Auteur

Redactie

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
3077
2022

Livecast - Rijke Russen in belastingparadijs Nederland

5
Redactie

Redactie

Fijn vestigingsklimaat, maar geen moreel kompas. Waarom werden rijke Russen met open armen ontvangen door de fiscalisten en juristen aan de Zuidas?

Livecast: Pandemieprofiteurs

3
Redactie

Redactie

2021

Livecast | Dossier China - de opmars van China op het wereldtoneel

5
Redactie

Redactie

Het is een kwestie van tijd voordat China’s economie die van de Verenigde Staten voorbijstreeft. Chinese bedrijven slaan hun vleugels uit en zijn in toenemende mate actief in Europa. Op alle mogelijke manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent deze opmars van China voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen? Een gesprek tussen onderzoeksjournalisten, betrokkenen en experts om het antwoord te vinden op deze vraag.

Livecast | CumEx Files 2.0 – een belastingroof

9
Redactie

Redactie

De CumEx Files 2.0 is het internationale onderzoeksproject dat grootschalige fraude met dividenden aan het licht bracht. In de periode 2000-2020 werd in totaal 150 miljard euro door ‘dividendstrippers’ buitgemaakt van Europese schatkisten. Follow The Money ontdekte dat Nederland relatief het zwaarst getroffen is: De Belastingdienst liep mogelijk 27 miljard euro mis. Een wereldwijd netwerk van advocaten, bankiers en handelaren maakt bij dividendfraude gebruik van wat zij zien als mazen in de wet. Puur voor de winst. Hoe kon dit precies plaatsvinden? Deze avond gaan we in gesprek met experts en onderzoeksjournalisten om een antwoord te vinden op deze vraag.

Livecast | Jeugdzorg in het Rood: waar blijven de miljarden?

1
Redactie

Redactie

De jeugdzorg kon directer, efficiënter, goedkoper: met die bedoeling werd de organisatie en financiering ervan in 2015 naar de gemeenten verhuisd. Sindsdien is jeugdzorg miljarden duurder geworden en staan praktisch alle gemeenten in de min. En terwijl er duizenden zorgaanbieders bijkwamen, krijgen kinderen die hulp hard nodig hebben die slechts met grote moeite. Wat is hier gebeurd? Follow the Money zocht met tien regionale redacties naar antwoorden. Dat deden we door het geld te volgen: waar blijven al die miljarden? Vanavond gaan we erover in gesprek met betrokkenen.

Video: debatavond Bureau Brussel

13
Redactie

Redactie

Zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money vandaag ‘Bureau Brussel’ met een livestream vanuit, natuurlijk, Brussel! Vanavond vanaf 19:00 uur kun je hier de officiële lancering van Bureau Brussel volgen. Onder andere voormalig Europarlementariër Lousewies van der Laan, lid van de Europese Rekenkamer Alex Brenninkmeijer en FTM-hoofdredacteur Eric Smit gaan in gesprek over macht, transparantie en rekenschap in de Europese Unie.

In 5 minuten bijgespijkerd over het dossier Jeugdzorg? Lees onze gids

0
Redactie

Redactie

De jeugdzorg kampt met lange wachtlijsten, opnamestops, gierende financiële tekorten en gehaaide ondernemers. Wat is er hier aan de hand? Sinds januari 2020 zoekt een team van journalisten een antwoord op die vraag. In deze gids laten we je zien wat we tot nu toe zijn tegengekomen.

2020

Geen zin in Home Alone of Die Hard? Dit zijn onze kijk- en luistertips

14
Redactie

Redactie

De donkere dagen tussen Kerst en Nieuwjaar hoeven geen gapend gat van ledigheid en sleur te zijn, ook niet in een lockdown. Vandaag tipt de redactie van Follow the Money ruimschoots voldoende documentaires, meeslepende series en briljante podcasts om de winter mee door te kunnen komen.

Follow the Money selecteert: illegale handel in vaccins

20
Redactie

Redactie

In de laatste week voor Kerst hebben we weer een aantal lezenswaardige stukken geselecteerd. Zo staat Siem Eikelenboom stil bij de journalisten die deze Kerst in een Chinese cel doorbrengen; Bart de Koning beschrijft het cv van de dwarse econoom Sweder van Wijnbergen; Sebastiaan Brommersma dwaalde af naar de Kanaaleilanden voor spionage-activiteiten en Mathieu Verver bleef hangen bij een reconstructie van de (afwezige) coronastrategie.

FTM selecteert: imago Shell schaadt personeelswerving

17
Redactie

Redactie

We hebben weer wat lezenswaardige stukken geslecteerd. Wist u dat Shell uit de mode is als werkgever? Verder heeft Buitenlandse Zaken een gammel IT-systeem. In de vrije huursector is het kortlopende contract veel te populair geworden en het toezicht op zorgcowboys wordt minder streng. Tot slot blijkt Merkel in China hoog te hebben opgegeven van een slecht functionerend bedrijf.

