Auteur

Redactie

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
3065
2020

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: op overnamepad met een plastic tas vol cash

4
Redactie

Redactie

Wat viel FTM-redacteuren op in rapporten en in andere media? Twee berichten over de kosten van alternatieven voor fossiele brandstoffen, een nieuw hoofdstuk in de Wirecard-saga, een pleidooi om het aantal EU-agentschappen in te perken en een spannende reportage over witwassers in Amsterdam. Fijne zondag!

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: de Mensenrechtenraad van de VN is moreel failliet

14
Redactie

Redactie

Ook deze week schuimden onze redacteuren andere media af om een selectie van de beste verhalen te maken. Vandaag onder andere: ophef over windmolens, strijd om de vegaburger, en de implosie van de Partij voor de Toekomst. Goed nieuws was er ook: een speciale ‘zorgcowboy-ambtenaar’ leverde de gemeente Den Bosch in een paar maanden al meer dan een miljoen euro op. Prettig weekend!

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: waarom de bananen niet zo krom zijn

13
Redactie

Redactie

Goedemorgen! Tijdens een week vol covid-19-verwarring draaide de wereld ‘gewoon’ weer door. Wat viel onze redacteuren op? We vonden het ware verhaal achter kromme bananen, kwamen de rol van de Duitse inlichtingendienst in het Wirecard-schandaal op het spoor, en lazen een hartekreet voor een langetermijnstrategie inzake corona. We sluiten af met de Europese olie- en gasbelangen in het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict in Nagorno Karabach, inclusief een reisherinnering aan deze beladen regio van een onzer redacteuren. Veel leesplezier gewenst!

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: gissen naar het effect van EZ-subsidies

12
Redactie

Redactie

Goedemorgen! Tijdens een week vol covid-19-verwarring draaide de wereld gewoon weer door. Wat viel ons op? De Rekenkamer boog zich onder meer over de effecten van EZ-subsidies en, onderzoeksbureau SOMO keek naar belastingontwijking door testleverancier Qiagen, de Tweede Kamer wil opheldering over het controversiële rekenmodel Beehave, dat afkomstig is van pesticidefabrikant Syngenta. En nog veel meer. Veel leesplezier gewenst.

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: quatsch over kerncentrales

17
Redactie

Redactie

Het was de week van de FinCEN-files, met schokkende onthullingen over internationale banken, en van een kritisch rapporten over dataslurpende inlichtingendiensten. Verder aandacht voor een portret van de voorzitter van de Europese Commissie, een offshore kardinaal, BuurtzorgT dat zijn eigen eigenaar wordt, de Europese woningmarkt en de dubieuze opstelling van het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Prettig weekend!

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: Europa zet drie stapjes vooruit op klimaatgebied

4
Redactie

Redactie

In Brussel werd deze week een hoopgevende stap gezet naar een CO2-taks aan de Europese buitengrenzen. Verder in de zondagselectie van onze redactie: een lesje in drie soorten zorgfraude, een stijgende Balkenende-norm, en wie wist wat binnen Wirecard? Prettig weekend!

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: oud-staatssecretaris niet blij met eigen strafvermindering

5
Redactie

Redactie

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten zag zijn straf voor het niet afdragen van een ton aan btw verminderd worden van vijf maanden cel naar 100 uur taakstraf, maar vindt dat nog steeds te streng. Verder in deze FTMS: bouwstimulering voor gemeenten lijkt te werken, vervuilde medicijnen op de Europese markt en de ‘Brexit-wet’ zorgt voor onrust op de Britse eilanden. Prettig weekend!

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: aanklager Internationaal Strafhof op zwarte lijst

28
Redactie

Redactie

Het lijkt de wereld op zijn kop, maar de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof staat op de zwarte lijst van de VS. Verder in deze FTMS: het volgende hoofdstuk in de Wirecard-saga, Egyptische woningnood en een openhartige speech van de president van De Nederlandsche Bank. Prettig weekend!

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: de vlucht uit de stad

11
Redactie

Redactie

Ook deze week schuimden onze redacteuren stad en land af om een mooie selectie van artikelen uit andere media te kunnen presenteren. Ditmaal; het hoofdpijndossier jeugdzorg, de visvangstroof, afvalbedrijven die burgers met hun troep opzadelen, en gesponsorde boomhutten. Ook vonden we een mooi artikel over een luxe jacht dat de Noord- en Zuidpool aankan, terwijl de eigenaar ervan aan de ketting ligt. Prettig weekend!

