Auteur

Rufus Kain

Journalist en muzikant. Stort zich voor FTM op de verdienmodellen van moderne media en de 'platform-economie'.

Artikelen
6
2019

Kermis in Den Haag
© ANP Valerie Kuypers

In free-to-play-games is het altijd kermis

7
Rufus Kain

Rufus Kain

Gratis games met microtransacties maken slim gebruik van onze psychologische bedrading. Door welke mechanismen drukt een speler toch telkens op ‘kopen’? En hoe zuiver op de graat zijn die trucs?

Foto door Jens Johnsson (via Unsplash)
© CC0 (publiek domein)

Lezen: dit is waarom je aan de eettafel naar je telefoon grijpt

Column
18
Rufus Kain

Rufus Kain

We besteden uren per dag aan onze smartphones, zonder dat we ons daar per se beter van gaan voelen. Een vrije keuze is dit niet: aan de andere kant van het scherm proberen duizenden mensen om je zelfregulering af te brokkelen, aldus Adam Alter. Hij schreef er het boek 'Irresistible' over.

Het verdienmodel van gamebedrijf Electronic Arts: gokkende kinderen

22
Rufus Kain

Rufus Kain

Gameontwikkelaar Electronic Arts doet er alles aan om de videogamereeks FIFA onder jongeren te promoten. Het bedrijf betaalde zelfs YouTube-vloggers om reclame te maken. Een probleem: het verdienmodel van de FIFA-games bestaat voor een belangrijk deel uit de verkoop van ‘lootboxes’ — en dat is een vorm van gokken.

Wanneer verandert gaming in gambling?

26
Rufus Kain

Rufus Kain

Speluitgever EA stopt in België met de verkoop van punten in de populaire voetbalgame FIFA. Het is een overwinning voor de Kansspelcommissie, die vorig jaar concludeerde dat FIFA’s verdienmodel een illegaal kansspel vormde. Maar in Nederland gaan gamebedrijven vooralsnog gewoon door met dezelfde praktijken.

2018

© https://pixabay.com/en/music-street-musician-guitar-433930/

Dit verdienmodel maakt muziek streamen winstgevend

9
Rufus Kain

Rufus Kain

Een week geleden ging de Chinese streamingdienst Tencent Music naar de beurs in New York. Waar zijn westerse tegenhanger Spotify in 2017 maar liefst 378 miljoen euro verlies draaide, maakte Tencent Music in dat jaar 172 miljoen winst. Hoe kreeg het bedrijf dat voor elkaar?

© Boomerang Create

Kan Spotify fraude stoppen en geld eerlijker onder artiesten verdelen?

19
Rufus Kain

Rufus Kain

Spotify bestaat deze maand tien jaar. Het Zweedse bedrijf nam het voortouw in de streaming-revolutie die de platenindustrie redde. Maar de manier waarop het geld verdeeld wordt, benadeelt sommige genres, maakt het moeilijk acts te steunen en beloont clickfraude.