Auteur

Rufus Kain

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
12
2020

In de muziek leidt corona tot crisis, maar ook tot broodnodige innovatie

7
Rufus Kain

Rufus Kain

De concertindustrie ligt op z’n gat. Net als veel andere zzp’ers lopen muzikanten dus werk en inkomen mis. Daarom wordt druk geëxperimenteerd met optredens via livestreaming. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk nu pas?

Hoe het Chinese Tencent de Europese markt voor videogames verovert

15
Rufus Kain

Rufus Kain

Niet het Japanse Sony of het Amerikaanse Microsoft, maar het Chinese Tencent is dé grootverdiener van de game-industrie. Hoewel de techreus in het Westen weinig aandacht krijgt, is het stilaan zijn invloed aan het uitbreiden — en daarbij gebruikt het een aantal bekende trucs.

Mojo’s oplossing voor woekeraars met concerttickets: word een monopolie

16
Rufus Kain

Rufus Kain

Ze zijn evenementenorganisaties al jaren een doorn in het oog: handelaren die concertkaartjes opkopen en voor woekerprijzen doorverkopen. Daarom werken Mojo en Ticketmaster aan manieren om de handelaren buitenspel te zetten. Zelf hebben deze bedrijven echter veel geld verdiend aan – en soms zelfs mét – diezelfde handelaren.

2019

De toezichthouder van de muziekindustrie leunt vooral achterover

14
Rufus Kain

Rufus Kain

Vorige maand beschreef Rufus Kain hoe een geschil over een Tel Sell-tune escaleerde tot een slepende rechtszaak. Hij eindigde met de vraag: was er geen toezichthouder die had kunnen voorkomen dat het zo uit de hand liep? Ja, die is er. Maar van toezicht houden moet die weinig hebben.

‘Peter’ verkocht honderden tickets voor John Mayer (en TicketSwap pikte een graantje mee)

31
Rufus Kain

Rufus Kain

Vanavond staat singer-songwriter John Mayer in de Ziggo Dome. Eén handelaar verkocht honderden tweedehands kaartjes voor de show via TicketSwap. Dat bedrijf zegt woekeraars te weren, maar verdient ondertussen wel aan ze.

Dit liedje werd honderdduizenden keren gedraaid, maar is een nachtmerrie voor zijn makers

10
Rufus Kain

Rufus Kain

55 miljoen seconden was het liedje ‘Lolly’ te horen als achtergrondmuziek bij Tel Sell. Maar de muzikant en zijn uitgever kregen amper betaald. Ze spanden een proces aan tegen hun belangenbehartiger, stichting Sena. Nu, zes jaar later, ligt de zaak bij de Hoge Raad en is het duo verder van huis dan ooit.

In free-to-play-games is het altijd kermis

7
Rufus Kain

Rufus Kain

Gratis games met microtransacties maken slim gebruik van onze psychologische bedrading. Door welke mechanismen drukt een speler toch telkens op ‘kopen’? En hoe zuiver op de graat zijn die trucs?

Lezen: dit is waarom je aan de eettafel naar je telefoon grijpt

Opinie
18
Rufus Kain

Rufus Kain

We besteden uren per dag aan onze smartphones, zonder dat we ons daar per se beter van gaan voelen. Een vrije keuze is dit niet: aan de andere kant van het scherm proberen duizenden mensen om je zelfregulering af te brokkelen, aldus Adam Alter. Hij schreef er het boek 'Irresistible' over.

Het verdienmodel van gamebedrijf Electronic Arts: gokkende kinderen

22
Rufus Kain

Rufus Kain

Gameontwikkelaar Electronic Arts doet er alles aan om de videogamereeks FIFA onder jongeren te promoten. Het bedrijf betaalde zelfs YouTube-vloggers om reclame te maken. Een probleem: het verdienmodel van de FIFA-games bestaat voor een belangrijk deel uit de verkoop van ‘lootboxes’ — en dat is een vorm van gokken.

Wanneer verandert gaming in gambling?

26
Rufus Kain

Rufus Kain

Speluitgever EA stopt in België met de verkoop van punten in de populaire voetbalgame FIFA. Het is een overwinning voor de Kansspelcommissie, die vorig jaar concludeerde dat FIFA’s verdienmodel een illegaal kansspel vormde. Maar in Nederland gaan gamebedrijven vooralsnog gewoon door met dezelfde praktijken.

2018

Dit verdienmodel maakt muziek streamen winstgevend

9
Rufus Kain

Rufus Kain

Een week geleden ging de Chinese streamingdienst Tencent Music naar de beurs in New York. Waar zijn westerse tegenhanger Spotify in 2017 maar liefst 378 miljoen euro verlies draaide, maakte Tencent Music in dat jaar 172 miljoen winst. Hoe kreeg het bedrijf dat voor elkaar?

Kan Spotify fraude stoppen en geld eerlijker onder artiesten verdelen?

19
Rufus Kain

Rufus Kain

Spotify bestaat deze maand tien jaar. Het Zweedse bedrijf nam het voortouw in de streaming-revolutie die de platenindustrie redde. Maar de manier waarop het geld verdeeld wordt, benadeelt sommige genres, maakt het moeilijk acts te steunen en beloont clickfraude.