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: wie is Aleksej Navalny?

9
Redactie

Redactie

Iedere week struint de redactie andere media af voor de beste artikelen. Deze week (wederom) een update in de Wirecard-saga, een OESO-rapport over dakloosheid, en de anticorruptiepraktijken van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Prettig weekend!

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: Veel Amerikaanse huurders hangt huisuitzetting boven het hoofd

3
Redactie

Redactie

Onze redacteuren lezen, beluisteren en bekijken andere media, op zoek naar de meest intrigerende stukken. Zoals een podcast, waarin een scherpe interviewer de ceo van Twitter ter verantwoording roept. Soms is het meest opvallende mediafeit geen journalistiek product, maar een puzzelboek geproduceerd voor en door de Brusselse bubbel. En uiteraard zijn er weer ontwikkelingen in de Wirecard-soap.

© Matthias Leuhof

FTM selecteert: Weer een dode in de Wirecard-saga

23
Redactie

Redactie

Onze redacteuren lazen wijd en zijd in andere media, op zoek naar intrigerende stukken. Een selectie van hun vondsten treft u hieronder aan. Ook sommige zorgcowboys wisten zich een plek aan het overheidsinfuus te verschaffen, zonder cookies kun je prima verdienen aan reclames, een bijzondere inval in Duitsland in verband met het CumEx-schandaal, zal de woningmarkt opnieuw crashen, en verspreidt corona zich via ventilatiesystemen? Heb, ondanks dit veelal zorgelijke nieuws, een goed weekend!

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 2 augustus 2020

21
Redactie

Redactie

Ook deze week lazen onze redacteuren prachtige en interessante artikelen elders, en maakten daar een selectie van. De oogst is rijk en gevarieerd. zo blijkt Shell politiefondsen in de VS te sponsoren, is de boekhoudfraude bij Wirecard al in 2008 begonnen, en zorgen minder wilde bijen voor een lagere fruitopbrengst. De New Yorker heeft een schitterende longread over koning Xennt en zijn vrijstaat Cyberbunker. Prettig weekend!

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 26 juli 2020

6
Redactie

Redactie

Ook deze week heeft de redactie van FTM de wereldpers afgestruind op zoek naar interessante artikelen. Zo zorgt de nieuwe wet die gedwongen behandelingen voor mensen met psychische zorg in goede banen moet leiden. in de praktijk juist voor meer problemen. James Bond lijkt actief in de haute finance en Bayer kreeg een nieuwe tik op de neus in het Roundup-dossier. Dit is slechts een greep uit het aanbod. Veel leesplezier!

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 19 juli 2020

8
Redactie

Redactie

Ook deze week heeft de redactie van FTM een ware snoepdoos aan artikelen bij elkaar gezocht. Volgens DNB drukt meer bouwen de huizenprijzen niet, bij het Duitse Wirecard wordt voor miljarden gezwendeld, McKinsey heeft enorm geprofiteerd van de coronapandemie en Nederlandse trustkantoren blijken betrokken bij Braziliaanse corruptie. Dit is slechts een greep uit het aanbod. Veel leesplezier!

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 12 juli 2020

9
Redactie

Redactie

De zomervakantie is begonnen, maar de wereld draait door. En hoe: de door de overheid geredde baggeraar IHC werd geteisterd door godsdienstwaanzin op de werkvloer. De erfenis van Gerrit Zalm echoot tot op de dag van vandaag door in de strijd om de EU-begroting. Dieren hebben minder last van de angstcultuur in onze slachterijen dan werknemers. Plus: geeft een baangarantie ons leven zin? Dit en meer in onze wekelijkse selectie van opmerkelijke zaken en gedegen journalistieke artikelen en podcasts.

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 5 juli 2020

17
Redactie

Redactie

Iedere week kiest de redactie van FTM de beste artikelen uit andere media uit. Deze week lazen onze redacteuren onder andere over Hongkong, Facebook, en de gevolgen van corona voor de mode-industrie. Verder ook nog een kritische blik op een interview met Shell-ceo Ben van Beurden. Prettig weekend!