FTM selecteert: forever chemicals zijn overal

13
Redactie

Redactie

Ook deze week selecteerden onze redacteuren de meest in het oog springende artikelen uit het het wereldwijde nieuwsaanbod. Het is chaos troef in het UBO-register, dat witwassen moet voorkomen. Een EU-agentschap met een budget van 460 miljoen euro verhaalt 24.000 euro aan juridische kosten op activisten. En soms zegt een beeld meer dan duizend woorden, zoals een deprimerende grafiek over de democratische recessie in India.

FTM selecteert: Prins Andrew, het oliemannetje

16
Redactie

Redactie

Deze week selecteerden onze redacteuren weer de meest in het oog springende artikelen uit het het wereldwijde nieuwsaanbod. Zo blijkt de Britse prins Andrew een oliemannetje voor dictators te zijn, kan (of wil) Facebook nog altijd geen dam opwerpen tegen berichten waarin de holocaust wordt ontkend en is de baantjescarrousel voor topambtenaren een groot probleem.

FTM selecteert: Rotterdam is te koop, t.e.a.b.

20
Redactie

Redactie

De schatrijke rederijfamilie Van der Vorm schenkt gul aan de stad Rotterdam, maar niet iedereen voelt zich daar senang bij. De Franse verzekeraar Axa ontweek slinks 100 miljoen euro belasting via – quelle suprise! – een Nederlandse vennootschap. En wie wil overwinteren in Spanje maar geen geld heeft: het is een waar paradijs voor krakers. Dit en meer in onze wekelijkse selectie van prikkelende multimediale onderzoeksjournalistiek. En wie op deze grauwe herfstdag echt geen zin heeft om te lezen, we hebben ook spannende kijktip.

FTM selecteert: van Toeslagenaffaire tot Trump

24
Redactie

Redactie

Ook deze week lazen onze redacteuren weer mooie en intrigerende artikelen elders. De invloed van de Russische militaire inlichtingendienst doet zich in Nederland gelden, Trump maakt school bij de VVD, met teakhout wordt massaal gefraudeerd en de erfenis van Juncker bestaat deels uit initiatieven met ronkende titels. Prettig weekend!

FTM selecteert: Waarom drugs de échte winnaar van de Amerikaanse verkiezingen zijn

12
Redactie

Redactie

Deze week keek de hele wereld gespannen naar de ontwikkelingen in de VS. Maar naast het nieuws over de Amerikaanse verkiezingen verschenen er in de media ook tal van doorwrochte onderzoeksstukken en belangwekkende verhalen. Onze FTM-redacteuren maakten een kleine selectie. Deze week: een Franse ngo die pro-Assad troepen financiert, een mogelijk nieuw Schots referendum en Nederlandse vaarcertificaten die worden gebruikt voor belastingontduiking, witwassen en internationale drugssmokkel.

FTM selecteert: Big Tobacco's belastingsluiproutes door Nederland

12
Redactie

Redactie

Wat viel FTM-redacteuren op in rapporten en in andere media? Een doodeng klimaatkantelpunt, het loonoffer van KLM-piloten en een steengoed verhaal over kunstenaar met losse handjes.

FTM selecteert: op overnamepad met een plastic tas vol cash

5
Redactie

Redactie

Wat viel FTM-redacteuren op in rapporten en in andere media? Twee berichten over de kosten van alternatieven voor fossiele brandstoffen, een nieuw hoofdstuk in de Wirecard-saga, een pleidooi om het aantal EU-agentschappen in te perken en een spannende reportage over witwassers in Amsterdam. Fijne zondag!

FTM selecteert: de Mensenrechtenraad van de VN is moreel failliet

14
Redactie

Redactie

Ook deze week schuimden onze redacteuren andere media af om een selectie van de beste verhalen te maken. Vandaag onder andere: ophef over windmolens, strijd om de vegaburger, en de implosie van de Partij voor de Toekomst. Goed nieuws was er ook: een speciale ‘zorgcowboy-ambtenaar’ leverde de gemeente Den Bosch in een paar maanden al meer dan een miljoen euro op. Prettig weekend!

FTM selecteert: waarom de bananen niet zo krom zijn

13
Redactie

Redactie

Goedemorgen! Tijdens een week vol covid-19-verwarring draaide de wereld ‘gewoon’ weer door. Wat viel onze redacteuren op? We vonden het ware verhaal achter kromme bananen, kwamen de rol van de Duitse inlichtingendienst in het Wirecard-schandaal op het spoor, en lazen een hartekreet voor een langetermijnstrategie inzake corona. We sluiten af met de Europese olie- en gasbelangen in het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict in Nagorno Karabach, inclusief een reisherinnering aan deze beladen regio van een onzer redacteuren. Veel leesplezier gewenst!

FTM selecteert: gissen naar het effect van EZ-subsidies

12
Redactie

Redactie

Goedemorgen! Tijdens een week vol covid-19-verwarring draaide de wereld gewoon weer door. Wat viel ons op? De Rekenkamer boog zich onder meer over de effecten van EZ-subsidies en, onderzoeksbureau SOMO keek naar belastingontwijking door testleverancier Qiagen, de Tweede Kamer wil opheldering over het controversiële rekenmodel Beehave, dat afkomstig is van pesticidefabrikant Syngenta. En nog veel meer. Veel leesplezier gewenst.

