Columnist · 11 volgers · 17 artikelen

S. de Beter

S. de Beter is niet mijn echte naam. Ik koos voor een pseudoniem om de kans te vergroten dat mijn schrijfsels op waarde worden geschat. Zie het als aanklacht tegen de sociaalwetenschappelijke variant van de huidige celebrity-cultuur, waarin de overgrote meerderheid van de economen en andere sociale wetenschappers nog uitsluitend artikelen en columns lezen van bekende collega’s, zodat ze hun oordeel – positief of negatief – al klaar hebben. 

Nederlandse economen vormen een soort dorpsgemeenschap, waar je al gauw in een hokje wordt gestopt. Doorslaggevend is niet wat iemand zegt, maar vooral diens rang in de academische pikorde. En niet-economen hoef je als econoom al helemaal niet serieus te nemen. Zoals Dani Rodrik in zijn recente boek Economics Rules (2015; 172-173) ironisch stelt: ‘…the guild mentality renders the profession insular and immune to outside criticism. The models may have problems, but only card-carrying members of the profession are allowed to say so.’
Vrij vertaald: kritiek uiten op economische modellen mag alleen als u lid bent van het Enige Echte Economen-Gilde. En dat laatste is natuurlijk moeilijk te controleren als je niet onder eigen naam publiceert. Vandaar dat schuilnamen consequent geweigerd worden door de redactie van economische tijdschriften, en dat sommige collega’s geïrriteerd op mijn blog.

Eigenlijk is dat vreemd – of in ieder geval inconsequent – want aan de andere kant geldt nu juist bij de betere wetenschappelijke tijdschriften dat de ingestuurde artikelen – terecht – door anonieme reviewers worden beoordeeld. 

Schuilcollega’s


In de literaire wereld is het schrijven onder een nom de plume wél geaccepteerd. Denkt u maar aan Nescio, Willem Elsschot, Marek van der Jagt, Anna Enquist en Multatuli – als we ons beperken tot vijf grote schrijvers in de Nederlandse taal. Of aan vrouwelijke auteurs, die in vroeger tijden alleen konden doorbreken door een mannennaam te hanteren. Ook in de journalistiek opereerden columnisten zeker vroeger geregeld onder een schuilnaam: Tamar, Kronkel, Piet Grijs, Battus enzovoorts. In economenland volg ik het voorbeeld van The Economist, waar columnisten ook een pseudoniem gebruiken (‘Bagehot’, ‘Lexington’, ‘Schumpeter’).

In de literaire en journalistieke wereld werd en wordt het pseudoniem vaak gekozen om meer vrijheid te hebben bij het opschrijven van polemische of in elk geval onorthodoxe standpunten. Ook bij de economische en sociale wetenschappen hebben we, zeker vandaag de dag, dit soort standpunten hard nodig om de zelfgenoegzaamheid en navelstaarderij te doorbreken die helaas bij te veel academici domineren. 

Meer informatie over mij.
9 maart 2017

Nederland heeft behoefte aan een parallelle arbeidsmarkt

S. de Beter
16
24 februari 2017

Valse voorspellingen over basisinkomen en basisbaan

S. de Beter
69
17 februari 2017

Twee ‘rechtse’ voorstellen om ongelijkheid terug te dringen

S. de Beter
35
10 februari 2017

Garantie-inkomen laat arbeidsmarkt beter functioneren

S. de Beter
47
3 februari 2017

Hoe neoliberaal Milton Friedman de fans van het basisinkomen links inhaalt

S. de Beter
90
4 januari 2017

Hoe help je Wilders in het pluche? Zeg PVV-stemmers dat ze dom zijn

S. de Beter
43
2016
Tweede Kamerverkiezingen 2017
30 november 2016

Het is tijd voor politiek van onderop

S. de Beter
16
11 november 2016

Zelfs de Albert Cuyp is geen vrije markt

S. de Beter
21
12 oktober 2016

Nederland telt steeds meer fiscale vluchtelingen

S. de Beter
13
Tweede Kamerverkiezingen 2017
16 september 2016

Maak van het eigen risico een eigen bijdrage

S. de Beter
73
22 augustus 2016

Luie donders, die economen

S. de Beter
27
14 juli 2016

Stemmen met je portemonnee

S. de Beter
28
29 juni 2016

Basisinkomen maakt arbeid goedkoper en vooral flexibeler

S. de Beter
83
12 mei 2016

Wie in de bankierseed gelooft is naïef

S. de Beter
39
23 maart 2016

Digitale media vormen nog te weinig een deeleconomie

S. de Beter
10
14 maart 2016

Wordt in oktober 2016 de laatste Nobelprijs voor de Economie uitgereikt?

S. de Beter
7
8 februari 2016

Grabbelton van de economie

S. de Beter
42