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 21 juni 2020

21
Redactie

Redactie

Onze redacteuren lazen afgelopen week een aantal interessante artikelen over de coronapandemie, maar ook over andere onderwerpen verschijnen weer volop lezenswaardige stukken. Veel leesplezier, en heb een fijne zondag!

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 14 juni 2020

12
Redactie

Redactie

Ook deze week lazen onze redacteuren weer kranten en tijdschriften van over de hele wereld, op zoek naar artikelen die bredere aandacht verdienen. Deze week: een wereldwijd hacking-schandaal, hoofdkantoren in Nederland, het basisinkomen in Spanje, en hoe media zich voor het karretje van de politie lieten spannen. Prettig weekend!

Novel Coronavirus SARS-CoV-2
© NIAID / CC BY 2.0

FTM selecteert: coronacrisis-update 10 juni 2020

17
Redactie

Redactie

Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 7 juni 2020

21
Redactie

Redactie

Ook deze week lazen onze redacteuren weer mooie en nuttige artikelen elders. In onze bloemlezing van deze week: familiebedrijf Bavaria heeft meer hinder van belastingontwijking dan van corona, Nederlandse vrouwen die tussen 1956 en 1986 onder grote druk hun kind afstonden willen de staat aanklagen, waarom je een wetenschapper niet met politieke verantwoordelijkheid moet opzadelen, en je lam klikken voor een grijpstuiver. Prettig weekend!

Novel Coronavirus SARS-CoV-2
© NIAID / CC BY 2.0

FTM selecteert: coronacrisis-update 3 juni 2020

23
Redactie

Redactie

Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 31 mei 2020

17
Redactie

Redactie

Deze week in FTM selecteert: onze vakantieplannen worden afhankelijk van de Nederlandse corona-aanpak. Daarnaast een mogelijke schikking in de Roundup-zaak, een nieuw hoofdstuk in de Sanderink-soap, de Chinese economie groeit voor het eerst in 30 jaar niet – en zal de financiering van het Europese herstelplan ingrijpende gevolgen hebben voor de macht van het Europees Parlement? Veel leesplezier en een fijn Pinksterweekeinde!

Novel Coronavirus SARS-CoV-2
© NIAID / CC BY 2.0

FTM selecteert: coronacrisis-update 27 mei 2020

8
Redactie

Redactie

Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 24 mei 2020

10
Redactie

Redactie

Ook deze week lazen onze redacteuren weer kranten en tijdschriften van over de hele wereld, op zoek naar artikelen die bredere aandacht verdienen. Deze week: komiek Hasan Minhaj voert het journalistieke-satirische genre tot een hoogtepunt, grootaandeelhouders van BMW hebben hun geld op een tropisch eiland gestald, een oud-CDA minister wast zijn oud-partijleden de oren en must-read rechtbankblog.

Novel Coronavirus SARS-CoV-2
© NIAID / CC BY 2.0

FTM selecteert: coronacrisis-update 20 mei 2020

79
Redactie

Redactie

Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 17 mei 2020

73
Redactie

Redactie

Ook deze week lazen onze redacteuren weer kranten en tijdschriften van over de hele wereld, op zoek naar artikelen die bredere aandacht verdienen. Deze week: de PvdA lijkt voor te sorteren op een draai in de CETA-kwestie, corona is geen reden voor zelfcensuur door de pers, hoe ‘Russiagate’ steeds verder uit elkaar valt en het rapport van een man die zes jaar onderzoek deed naar de Enschedese vuurwerkramp.

Novel Coronavirus SARS-CoV-2
© NIAID / CC BY 2.0

FTM selecteert: coronacrisis-update 13 mei 2020

37
Redactie

Redactie

Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.

© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 10 mei 2020

54
Redactie

Redactie

Ook deze week lazen onze redacteuren weer kranten en tijdschriften van over de hele wereld, op zoek naar artikelen die bredere aandacht verdienen. Deze week: een interessant rapport over biomassa van het Planbureau voor de Leefomgeving, Trump lijkt niet geraakt te worden door de werkloosheid in de VS en arbeidsmigranten bij Jumbo en Albert Heijn zijn de dupe omdat ze nauwelijks afstand kunnen houden. Fijn weekend!

Novel Coronavirus SARS-CoV-2
© NIAID / CC BY 2.0

FTM selecteert: coronacrisis-update 6 mei 2020

20
Redactie

Redactie

Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.