben minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ruim 600 gesprekken gevoerd op hun ministerie. Dat blijkt uit de agenda’s van beide bewindspersonen, die onlangs na een Wob-verzoek openbaar werden gemaakt. Wat vertellen de cijfers? En vooral: wat vertellen ze niet?

'Totale transparantie brengt de samenleving in gevaar' [interview]

8
Pieter van der Lugt

De roep om een transparante lobby is sterker dan ooit. Zelfs de lobbyistenvereniging pleit ervoor en ook de politiek lijkt meer bereid tot openheid over besluitvorming. Politiek filosoof en hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen waarschuwt in zijn nieuwe boek echter voor ‘het risico dat het transparantieverlangen totaal radicaliseert’.

Hoe de Algemene Maatregel van Bestuur de democratie uitholt

22
Pieter van der Lugt

De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), een instrument om wetten bij te stellen en onbedoelde neveneffecten weg te nemen, dreigt in toenemende mate te worden gebruikt om democratische controle door het parlement te omzeilen. Hoe werkt deze politieke sluiproute, hoe is hij ontstaan en hoe vaak komt dit oneigenlijk gebruik van AMvB’s voor?

© Ministerie I&M

Ministerie van Infrastructuur & Milieu voor één dag 'PR-bureau Mercedes-Benz'

3
Pieter van der Lugt

De futuristische zelfrijdende auto van Mercedes-Benz was zondag in Amsterdam om een uniek ritje te maken. Het Duitse automerk wist voor het persmomentje zelfs VVD-prominenten te strikken. Een combinatie met een bijsmaakje.

De invloedrijkste lobby is de niet-bestaande lobby

7
Pieter van der Lugt

Grote bedrijven met diepe zakken voor een leger aan lobbyisten wordt geregeld ongeremde macht toegedicht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat lobbyisten nauwelijks invloed hebben. Toch wil dat niet zeggen dat lobbyisten niet invloedrijk zijn, erkennen ook wetenschappers. Invloed en macht zijn haast onmogelijk te meten.