FTM selecteert: quatsch over kerncentrales

17
Redactie

Redactie

Het was de week van de FinCEN-files, met schokkende onthullingen over internationale banken, en van een kritisch rapporten over dataslurpende inlichtingendiensten. Verder aandacht voor een portret van de voorzitter van de Europese Commissie, een offshore kardinaal, BuurtzorgT dat zijn eigen eigenaar wordt, de Europese woningmarkt en de dubieuze opstelling van het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Prettig weekend!

FTM selecteert: Europa zet drie stapjes vooruit op klimaatgebied

4
Redactie

Redactie

In Brussel werd deze week een hoopgevende stap gezet naar een CO2-taks aan de Europese buitengrenzen. Verder in de zondagselectie van onze redactie: een lesje in drie soorten zorgfraude, een stijgende Balkenende-norm, en wie wist wat binnen Wirecard? Prettig weekend!

FTM selecteert: oud-staatssecretaris niet blij met eigen strafvermindering

5
Redactie

Redactie

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten zag zijn straf voor het niet afdragen van een ton aan btw verminderd worden van vijf maanden cel naar 100 uur taakstraf, maar vindt dat nog steeds te streng. Verder in deze FTMS: bouwstimulering voor gemeenten lijkt te werken, vervuilde medicijnen op de Europese markt en de ‘Brexit-wet’ zorgt voor onrust op de Britse eilanden. Prettig weekend!

FTM selecteert: aanklager Internationaal Strafhof op zwarte lijst

28
Redactie

Redactie

Het lijkt de wereld op zijn kop, maar de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof staat op de zwarte lijst van de VS. Verder in deze FTMS: het volgende hoofdstuk in de Wirecard-saga, Egyptische woningnood en een openhartige speech van de president van De Nederlandsche Bank. Prettig weekend!

FTM selecteert: de vlucht uit de stad

11
Redactie

Redactie

Ook deze week schuimden onze redacteuren stad en land af om een mooie selectie van artikelen uit andere media te kunnen presenteren. Ditmaal; het hoofdpijndossier jeugdzorg, de visvangstroof, afvalbedrijven die burgers met hun troep opzadelen, en gesponsorde boomhutten. Ook vonden we een mooi artikel over een luxe jacht dat de Noord- en Zuidpool aankan, terwijl de eigenaar ervan aan de ketting ligt. Prettig weekend!

FTM selecteert: wie is Aleksej Navalny?

9
Redactie

Redactie

Iedere week struint de redactie andere media af voor de beste artikelen. Deze week (wederom) een update in de Wirecard-saga, een OESO-rapport over dakloosheid, en de anticorruptiepraktijken van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Prettig weekend!

FTM selecteert: Veel Amerikaanse huurders hangt huisuitzetting boven het hoofd

3
Redactie

Redactie

Onze redacteuren lezen, beluisteren en bekijken andere media, op zoek naar de meest intrigerende stukken. Zoals een podcast, waarin een scherpe interviewer de ceo van Twitter ter verantwoording roept. Soms is het meest opvallende mediafeit geen journalistiek product, maar een puzzelboek geproduceerd voor en door de Brusselse bubbel. En uiteraard zijn er weer ontwikkelingen in de Wirecard-soap.

FTM selecteert: Weer een dode in de Wirecard-saga

23
Redactie

Redactie

Onze redacteuren lazen wijd en zijd in andere media, op zoek naar intrigerende stukken. Een selectie van hun vondsten treft u hieronder aan. Ook sommige zorgcowboys wisten zich een plek aan het overheidsinfuus te verschaffen, zonder cookies kun je prima verdienen aan reclames, een bijzondere inval in Duitsland in verband met het CumEx-schandaal, zal de woningmarkt opnieuw crashen, en verspreidt corona zich via ventilatiesystemen? Heb, ondanks dit veelal zorgelijke nieuws, een goed weekend!

Follow the Money selecteert: 2 augustus 2020

21
Redactie

Redactie

Ook deze week lazen onze redacteuren prachtige en interessante artikelen elders, en maakten daar een selectie van. De oogst is rijk en gevarieerd. zo blijkt Shell politiefondsen in de VS te sponsoren, is de boekhoudfraude bij Wirecard al in 2008 begonnen, en zorgen minder wilde bijen voor een lagere fruitopbrengst. De New Yorker heeft een schitterende longread over koning Xennt en zijn vrijstaat Cyberbunker. Prettig weekend!

Follow the Money selecteert: 26 juli 2020

6
Redactie

Redactie

Ook deze week heeft de redactie van FTM de wereldpers afgestruind op zoek naar interessante artikelen. Zo zorgt de nieuwe wet die gedwongen behandelingen voor mensen met psychische zorg in goede banen moet leiden. in de praktijk juist voor meer problemen. James Bond lijkt actief in de haute finance en Bayer kreeg een nieuwe tik op de neus in het Roundup-dossier. Dit is slechts een greep uit het aanbod. Veel leesplezier!